Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
15.58

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

14

Natisni članek

sto evrov za projekt plebiscit Avstrijska Koroška

Sreda, 29. 1. 2020, 15.58

4 leta, 2 meseca

Država je njen projekt podprla z le stotimi evri: "To je norčevanje iz ljudi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

14

Sto evrov | Država je na javnem razpisu projekt izdaje brošure podprla z vsega stotimi evri sredstev. | Foto Getty Images

Država je na javnem razpisu projekt izdaje brošure podprla z vsega stotimi evri sredstev.

Foto: Getty Images

Na Facebooku je za nemalo burnih odzivov poskrbela objava, ki spet kaže mačehovski odnos države do njenih državljanov. Katarini Wakounig-Pajnič, ki se je prijavila na javni razpis urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, je država dala zeleno luč za sofinanciranje izdaje brošure ob stoti obletnici koroškega plebiscita. Vse lepo in prav, če ji ne bi strokovna razpisna komisija za projekt dodelila zgolj sto evrov sredstev. To je norčevanje iz ljudi, pravi Wakounig-Pajničeva in dodaja, da tega denarja ne bo vzela.

Katarina Wakounig-Pajnič, ki v okviru projekta Slo.Kor.tur na spletu in družbenih omrežjih predstavlja glavne turistične znamenitosti avstrijske Koroške in njihovo zgodovino v slovenskem jeziku, se je na javni razpis za finančno podporo avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu za leto 2020, ki ga pripravijo v okviru urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, prijavila z dvema projektoma.

Angelika Mlinar
Novice V Avstriji večina brez slovenskega, Italijani dovolijo tudi dva #video

Za projekt so ji dodelili le sto evrov sredstev

Strokovna razpisna komisija je odločila, da njen projekt spletne strani in družbenih omrežij ni upravičen do finančnih sredstev, za projekt izdaje brošure ob stoti obletnici plebiscita na avstrijskem Koroškem pa so ji dodelili le sto evrov sredstev. "Ta projekt sem pripravila v sodelovanju z združenjem Slovenska izseljenska matica, ki so mu za ves projekt, gre za pripravo in tiskanje brošure, s katero bi letos zaznamovali stoto obletnico koroškega plebiscita, odobrili 500 evrov," pojasnjuje Wakounig-Pajničeva.

600 evrov, kolikor jih je država namenila za izdajo brošure, ki bi v luči spomina na visoko obletnico plebiscita predstavila najbolj znane koroške Slovence, seveda ne bo dovolj. "Ob prijavi na razpis smo že posredovali ves predračun. Tisk za minimalno naklado 500 izvodov bi stal 1.500 evrov, kaj šele priprava in strokovno delo," pojasnjuje Wakounig-Pajničeva.

"Sto evrov je norčevanje iz ljudi. Bolje bi bilo, če bi enostavno zavrnili sofinanciranje," še poudarja. Dodaja, da je strokovna razpisna komisija projekt sicer ocenila kot dober, vendar pa priznava, da ne ve, ali je podoben projekt na razpis prijavila katera od drugih zamejskih organizacij na avstrijskem Koroškem.

Angelika Mlinar
Novice Vlada: Obstaja nacionalni interes za sprejem Mlinarjeve v državljanstvo

Wakounig-Pajničeva: Da dodeliš nekomu sto evrov, ni nič drugega kot norčevanje 

Na vprašanje, ali jim bo kljub odločitvi komisije uspelo izpeljati projekt, Wakounig-Pajničeva odgovarja, da jim ne bo in da stotih evrov sredstev ne bo sprejela: "Vedno se reče, da ni denarja, ampak v vseh razpisih se je razdelilo za osem milijonov evrov in pol denarja. Da dodeliš nekomu, ki želi eno leto delati in ob stoti obletnici izdati brošuro, sto evrov sredstev, ni nič drugega kot norčevanje."

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu vodi Peter Jožef Česnik. | Foto: STA , Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu vodi Peter Jožef Česnik. Foto: STA ,

Kot pojasnjuje Wakounig-Pajničeva, bi se na odločitev komisije lahko pritožila, vendar pa se je že odločila, da se na njihov dopis sploh ne bo odzvala: "Tega denarja ne bom prevzela, ker imam več dela, če za to pošiljam pogodbe in pošto v Slovenijo. Zelo nehvaležen čas je za vse skupaj. Vlada je padla, minister se bo verjetno zamenjal, leto, ko bomo zaznamovali stoto obletnico plebiscita, pa se je že začelo. Spet smo izgubili leto dni časa in to je res sramota."

Janez Janša
Novice Nove volitve? Kaj v resnici v ozadju naklepata Janša in Tonin. #video

Glavne znamenitosti avstrijske Koroške v slovenskem jeziku

Ob tem Wakounig-Pajničeva še dodaja, da projekt Slo.Kor.tur že drugo leto zapored vodi brezplačno. Gre za projekt, v okviru katerega ljudje v slovenskem jeziku prek spletne strani in družbenih omrežij, kot so Facebook, Instagram in YouTube, spoznavajo glavne turistične znamenitosti na avstrijskem Koroškem in njihovo zgodovino.

"Na avstrijskem Koroškem glavni ponudniki spletnih strani ne ponujajo v slovenščini, niti na uradnem dvojezičnem območju, tako da po svoje ta tem področju že drugo leto orjemo ledino. Če bi bilo tako lahko, bi mogoče uspelo že drugim," še dodaja Wakounig-Pajničeva. S prošnjo za pojasnila o višini sofinanciranja omenjenega projekta smo se obrnili tudi na urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Njihove odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Urad: Finančne podpore bodo deležni tudi projekti drugih prosilcev iz avstrijske Koroške

Na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu medtem pojasnjujejo, da je bil projekt ocenjen v skladu z merili in cilji javnega razpisa za področje A za leto 2020. "Pomoč pri odločanju strokovne komisije predstavlja tudi usklajeno mnenje krovnih organizacij, ki se pridobi v postopku javnega razpisa. V okviru letošnjega javnega razpisa bodo finančne podpore deležne tudi aktivnosti drugih prosilcev, povezane s 100. obletnico koroškega plebiscita," pojasnjujejo na uradu.

Kot poudarjajo, bo urad tako kot vsako leto na spletu objavil seznam upravičencev in dodeljenih sredstev: "Vezano na točkovanje je treba izpostaviti, da projekti in vloge za sofinanciranje posameznih prosilcev v zamejstvu med seboj niso primerljivi. Vsako vlogo razpisna komisija individualno obravnava in v skladu z merili in cilji razpisa točkuje. Zato ni mogoče podati posplošene informacije glede višine doseženih točk na razpisu in konkretne višine sredstev posamičnega sofinanciranja."

Ob tem na uradu opozarjajo, da so za sofinanciranje rednega delovanja in projektov slovenskih struktur in posameznikov na avstrijskem Koroškem na letošnjem razpisu namenili več sredstev glede na javni razpis urada iz preteklega leta. "Urad je v roku prejel 95 vlog iz avstrijske Koroške. Po strokovnem pregledu vlog prosilcev je komisija oblikovala predlog razdelitve finančnih sredstev. Prosilcem iz Avstrije je namenila sredstva v višini 2.406.250 evrov," še dodajajo na prej omenjenem uradu.

Ne spreglejte