Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2018,
16.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

7

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška Karl Erjavec

Sreda, 10. 1. 2018, 16.00

6 let, 3 mesece

Erjavec vztraja: Hrvaška mora razsodbo implementirati v celoti #video #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

7

Zunanji minister Karl Erjavec je na ministrstvu za zunanje zadeve poudaril, da mora Hrvaška arbitražno razsodbo implementirati v celoti in ne samo delno. Kot so danes poročali hrvaški mediji, je Hrvaška po neuradnih informacijah pripravljena priznati večji del arbitražne sodbe, vendar zgolj v okviru dvostranskih dogovorov. "Delno upoštevanje razsodbe in pogajanja s Hrvaško o določenih delih meje ne pridejo v poštev," je medtem v Ljubljani poudaril Erjavec.


Zunanji minister Karl Erjavec je na srečanju z novinarji znova poudaril, da je treba arbitražno razsodbo sprejeti v celoti. "Kot je dejala slovenska veleposlanica v Zagrebu, bi Hrvaška implementirala del razsodbe, ki ji ustreza, medtem ko bi se o drugem delu razsodbe, ki ji ni v prid, pogovarjala in pogajala s Slovenijo," je povedal zunanji minister.

Erjavec: Pogajanja s Hrvaško ne pridejo v poštev

Vodja slovenske diplomacije delno implementacijo arbitražne razsodbe Hrvaške zavrača: "Mi smo pripravljeni na dialog, vendar pa možnost, da bi delno upoštevali arbitražno razsodbo in se pogajali o določenih delih meje s Hrvaško, ne pride v poštev."

Kot je kritično poudaril Erjavec, hrvaška politika še vedno zavaja domačo javnost, da arbitraža nima nobenih neposrednih učinkov in da sploh ne obstaja.

"Hrvaška politika ves čas želi zavajati domačo javnost, da arbitražna razsodba ne obstaja, ampak zdaj vidimo, da arbitraža obstaja. Povem lahko, da sta v vseh bilateralnih pogovorih z zunanjimi ministri EU arbitraža in ravnanje Hrvaške v tem primeru prvo vprašanje, na katerega moram odgovarjati," je poudaril zunanji minister.

Na novinarsko vprašanje, ali je rešitev konflikta blizu, je Erjavec odgovoril, da sta si Slovenija in Hrvaška kot sosednji državi (geografsko) blizu, vendar pa to še ne pomeni, da je rešitev spora blizu.

Video: Planet TV


"Hrvaški ribiči so žrtve zagrebške politike"

"Ena od pomembnih vrednot znotraj EU je spoštovanje vladavine prava. Mi imamo arbitražno razsodbo, ki je bila izdana na podlagi arbitražnega sporazuma, mednarodnega prava in pod pokroviteljstvom EU. Zdaj vidimo, da se hrvaška stran ne drži dogovorov, česar smo že navajeni," je pojasnil slovenski zunanji minister.

Dodal je, da bodo tudi hrvaški ribiči v kratkem spoznali, da so v resnici žrtve hrvaške in ne slovenske politike.

"Če bi Hrvaška implementirala arbitražno razsodbo, hrvaški ribiči ne bi imeli nobenih težav, saj bi z dovoljenji lahko lovili tudi v slovenskem morju. To, da Hrvaška zavrača razsodbo, pa gre v škodo hrvaških ribičev, ki bodo že v kratkem spoznali, da so žrtve zagrebške politike," je težave hrvaških ribičev iz Istre komentiral Erjavec.

Video: Planet TV


 

Ne spreglejte