SiolNET. Novice Slovenija
2,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec vrača žogico Zagrebu: Hrvaška je slabo pripravljena #video #arbitraža

2,15

termometer

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je neuradne informacije, da je Evropska komisija pozvala Slovenijo in Madžarsko, naj umakneta blokado hrvaških pristopnih pogajanj za vstop v OECD, označil za nov medijski spin naših južnih sosedov. Slovenska blokada tako ostaja, obenem pa je Erjavec okrcal Hrvaško, češ da je na vstop v OECD slabo pripravljena.

[video: 67593 / ]

Novinar: Luka Mlakar/Video: Planet TV


"Bojim se, da gre spet za medijski spin Hrvaške. Slovenija ni dobila nobenega priporočila Evropske komisije, naj ne blokira hrvaškega vstopa v OECD. Tako da menim, da gre predvsem za zavajanje hrvaške javnosti," je neuradne informacije o pritisku Evropske komisije na Slovenijo in Madžarske zavrnil slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Začetek pogajanj za vstop Hrvaške v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je septembra lani poleg Slovenije blokirala tudi naša vzhodna soseda Madžarska. Medtem ko se je Ljubljana za blokado odločila zaradi hrvaškega zavračanja arbitraže, se je Budimpešta za ta korak odločila zaradi odnosa Zagreba do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Odnose med Hrvaško in Madžarsko sicer bremeni tudi spor glede upravljavskih pravic Mola v naftnem podjetju Ina.

Erjavec: Hrvaška je slabo pripravljena na vstop v OECD

Hkrati je šef slovenske diplomacije poudaril, da je po njegovih informacijah Hrvaška kot kandidatka za začetek pristopnih pogajanj za vstop v OECD slabo pripravljena: "Hrvaška je slabo pripravljena, v tem trenutku niti ne izpolnjuje vseh potrebnih pogojev za to."


[video: 67594 / ]

Novinar: Luka Mlakar/Video: Planet TV


Poleg tega je Erjavec na srečanju z novinarji ponovno problematiziral stališče Hrvaške, da ne priznava arbitražne razsodbe. Uradni Zagreb tako po njegovih besedah ne spoštuje vladavine prava in mednarodnega prava, kar pomeni enega od temeljev ne zgolj za članstvo v OECD, ampak tudi v drugih mednarodnih organizacijah.

"Eden od kriterijev za članstvo v OECD je tudi spoštovanje mednarodnih pogodb. To je zlasti pomembno tudi, ko gre za gospodarsko sodelovanje. Če pri sklepanju pogodb in investicij ne velja vladavina prava, potem to okolje ni varno za poslovanje," je poudaril zunanji minister.

"Komisija bi si želela, da tudi Hrvaška spoštuje mednarodno pravo"

Medtem je na vprašanje novinarjev, kako Bruselj gleda na vztrajanje Slovenije pri blokadi, Erjavec odgovoril, da bi Evropska komisija verjetno želela, da bi vse članice EU dosledno spoštovale vladavino prava in mednarodno pravo.

"V primeru Hrvaške to ni bilo doseženo. Kot veste, se je sam predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker osebno zavzel za to, da se reši težava, ki jo ima EU s Hrvaško, ker ta ne spoštuje arbitražne razsodbe mednarodnega prava. Hrvaška je tu poseben primer," je bil do politike hrvaške vlade oster Erjavec.


[video: 67595 / ]

Novinar: Luka Mlakar/Video: Planet TV


Šef slovenske diplomacije je še povedal, da so razmere v Piranskem zalivu trenutno mirne, dotaknil pa se je tudi za 14. februar napovedanega bruseljskega srečanja med predsednikom komisije in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

"Pričakujem, da bo Juncker jasno povedal, da je treba implementirati arbitražno razsodbo. Mislim, da dobro pozna vsebino spora in da bo konkretno povedal, kaj namerava storiti, če bo Hrvaška nadaljevala ignoriranje arbitražne razsodbe," je še povedal Erjavec. 

Erjavec je novinarje na srečanju spomnil še, da je Slovenija prejšnji petek dobila soglasno podporo za tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU. "To bo zelo pomemben trenutek, ker bo Slovenija februarja to tožbo tudi vložila, razen če bo Hrvaška spremenila stališče, sprejela arbitražno razsodbo in začela postopek njene implementacije," je napovedal šef slovenske diplomacije.

Ernest Petrič: Hrvaško stališče o arbitraži vzbuja nezaupanje

Strokovnjak za mednarodno pravo in nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič je medtem povedal, da je Slovenija blokado hrvaških pristopnih pogajanj za članstvo v EU umaknila, ker je bilo na obeh straneh prisotno zaupanje, da se bo mejni spor reševal pred mednarodnim sodiščem.

Ernest Petrič poudarja, da hrvaško stališče glede arbitraže načenja vprašanje zaupanja med državama. Ernest Petrič poudarja, da hrvaško stališče glede arbitraže načenja vprašanje zaupanja med državama. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Slovenija je sklenila, da bo blokado hrvaških pristopnih pogajanj z EU v luči zaupanja in dobre vere umaknila, še preden bo arbitražno sodišče podalo svojo odločitev. Slovenija je pokazala, da spoštuje vladavino prava in da je arbitražno odločitev sprejela, četudi ni idealna. Hrvaška pa razsodbo zavrača, kar upravičeno vzbuja vprašanje zaupanja, kaj takšni dogovori pomenijo," je pojasnil Petrič.

Kot je še poudaril strokovnjak za mednarodno pravo, je v tem trenutku težko napovedati, koliko časa bo Slovenija vztrajala pri blokadi in kakšen bo nadaljnji razvoj dogodkov. "Slovenija je previdna pri teh rečeh in tako bo tudi v prihodnje, medtem ko bi človek rad vedel tudi, kaj Evropska komisija v tem kontekstu sporoča Hrvaški," je še diplomatsko dodal Petrič.

Za pojasnilo o resničnosti domnevnega poziva Evropske komisije, naj vse države članice EU podprejo Hrvaško pri vstopu v OECD, smo se obrnili tudi na madžarsko zunanje ministrstvo v Budimpešti. Odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin