Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
28. 9. 2020,
9.51

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša LMŠ SD SDS Marjan Šarec Tanja Fajon stranke anketa

Ponedeljek, 28. 9. 2020, 9.51

3 leta, 7 mesecev

Dva tedna pred odločilnim dogodkom neprijetno presenečenje za Fajonovo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Tanja Fajon je vodenje stranke SD prevzela po odstopu Dejana Židana. | Foto Ana Kovač

Tanja Fajon je vodenje stranke SD prevzela po odstopu Dejana Židana.

Foto: Ana Kovač

Po raziskavi, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci jo podpira 26,5 odstotka vprašanih. Na drugem mestu se je medtem zgodil preobrat, saj je LMŠ Marjana Šarca prehitela SD Tanje Fajon, ki jo čez dva tedna čaka volilni kongres, na katerem se bo za predsedniški položaj v stranki pomerila s poslancem SD Janijem Prednikom.

Mediana je SDS in SD, ta se je ustavila pri 15,3 odstotkih, namerila nižjo podporo kot prejšnji teden Ninamedia, ki je anketo opravila za Dnevnik in Večer. Na drugi strani je LMŠ (18,9 odstotka) po Mediani višje kot po Ninamedii.

 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so deloma posledica različnih načinov anketiranj. Kako deleži nihajo v daljšem časovnem obdobju po Mediani, ki opravlja ankete za POP TV, in anketah Ninamedie, opravljenih za Večer in Dnevnik, kaže zgornja grafika.

Luka Mesec
Novice Moč strank: ali Levica Luke Meseca tone?

Na četrto mesto se je uvrstila Levica Luke Mesca, ki ji je podpora padla na 9,7 odstotka. Sledi ji NSi Mateja Tonina, ki se je v primerjavi z anketo Ninamedie dvignila za 0,7 odstotne točke in se tokrat ustavila pri 8,7 odstotka podpore.

Velik skok Jelinčičeve SNS

Podpora je nekoliko zrasla SNS Zmaga Jelinčiča, ki bi jo volilo 5,1 odstotka vprašanih. Za njo se je uvrstila SAB Alenke Bratušek, ki jo je tokrat podprlo 3,8 odstotka anketirancev. Za primerjavo: prejšnji teden ji je agencija Parsifal, ki je opravila anketo za Nova24TV, namerila 3,7-odstotno podporo.

Sledijo ji SLS Marjana Podobnika, ki jo je podprlo 2,8 odstotka vprašanih, Dobra država Bojana Dobovška z 2,5 odstotka in Pirati z dvema odstotkoma.

Alenka Bratušek
Novice Janševa SDS na vrhu, Stranka Alenke Bratušek pripravila presenečenje

DeSUS z enako podporo kot Čuševi Zeleni Slovenije

Na enajsto mesto sta se z 1,6-odstotno podporo opredeljenih anketirancev uvrstili stranka Zeleni Slovenije Andreja Čuša in stranka DeSUS, ki jo bo do kongresa, na katerem bodo izbirali novega predsednika oziroma predsednico, vodil Tomaž Gantar. Ta je vodenje stranke prevzel po odstopu Aleksandre Pivec, ki ji je zaradi nejasnosti glede plačil njenih gostovanj na Krasu in Obali obrnila hrbet celotna poslanska skupina. 

Slabše se je v anketi odrezala le še SMC Zdravka Počivalška, ki ji je podporo izrazilo 0,5 odstotka vprašanih.

Spodaj si lahko pogledate, kakšen je trend podpore strankam, če primerjamo zgolj raziskave, ki jih za POP TV opravi agencija Mediana:

 

V članku in grafiki uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Odstotki se zato razlikujejo od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, ki upoštevajo še neopredeljene, tam so deleži za vse stranke zaradi upoštevanja neopredeljenih za okoli tretjino nižji. 

Kakšno podporo ima vlada? 

Podpora vladi je septembra rahlo padla, je še pokazala anketa. Podpira jo dobra tretjina anketirancev (36,9 odstotka). Nasprotuje ji nekaj manj vprašanih kot mesec prej – 48,8 odstotka vprašanih. 14,4 odstotka anketirancev se glede tega vprašanja ni opredelilo. 

Ne spreglejte