Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
10. 1. 2018,
13.56

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

12

Natisni članek

ribiči Slovenija Hrvaška arbitraža

Sreda, 10. 1. 2018, 13.56

6 let, 3 mesece

Če bi Hrvati upoštevali arbitražo, bi njihovi ribiči lahko lovili pri nas #video

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

12

Hrvaško uredništvo televizije RTL je poročalo, da je Hrvaška pripravljena priznati večji del arbitražne razsodbe, a naj bi zahtevali boljši položaj za hrvaške ribiče. Ti pa bi lahko po sporazumu Sops iz leta 1997 v Piranskem zalivu lovili takoj, ko se arbitražna odločba začne v celoti izvajati.

Novinarka: Sanja Hrgota/Video: Planet TV


"Sporazum o obmejnem prometu in sodelovanju med Slovenijo in Hrvaško (Sops), ki ureja tudi ribištvo, že velja," razlaga pravnik Marko Pavliha. Ribiški del sporazuma dovoljuje tako ribolov slovenskim ribičem ob zahodni obali hrvaške Istre do Vrsarja kot tudi hrvaškim ribičem v Piranskem zalivu.

Ko je določena meja, je dovoljen ribolov

Slovenija je v okviru pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo dosegla, da so te pravice zapisane v pristopno pogodbo Hrvaške z EU in tako vnesene v pravni red EU. Zato se temu ni mogoče enostransko odpovedati. Slovenski ribiči so tako dobili zgodovinsko pravico lovljenja v teritorialnem morju Hrvaške.

V hrvaški pristopni pogodbi k EU je zapisano, da se ribolovna ureditev začne uporabljati, "ko se začne v celoti izvajati arbitražna odločba na podlagi arbitražnega sporazuma". Ta pa se zaradi nasprotovanja Hrvaške še vedno ne izvaja v celoti.

Video: Planet TV


Hrvaškim ribičem že zdaj omogočen lov z dovolilnicami

"Kar se tiče ribolovnih pravic, je nadvse izčrpna arbitražna odločba kot del mednarodnega prava in pa uredba o skupni ribiški politiki EU iz leta 2013," pojasnjuje pravnik Pavliha.

Uredba o izvajanju omenjene uredbe o skupni ribiški politiki EU, ki je bila izdana decembra lani, pa določa, da lahko v slovenskem teritorialnem morju lovijo imetniki dovoljenja za gospodarski ribolov iz Hrvaške. Tisti, ki so to želeli, so lahko že od 1. novembra dalje na Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddali vlogo za posebno dovoljenje. Kdor dovolilnice ne bo imel, bo do nadaljnjega v prekršku.

Hrvaški ribiči brez dovolilnice so trenutno v prekršku. | Foto: Planet TV Hrvaški ribiči brez dovolilnice so trenutno v prekršku. Foto: Planet TV

Dodatna dogovarjanja glede ribištva niso potrebna

"Dodatni sporazumi in dogovarjanja med Slovenijo in Hrvaško seveda pridejo v poštev takrat, ko sama arbitražna odločba to omogoča in omenja. Tu gre samo za nekatere primere na kopenski meji," še dodaja pravnik.

Ne spreglejte