Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
16.45

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

12

Natisni članek

nadzor Aleksandra Pivec čevapčiči Uprava za varno hrano

Petek, 29. 11. 2019, 16.45

4 leta, 4 mesece

Afera čevapčiči: uprava za varno hrano ni pravočasno obveščala javnosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

12

Uprava za varno hrano po odkritju nedovoljenega aditiva v mesnih pripravkih o tem ni pravočasno obveščala javnosti, nato pa je bilo njeno komuniciranje napačno in zavajajoče, je pokazal notranji nadzor v upravi. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je vodstvu uprave zato naložila izvedbo popravljalnih ukrepov.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, kršitve niso tako hude, da bi morali sprejeti strožje ukrepe. V javnosti so namreč zakrožile informacije, da bo moral zaradi afere z nedovoljenim aditivom iz skupine sulfitov generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi oditi s položaja.

trgovina, trgovske police
Novice Sporni čevapčiči: Sindikat bo ovadil vodstvo uprave za varno hrano

Uprava za varno hrano bo morala izvesti več popravljalnih ukrepov

"Uprave za varno hrano z delom komisije nismo želeli reorganizirati ali demontirati, temveč po sedmih letih od njene vzpostavitve poiskati možnosti za izboljšave, ki bi pripeljale do boljše organiziranosti sistema za zagotavljanje varne hrane in njegovega boljšega delovanja," je poudarila Pivčeva.

Kršitve niso tako hude, da bi morali sprejeti strožje ukrepe, je poudarila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. | Foto: STA , Kršitve niso tako hude, da bi morali sprejeti strožje ukrepe, je poudarila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Foto: STA ,

Uprava bo tako morala izvesti več popravljalnih ukrepov. Med drugim bo morala ob tako pomembnih zadevah nemudoma poskrbeti za takojšnje, redno in pravočasno obveščanje ministrstva, pod katero spada, je povedala glavna inšpektorica inšpektorata za kmetijstvo Saša Dragar Milanovič, ki je vodila notranji nadzor.

Do konca letošnjega leta pa ima uprava čas, da začne izvajati oziroma po potrebi posodobi protokol za komuniciranje in obveščanje o tveganjih v Sloveniji na področju zagotavljanja hrane in krme. Z notranjim nadzorom so med drugim ugotovili tudi, da uprava ne presoja dela svojih notranjih organizacijskih enot na področju tega nadzora. To pomanjkljivost mora odpraviti do februarja 2020.

čevapčiči
Novice Pivčeva po aferi s čevapčiči za notranji nadzor uprave za varno hrano

Uvedbo notranjega nadzora zahtevala ministrica Pivčeva

Vodstvo uprave za varno hrano je po navedbah Pivčeve z ukrepi seznanjeno, v ponedeljek pa bodo o njih govorili tudi na sestanku. "Še enkrat poudarjam, da ne gre za reorganizacijo uprave za varno hrano, temveč izboljšave za njeno optimalno delovanje. Sistem je treba postaviti tako, da se ve, kaj je v pristojnosti koga, potrošnik pa tega na zunaj ne občuti," je dodala.

Pred novinarsko konferenco se je ministrica udeležila ustanovne seje sveta za varno hrano. Na njej je bila predvidena tudi obravnava ugotovitev komisije za notranji nadzor v zadevi sulfiti v mesnih pripravkih ter delovne skupine o pregledu ureditve in organiziranosti uprave za varno hrano, vendar so člani sveta sprejeli sklep, da se razpravo preloži na naslednjo sejo, ko bodo seznanjeni z gradivom. So pa člani za predsednika sveta izvolili Janeza Hribarja, za podpredsednika pa Igorja Pravsta.

Novica, da je inšpekcija septembra izvedla poseben nadzor nad uporabo sulfitov, potem ko je junija prisotnost aditiva iz te skupine ugotovila v petih vzorcih mesnih pripravkov v mesnicah trgovskih verig, je v javnost prišla v začetku oktobra. V upravi so zatrdili, da potrošnikov o tem niso obveščali, ker izdelka verjetno ni bilo več v obtoku.

Zaradi poznega obveščanja javnosti se je ministrica odločila za uvedbo notranjega nadzora v upravi. Obenem so se pojavila opozorila o na splošno slabi organiziranosti uprave. Takšnega mnenja je bil predvsem sindikat ministrstva, v bran organiziranosti uprave pa se je postavil Sindikat veterinarjev Slovenije.

Ne spreglejte