SiolNET. Novice Slovenija
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ potrdil novelo zakona o financiranju zasebnih šol

0,70

termometer

razred, šola, šolska tabla, učilnica, učitelj, učenci, pouk
V Sloveniji imamo šest zasebnih šol in 448 javnih osnovnih in podružničnih šol. Foto: Getty Images

Poslanci so s 47 glasovi za in 43 glasovi proti potrdili predlog novele za ureditev financiranja zasebnih šol. Koalicijski poslanci so z njeno vložitvijo želeli uresničiti odločbi ustavnega sodišča.

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki so ga v začetku maja v parlamentarni vložili poslanci SDS, NSi in SMC, predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa, torej dopolnilnega pouka, podaljšanega bivanja in jutranjega varstva v zasebnih osnovnih šolah. 

Infogram Foto: Siol.net

 

Infekcijska klinika Novice Janša, Počivalšek in Tonin: O teh dveh aktualnih zakonih bomo odločali jeseni

Nova merila za javno financiranje zasebnih šol

Ustavno sodišče je leta 2014 prvič odločilo, da je zdajšnji sistem, ko zasebne osnovne šole z javno veljavnim in akreditiranim programom niso financirane enako kot javne šole, neustaven. V teh letih je neslavno propadlo več predlogov za uresničitev odločitve ustavnega sodišča, ker nikoli ni bilo zadostne politične podpore nobeni od predlaganih rešitev. Z lansko dodatno ustavno odločbo pa je odločilo, da mora država 100-odstotno financirati obvezni del programa.

DZ je danes tudi večinsko podprl dopolnilo nepovezanih poslancev, s katerimi zasebnim šolam postavljajo merila za njihovo upravičenost do javnega financiranja. Tako morajo biti vpisane v razvid izvajalcev, vpisni pogoji morajo biti napisani tako, da zagotavljajo vpis ne glede na narodnost, spol, raso, vero in drugo, ali kakšno drugo okoliščino. Zasebne glasbene šole morajo, da bi pridobile financiranje, izvajati pouk najmanj treh orkestrskih instrumentov in imeti vpisanih najmanj 35 učencev. Pogoj je tudi, da morajo imeti zasebne šole zaposlenih vsaj 80 odstotkov učiteljev, potrebnih za izvedbo programa.

brdo prenos thumb Novice Janša: Ob izpolnjenih pogojih PCT ne bo ovir. Testiranje bo plačljivo. #video Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek jezno o opoziciji: Spominjajo me na najstnike, ki jih razganjajo hormoni #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin