SiolNET. Novice Slovenija
2,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada: Obstaja nacionalni interes za sprejem Mlinarjeve v državljanstvo

2,07

termometer

Angelika Mlinar |  | Foto: STA
Foto: STA

Vlada je na današnji seji ugotovila, da obstaja interes Slovenije za sprejem Angelike Mlinar v državljanstvo. Na podlagi tega mnenja in ob izpolnjevanju ostalih zakonsko določenih pogojev bo v nadaljevanju upravnega postopka ministrstvo za notranje zadeve Mlinarjevi izdalo odločbo o državljanstvu, izhaja iz sporočila po današnji seji vlade.

Angelika Mlinar Novice Mlinarjeva pojasnila, zakaj še nima slovenskega državljanstva #video

Koroško Slovenko Angeliko Mlinar SAB namreč predlaga za novo kohezijsko ministrico. Pri tem pa sta ministrstvo za javno upravo in služba vlade za zakonodajo opozorila, da minister slovenske vlade potrebuje slovensko državljanstvo. Postopek sprejema Mlinarjeve v državljanstvo Republike Slovenije poteka v skladu s 13. členom zakona o državljanstvu, ki govori o izredni naturalizaciji iz nacionalnih razlogov.

Najprej zaprosila za dovoljenje Avstrijo

Omenjeni člen namreč predvideva, da lahko državljanstvo z naturalizacijo pridobi polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov. Pri tem pa Slovencem v zamejstvu, ki uveljavljajo korist države iz nacionalnih razlogov, ni treba izpolnjevati pogoja enoletnega neprekinjenega prebivanja v Sloveniji na podlagi statusa tujca.

Mlinarjeva je sicer najprej prosila avstrijsko državo za dovoljenje, da pridobi dvojno državljanstvo, a postopek tam še ni končan, rok za imenovanje novega ministra po odstopu Iztoka Puriča pa je 7. januar. Zato se je Mlinarjeva odločila zaprositi za slovensko državljanstvo še pred končanim postopkom v Avstriji in hkrati računa na to, da ji Avstrija ne bo odvzela avstrijskega državljanstva.

Mlinarjeva se je vendarle odločila zaprositi za slovensko državljanstvo, hkrati pa upa, da ji Avstrija ne bo odvzela avstrijskega. | Foto: STA Mlinarjeva se je vendarle odločila zaprositi za slovensko državljanstvo, hkrati pa upa, da ji Avstrija ne bo odvzela avstrijskega. Foto: STA

V SAB pričakujejo, da bodo postopki izdaje slovenskega državljanstva rešeni v čim krajšem času. Predsednica stranke Alenka Bratušek je na nedavni novinarski konferenci dejala, da je postopke kljub parlamentarnim počitnicam možno izpeljati do 7. januarja. Od predsednika vlade Marjana Šarca pa v stranki pričakujejo, da v DZ zagotovi potrebno večino, da bo Mlinarjeva res postala ministrica.

Vodja avstrijskih svobodnjakov Norbert Hofer nasprotuje temu, da bi imela kandidatka za slovensko kohezijsko ministrico Angelika Mlinar dvojno državljanstvo.

Angelika Mlinar Novice Bratuškova za novo kohezijsko ministrico predlaga Angeliko Mlinar #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin