Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2011,
15.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prometna nesreča

Petek, 14. 10. 2011, 15.57

7 let, 12 mesecev

Ena noč brez prometnih nesreč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V noči na nedeljo bo tudi v Sloveniji potekala evropska noč brez prometnih nesreč.

Kot je na novinarski konferenci povedala projektna vodja pri zavodu Varna pot Katja Blatnik, bodo demonstratorji Zavoda Varna pot na štirih ljubljanskih bencinskih servisih informirali predvsem mlade voznike o problematiki alkohola v družbi. Mladi so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč Akcija je osredotočena predvsem na mlade voznike, ki so tako rekoč na začetku svoje poti, je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. Po podatkih policije so mladi vozniki glede na udeležbo v prometu najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve. V obdobju med 18. in 20. letom povzročijo dva do štirikrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola kot ljudje, starejši od 40 let. Mladi so najpogosteje žrtve prometnih nesreč ob petkih, sobotah in nedeljah med 18. in 4. uro, so zapisali v zavodu Varna pot. S preventivnimi aktivnostmi do noči brez prometnih nesreč Sicer je število povzročiteljev prometnih nesreč med mladimi vozniki iz leta v leto manjše, je dejal Kapun in dodal, da tudi na področju vožnje pod vplivom alkohola opažajo, da so mladi vozniki bistveno bolj osveščeni od starejših voznikov. Kot je povedal se mlajši cestni udeleženci veliko bolj zavedajo, kako pomembna je varnost cestnega prometa in kakšne se posledice neodgovornega ravnanja. S preventivnimi aktivnostmi v zavodu Varna pot želijo in nameravajo doseči enostaven in večkrat težko uresničljiv cilj preživeti eno noč brez prometnih nesreč v Sloveniji, je povedala Blatnikova in dodala, da bodo preventivne aktivnosti razširili na čas od 14. do 15. oktobra. Demonstratorji bodo mlade voznike informirali na štirih ljubljanskih Petrolovih servisih, svoje aktivnosti pa bodo izvajali tudi v nočnih lokalih po različnih krajih v Sloveniji. Tam bodo mlade nagovarjali in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu, je še povedala Blatnikova.

"Slovenci potrebujejo opomin" Cilj projekta Evropska noč brez prometnih nesreč ni represija ali širjenje negativnega sporočila, temveč spodbujanje diskusije, predvsem z mladimi in med mladimi ter skupno iskanje in spodbujanje najprimernejše oblike prevoza, da bi vsi varno prispeli domov, menijo v zavodu. Predsednik zavoda Robert Štaba pravi, da Slovenci potrebujejo opomin.

Ko se jih opomni, si to tudi zapomnijo, je povedal in dodal, da vinjen za volan ne sodi nihče. Štaba je prepričan, da se bodo v Sloveniji našli ljudje, ki bodo spodbujali tovrstne aktivnosti celo leto, to pa je tisto kar si v zavodu želijo.

Ne spreglejte