SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Epidemija močno prizadela slovenski turizem: v petih mesecih 60-odstotni upad prenočitev

0,10

termometer

turisti v Ljubljani
Foto: Ana Kovač

Epidemija bolezni novega koronavirusa je močno prizadela slovenski turizem. V maju so, potem ko so se sprostili nekateri omejitveni ukrepi, nastanitveni obrati zabeležili nekaj več kot 39 tisoč turističnih prenočitev, kar je 96,5 odstotka manj kot maja lani. V prvih petih mesecih je bil padec glede na enako obdobje lani 58,8-odstoten, poroča STA.

Vsi turistični obrati so morali sredi marca zapreti vrata, z 18. majem pa so lahko manjši nastanitveni obrati - takšni z do 30 sobami - znova začeli sprejemati goste. A teh je bilo malo, kažejo danes objavljeni statistični podatki.

kopalke plaža počitnice Posel danes Turizem, kot ga poznamo, spet šele leta 2022

Velik upad turistov v maju

Prihodov turistov je bilo tako v maju le 17.317, kar je 96,5 odstotka manj kot v maju lani. Število prihodov domačih turistov je upadlo za 88,6 odstotka, in sicer na 13.495, tujih pa za 99 odstotkov, na 3822.

Podobno veliki so padci pri zabeleženih majskih turističnih prenočitvah. Skupaj jih je bilo 39.478 oziroma prav tako 96,5 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Domači turisti so opravili za 91,8 odstotka manj prenočitev (25.004), tuji pa za 98,3 odstotka manj (14.474).

Ljubljana danes Novice Turizem samo v EU vsak mesec ob milijardo evrov

Največ prenočitev v Sloveniji ustvarili hrvaški gostje

Od tujih turistov so maja največ prenočitev v Sloveniji ustvarili turisti iz Hrvaške (15 odstotkov oziroma dobrih 2200 prenočitev) in iz Nemčije (11 odstotkov oziroma nekaj manj kot 1600 prenočitev). Sledili so turisti iz BiH, Italije in Turčije.

Bernardin Portorož Posel danes Skupščina Save Turizem potrdila pripojitev Hotelov Bernardin

Domači gostje predvsem v obmorskih občinah, tuji v mestnih

Meseca maja je bilo največ prenočitev v obmorskih občinah, v katerih je bil zabeležen 29-odstotni upad vseh turističnih prenočitev, sledile so gorske občine z 22-odstotnim deležem. Domači turisti so največkrat prenočili v obmorskih občinah (9800 prenočitev), tuji turisti pa v mestnih občinah (5200 prenočitev).

Turisti Trendi Evropske destinacije, ki jih uničuje čezmerni turizem

Velik padec v prvih petih mesecih letošnjega leta

Hud padec slovenski turizem beleži tudi v prvih petih mesecih letošnjega leta. Od začetka januarja do konca maja je bilo v Sloveniji zabeleženih skoraj 677.825 prihodov turistov, kar je 63,8 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani. Njihovih prenočitev je bilo 1,91 milijona, kar predstavlja 58,8-odstotni upad.

Vreme 24. 6. 2020 Novice Proti večeru nevihte, v soboto vroče #animacija

Posebej velik padec je v prvih petih mesecih statistika zabeležila pri tujih gostih. Število njihovih prihodov se je na letni ravni znižalo za 68,7 odstotka, njihovih prenočitev pa za 63,7 odstotka. Medtem je število prihodov domačih gostov upadlo za 53 odstotkov, njihovih prenočitev pa je bilo v petih mesecih za 49,4 odstotka manj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin