SiolNET. Novice Slovenija
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec zanika, da je retorika ZDA enaka hrvaški

1,43

termometer

Karl Erjavec
Foto: Ana Kovač

Pismo ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, naslovljeno na ministra Karla Erjavca, ne omenja arbitražnega sporazuma, a ga tudi ne zanika, je na seji OZP dejal slovenski zunanji minister.

Kot je povedal Erjavec, pismo poziva tako Slovenijo kot Hrvaško k dialogu, kar Slovenija razume kot poziv k dialogu o uveljaviti razsodbe arbitražnega sodišča. Erjavec je pismo ameriškega državnega sekretarja prejel oktobra, gre pa za Tillersonov odgovor na Erjavčevo pismo v začetku julija, je vodja slovenske diplomacije odgovoril na vprašanje predsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožeta Horvata (NSi). 

Vsebino pisma smo sicer prvi razkrili na Siol.net. Čeprav je Tillerson izrecno poudaril, da "se ZDA ne bodo postavljale na eno ali drugo stran", njegovo pismo v podtonu prinaša več sporočil, smo pisali v članku  Kaj je Trumpova administracija sporočila Karlu Erjavcu o meji #video.

Ne le da v ničemer ne omenja ne arbitražnega sporazuma ne pomena spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča, kar je stališče, pri katerem Slovenijo podpirajo tako Evropska komisija kot vse največje članice z izjemo Poljske in deloma Italije, Tillerson celo izrecno poudari: 

  • da bodo Američani podprli vsako rešitev za določitev meje na kopnem in morju, ki jo bosta Slovenija in Hrvaška dosegli sporazumno, 
  • in da morata obe strani delati "skupaj in hitro v smeri rešitve".

Gre za retoriko, ki je v pomembni meri enaka retoriki hrvaške diplomacije, smo takrat pisali v članku.

V pismu je Erjavec po lastnih besedah želel Tillersonu pojasniti, da ima arbitražni spor širši pomen tako v pravnem smislu kot z vidika razmer v regiji. ZDA so v odzivu na arbitražno sodbo namreč presodile, da gre glede arbitraže za dvostransko vprašanje med Slovenijo in Hrvaško. V pravnem smislu je Erjavec v pismu tudi opozoril, da gre za odločitev arbitražnega sodišča, ki temelji na arbitražnem sporazumu, sprejetem na podlagi na referendumu izražene volje, in da je arbitražni sporazum del mednarodnega prava.

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža Foto: Tina Deu Erjavec je zanikal navedbe, da naj bi Tillersonovo pismo nakazovalo, da je retorika ZDA povsem enaka hrvaški retoriki. "V tem pismu ne boste zasledili navedb, da ni treba spoštovati arbitražne odločbe, da ni zavezujoča, da ne obstaja, to so ponavadi stališča hrvaške strani. Da tukaj ne gre za mednarodno pravo in podobno," je še dejal.

Tillerson v pismu tudi opozarja, da se ZDA ne bodo postavile ne na stran Slovenije ne Hrvaške, ker sta obe državi članici zveze Nato, ZDA pa pomemben strateški partner obeh držav, je še pojasnil zunanji minister.

Osebno mu bo skušal še natančneje pojasniti

Slovenija si po njegovih besedah želi, da bi ZDA jasneje izrazile, da je treba arbitražne razsodbe upoštevati, da so zavezujoče in da velja mednarodno pravo, zlati v luči stališča ZDA do vprašanja Južnokitajskega morja. Tam so zelo jasno povedale, da so odločbe sodišč in arbitraž zavezujoče in da je treba mednarodno pravo spoštovati, je še dejal Erjavec. Napovedal je, da bo poskušal ob prvem srečanjem s Tillersonom še bolj natančno pojasniti, zakaj je pomembno spoštovanje arbitražnega razsodbe, zlasti z vidika stabilnosti regije Zahodnega Balkana.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin