Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2019,
16.44

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

4

Natisni članek

Aleksandra Pivec Marjan Šarec

Ponedeljek, 2. 12. 2019, 16.44

4 leta, 4 mesece

Kmetijska ministrica je pripravljena tudi odstopiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

4

Aleksandra Pivec | Foto STA

Foto: STA

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec želi svoje delo pri projektu SRIPT - pri katerem je gospodarsko ministrstvo ugotovilo nepravilnosti - pojasniti predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Če bo ta menil, da ji še zaupa, je pripravljena delo ministrice opravljati naprej, v nasprotnem primeru pa mu je pripravljena ponuditi svoj nepreklicni odstop. Premier Šarec je danes menil, da ministrica za kmetijstvo v svojem resorju dela zelo dobro. Revizije projekta SRIPT pa še ni prebral. "Ko ga bom prebral in bo prišel čas za to, se bomo odločali. Danes težko sodim," je dejal o ministrici.

Sript
Novice Gospodarsko ministrstvo naznanilo sum kaznivih dejanj pri projektu SRIPT

"Danes sem tudi sama prvič videla poročilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z njim se moram najprej podrobno seznaniti. Nato želim opraviti pogovor z novim vodstvom Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), ki je bila moj pogodbeni partner. Še enkrat poudarjam, da sem svoje delo opravila v skladu z navodili naročnika, me pa žalosti, da so, kot se zdaj izkazuje v poročilu, ves projekt vodili neustrezno," je v odzivu, ki so ga danes poslali s kmetijskega ministrstva, zapisala ministrica Aleksandra Pivec.  

Če je Šarec izgubil zaupanje, je pripravljena odstopiti

"Vsekakor pa želim svoje delo pri projektu pojasniti tudi predsedniku vlade, se z njim iskreno pogovoriti. Če bo predsednik vlade Marjan Šarec menil, da mi še zaupa, sem pripravljena še naprej opravljati delo kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če pa tega zaupanja ni ali pa če predsednik meni, da bo moje nadaljnje ministrovanje pod vprašanjem javnosti, sem predsedniku pripravljena ponuditi svoj nepreklicni odstop," je napovedala.

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA ,

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je minuli teden izdalo končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT). Ugotovilo je več nepravilnosti, med njimi dvojno uveljavljanje stroškov ter nepravilnosti na področju najemanja in izplačil zunanjim izvajalcem, kjer TGZS ni uspelo izkazati revizijske sledi, obstaja tudi sum, da so bili nekateri dokumenti v zadevi ponarejeni oziroma da niso pristni.

Ministrstvo je to ugotovilo na podlagi nadzora vzorca izplačil ministrstva zbornici. Ministrstvo bo zdaj pregledalo vsa izplačila in najpozneje v treh mesecih določilo, koliko denarja mora zbornica vrniti.

Poročilo ministrstva, ki ga je danes objavil spletni portal Požareport, med drugim navaja, da je večino aktivnosti pod naslovom "Kazalniki za 2. fazo projekta", ki jih je izvajalec projekta prijavil kot soavtorsko delo Pivčeve, izvedla druga oseba. Iz poročila izhaja tudi, da na ministrstvu niso bili zadovoljni z dokazili o delu Pivčeve, saj da ne dokazujejo, da je bilo delo v resnici izvedeno.

Klavdija Markež
Novice Zaradi suma kaznivih dejanj so razrešili Klavdijo Perger

Šarec bo od Pivčeve zahteval pojasnila

Predsednik stranke DeSUS, iz katere kvote prihaja ministrica, Karl Erjavec je danes dejal, da bo odločitev o nadaljnji ministrski usodi Pivčeve prepustil premierju. Kot prvak DeSUS se z ministrico iz strankarske kvote ne namerava niti pogovoriti, ker da ne želi vplivati na januarski kongres, na katerem Pivčeva kandidira za predsednico stranke.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

"Veliko ljudi prelaga odločitev v moje roke," je komentiral Šarec. Po njegovih navedbah ima sicer Erjavec legitimno pravico izraziti mnenje. A če so trenja v kakšni stranki, Šarec pravi, da nanj ni treba prelagati odgovornosti, "da bi sodil, kdo je primeren za vodenje stranke ali kaj podobnega". Dejal je, da bi morali biti vsi skupaj odgovorni. Tako kot vedno od ministrov bo tudi od Pivčeve, tako premier, zahteval odgovore.

Sodelovanje pri projektu ni vplivalo na njeno takratno funkcijo

Pivčeva je bila med zunanjimi sodelavci projekta med avgustom 2017 in septembrom 2018, v obdobju, ko je bila državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, to sodelovanje pa je končala dan pred nastopom funkcije ministrice. Prejšnji ponedeljek je na seji odborov DZ za kmetijstvo in gospodarstvo, na kateri so se ukvarjali z nepravilnostmi pri SRIPT, zatrdila, da sodelovanje pri projektu ni vplivalo na opravljanje njene takratne funkcije.

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA ,

Pivčeva je na seji odborov povedala, da je pri projektu med drugim pripravila strokovne podlage posameznih znanstveno-raziskovalnih podlag in razvojnih projektov znotraj akcijskega načrta SRIPT, predloge za njihovo vključevanje v mednarodne partnerske povezave in EU-iniciative, pa tudi pregled možnosti internacionalizacije za pridobivanje evropskih sredstev ter pregled in svetovanje glede mrež mednarodnih partnerstev za namen mednarodnih vsebin akcijskega načrta.

Zagotovila je, da je gradiva za vse naštete aktivnosti pripravljala sama. Za svoje delo pri projektu je ministrica, kot je navedla, po odštetju in plačilu vseh prispevkov ter po plačilu akontacije dohodnine prejela manj kot 20 tisoč evrov.

Gospodarsko ministrstvo je zaradi ugotovitev o projektu tožilstvu naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo EU in ponarejanja listin pri projektu SRIPT zoper TGZS, njeno takratno direktorico Klavdijo Perger in druge fizične osebe. Upravni odbor TGZS je Pergerjevo najprej razrešil z mesta koordinatorke projekta SRIPT, nato pa tudi z mesta predsednice zbornice.

Čevapčiči
Novice Afera čevapčiči: uprava za varno hrano ni pravočasno obveščala javnosti #video

 

Ne spreglejte