Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
9. 12. 2019,
6.33

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

32

Natisni članek

vlada Marjan Šarec SAB

Ponedeljek, 9. 12. 2019, 6.33

4 leta, 4 mesece

Mlinarjeva pojasnila, zakaj še nima slovenskega državljanstva #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

32

Izvršni odbor stranke SAB je danes sprejel sklep, da je Angelika Mlinar tudi uradno kandidatka za ministrico za kohezijo. Mlinarjeva je pretekli teden vložila vlogo za slovensko državljanstvo.

Angelika Mlinar je pretekli teden zaprosila za slovensko državljanstvo. Pred tem tega ni storila, saj je po njenih besedah avstrijska politika zelo restriktivna na tem področju.

Avstrija ji sicer še ni dovolila, da zaprosi za slovensko državljanstvo (in bi s tem imela dvojno državljanstvo), vendar je to vseeno storila, je povedala na novinarski konferenci.

Pred tem je bila tudi na posvetu na uradu in ministrstvu za notranje zadeve. Ob tem ne verjame, da ji bodo odvzeli avstrijsko državljanstvo. Kaj takega se ji namreč zdi skoraj nemogoče, saj je to po njeni oceni tudi v nasprotju z zakonodajo EU.

"Državljanstvo se odvzame na primer borcu Islamske države. Takšen primer je bil pred kratkim v Avstriji, da razumete kontekst," je na vprašanje, ali pričakuje, da ji bo Avstrija odvzela državljanstvo, odgovorila zdaj tudi uradna kandidatka za ministrico za kohezijo.

Mlinarjeva je povedala tudi zanimivost iz svoje domače vasi, kjer je njena kandidatura "štorija za celo vas."

Bratuškova pričakuje hitro obravnavo

Alenka Bratušek | Foto: STA , Foto: STA , "Pričakujemo, da bo vloga Mlinarjeve za slovensko državljanstvo čim prej rešena," je o pridobivanju državljanstva dejala predsednica SAB Alenka Bratušek.

"Predsednik vlade nato ne bi več smel imeti ovir za predlaganje Mlinarjeve za ministrico v državnem zboru," je nadaljevala Bratuškova. Po njenih besedah ob tem Šarca čaka še ena pomembna naloga, in sicer da zagotovi potrebno večino na glasovanju.

Šarec: Mudi se

Glede odločitve SAB o uradnem predlogu za ministrico se je odzval tudi premier Marjan Šarec. Dejal je, da zaupa presoji Bratuškove, ob tem pa upa, da se problem glede državljanstva Mlinarjeve hitro reši. Imenovanje nove ministrice za kohezijo si želi imenovati že na decembrski seji DZ.

"To je treba narediti na decembrski seji, sicer bomo prišli v neko časovno zanko, ki ne bo dobra ne za ugled vlade ne za ugled stranke," je dejal Šarec.

Rok do 7. januarja

Rok za imenovanje nove ministrice oziroma ministra je sicer do 7. januarja, zato je časa za izpeljavo vseh potrebnih postopkov še več kot dovolj, so navedli v SAB.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Usoda Pivčeve v rokah premierja. Kaj bo storil Šarec?

Dva sta že odšla

SAB je sicer že pred nekaj tedni razkrila, da si na tej funkciji želi Mlinarjevo, ki je bila tudi strankina vodilna kandidatka na evropskih volitvah. A zapletlo se je pri vprašanju njenega državljanstva. Na ministrstvu za javno upravo in v službi vlade za zakonodajo menijo, da mora imeti minister slovensko državljanstvo.

Stolček ministrstva za kohezijo je v tej vladi zelo vroč, saj sta se na njem v tem mandatu zamenjali že dve imeni. Ob začetku zdajšnje vlade je resor vodil Marko Bandelli, ki ga je nasledil Iztok Purič, zdaj pa začasno ministrstvo vodi kar Bratuškova.

Ne spreglejte