SiolNET. Novice Slovenija
2,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Usoda Pivčeve v rokah premierja. Kaj bo storil Šarec?

2,22

termometer

Intervju: Marjan Šarec
Kdaj se bo premier Marjan Šarec sestal s kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ki je pripravljena tudi odstopiti, še ni znano. Foto: Bojan Puhek

Predsednik vlade Marjan Šarec in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se bosta o njeni nadaljnji usodi na ministrskem položaju zaradi sodelovanja pri projektu SRIPT še pogovorila. Kdaj bosta to storila, za zdaj ostaja nedorečeno. Po poročanju nekaterih medijev naj bi se sestala sredi prihodnjega tedna, a tega ne v Šarčevem kabinetu ne pri Pivčevi za zdaj ne potrjujejo.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v začetku tega tedna dejala, da želi svoje delo pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), pri katerem je gospodarsko ministrstvo ugotovilo nepravilnosti, pojasniti premierju Marjanu Šarcu. Dejala je, da je pripravljena tudi odstopiti. Šarec je povedal, da revizije projekta še ni prebral, ob tem pa presodil, da Pivčeva na kmetijskem resorju sicer dobro dela.

Aleksandra Pivec Novice Pivčeva ovrgla špekulacije in odkrito spregovorila o težavah z zdravjem

Kdaj se bosta sestala Šarec in Pivčeva?

Termin bo glede na že napovedane obveznosti najbrž težko uskladiti. Premier ima prihodnji teden dve obveznosti v tujini. V ponedeljek in torek bo na Kosovu obiskal pripadnike Slovenske vojske na misiji, v četrtek in petek pa bo v Bruslju vrh EU. Za sredo ima Šarec doma napovedano tradicionalno srečanje s predsedniki republike, državnega zbora in državnega sveta.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je trenutno na bolniškem dopustu. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je trenutno na bolniškem dopustu. Foto: STA

Pivčeva je na drugi strani trenutno na bolniškem dopustu. V javnosti se je te dni ugibalo o njeni morebitni daljši odsotnosti zaradi težav s hrbtenico, a je ugibanja Pivčeva v petek končala kar sama z objavo na družbenih omrežjih: "Zdravniki še opravljajo diagnostiko, čaka me nekaj nevroloških preiskav, nadalje pa najbrž tudi operativni poseg." Pivčeva je dodala, da je s svojo ekipo na kmetijskem ministrstvu v rednih stikih in da delo teče nemoteno.

Aleksandra Pivec Novice Ministrica po plazu kritik priznala: Določene naloge sem pripravila z več avtorji

Ministrica na udaru kritik zaradi sodelovanja pri projektu SRIPT

Razlog za majanje stolčka Pivčevi je končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta SRIPT Turistično gostinske zbornice Slovenije, ki ga je gospodarsko ministrstvo izdalo konec novembra. Ugotovilo je več nepravilnosti v okviru pogodbenih obveznosti, ki jih ima zbornica do ministrstva, ni pa obravnavalo razmerij med zbornico in posameznimi izvajalci, med katerimi je bila tudi Pivčeva.

Končno poročilo gospodarskega ministrstva med drugim kaže, da Pivčeva del, pri katerih je bila navedena kot avtorica, ni v celoti opravila sama ali pa pri njih ni sodelovala. Pomanjkljiva naj bi bila tudi dokazila, da je bilo njeno delo dejansko izvedeno.

Pivčeva bo na januarskem volilnem kongresu stranke DeSUS izzvala trenutnega prvaka stranke Karla Erjavca. Pivčeva bo na januarskem volilnem kongresu stranke DeSUS izzvala trenutnega prvaka stranke Karla Erjavca. Foto: STA

Pivčeva je v odzivu na poročilo dejala, da so "določene naloge pri oblikovanju skupnih dokumentov sooblikovali z več avtorji in po skupnih usklajevanjih". Pri tem je po njenih besedah seveda težko razmejiti, kdo je opravil kakšen del naloge, in razmejiti prispevke posameznih avtorjev.

"Nedvomno pa je tudi svetovanje in prenos znanj in kompetenc tako v partnerstvo kakor tudi v samo pripravljene dokumente in naloge pomemben del prispevka, ki seveda pomeni tudi avtorsko delo," je prepričana Pivčeva, ki je, kot je pojasnila, po odštetju in plačilu vseh prispevkov in po plačilu akontacije dohodnine za delo prejela manj kot 20 tisoč evrov.

Aleksandra Pivec Novice Kmetijska ministrica je pripravljena tudi odstopiti

Pivčeva bo na januarskem kongresu DeSUS izzvala Erjavca

Kmetijsko ministrico so sicer te dni v bran vzele nekatere kmetijske organizacije. Tako so se Sindikat kmetov Slovenije in nekatere druge organizacije iz kmetijskega sektorja ločeno s pismi obrnili na premierja Šarca in poudarili, da ministrica dela odlično. Zaokrožila je tudi spletna peticija v podporo Pivčevi, v kateri podpisniki poudarjajo, da bi bil morebiten odstop Pivčeve katastrofa za slovensko podeželje v času priprave skupne kmetijske politike v obdobju od leta 2021 do leta 2027.

Vprašanje nadaljnje politične usode kmetijske ministrice odmeva tudi v luči boja za predsedniško mesto DeSUS. Pivčeva bo namreč na januarskem kongresu izzvala trenutnega prvaka stranke Karla Erjavca. Ta je v ponedeljek dejal, da odločitev o njeni usodi prepušča Šarcu. "Vemo, da ima zelo visoke standarde," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin