SiolNET. Novice Slovenija
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarsko ministrstvo naznanilo sum kaznivih dejanj pri projektu SRIPT

0,57

termometer

Sript
Foto: Spletna stran: sript.si

Gospodarsko ministrstvo je Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo EU in ponarejanja listin pri projektu SRIPT zoper Turistično gostinsko zbornico Slovenije, njeno direktorico Klavdijo Perger in druge fizične osebe, vpletene v zadevo, so danes sporočili z ministrstva.

Turisti Trendi "V Ljubljani ni čezmernega turizma"

Ministrstvo je pri preverjanju izpolnjevanja pogodbe o sofinanciranju projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo turizem (SRIPT) junija letos zaznalo okoliščine, na podlagi katerih je vložilo naznanitev suma izvršitve omenjenih kaznivih dejanj.

Ministrstvo bo izvedlo ustrezne sankcije

"Država ima interes, da področje raziskav in razvoja v turizmu ohranja in še naprej podpira, vendar mora biti izvajanje tovrstnih projektov skladno s slovensko in evropsko zakonodajo. Od tega je tudi odvisna možnost nadaljnjega sofinanciranja raziskav in razvoja na področju turizma s strani ministrstva," so zapisali v sporočilu.

Če se bodo sumi glede nezakonitosti izvajanja projekta SRIPT izkazali za upravičene, bo ministrstvo "izvedlo ustrezne sankcije in sprejelo usmeritve za nadaljnja ukrepanja".

turizem Ljubljana Trendi Središče Ljubljane - le za turiste ali tudi za domačine?

Zbornica je projekt SRIPT prijavila na razpis za podporo strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom na prioritetnih področjih pametne specializacije iz leta 2016. Ministrstvo je z njo aprila 2018 sklenilo pogodbo o sofinanciranju, na podlagi katere je prejela 390 tisoč evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Zbornica mora skladno s pogodbo o sofinanciranju ministrstvu predložiti zahtevke za izplačilo, ki morajo vsebovati dokazila o izvedenih aktivnostih in nastalih stroških. Ministrstvo na podlagi zahtevkov zbornici izplača sredstva. Zbornica je do 22. oktobra letos v prvi in drugi fazi izvajanja SRIPT prijavila za nekaj manj kot 625 tisoč evrov upravičenih stroškov, za kar je od ministrstva prejela sofinanciranje v vrednosti okoli 302 tisoč evrov.

Ministrica dobila honorar za delo, ki ga ni opravila?

Namen SRIPT je povezovanje različnih deležnikov iz gospodarstva in razvojno-raziskovalne sfere ter spodbujanje povečanih skupnih vlaganj podjetij v razvojne projekte na področju trajnostnega turizma. Strateško partnerstvo so oblikovali na podlagi izraženega interesa turističnega gospodarstva, ki je koordiniranje SRIPT zaupalo Turistično gostinski zbornici Slovenije. Poleg nje v projektu sodeluje še 35 gospodarskih družb in osem negospodarskih subjektov.

Aleksandra Pivec Foto: STA Klavdija Perger - takrat še s priimkom Markež je bila poslanka SMC in tudi ministrica za izobraževanje, a je morala položaj ministrice po nekaj dneh zapustiti, ko se je izkazalo, da je njena magistrska naloga plagiat - je bila po informacijah spletnega portala Požareport pretekli petek odstavljena kot koordinatorka SRIPT. Že prej je po navedbah portala kot predsednik SRIPT odstopil prvi mož družbe Postojnska jama Marjan Batagelj, ki je sicer ostal podpredsednik zbornice.

Med sodelavci pri projektu je bila tudi zdajšnja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Požareport piše, da Pivčeva, ki naj bi za delo pri projektu prejela okoli 35 tisoč evrov bruto honorarja, svojega dela pri projektu "dejansko sploh ni opravila, vsaj v celoti ne, in da si je - ob pisanju poročila in obračunavanju honorarjev - nesramno prisvojila tuje delo oziroma opravljeno delo drugih sodelavcev pri projektu". Pri tem naj bi po navedbah portala šlo celo za ponarejanje, krajo intelektualne lastnine in goljufijo.

Pivčeva v odzivu, ki so ga danes posredovali z ministrstva za kmetijstvo, pojasnjuje, da je njeno svetovanje zajemalo vsebine na področju poznavanja projektnih okolij na nacionalni in mednarodni ravni, nacionalnih ter EU programov za financiranje znanstvenoraziskovalnih in razvojnih projektov.

"Strokovne podlage in gradiva je za svoje delo pripravljala sama ter z njimi seznanjala koordinatorja in konzorcij," trdi Pivčeva ter dodaja, da je pri pripravi in pregledih pripravljenih dokumentov zbornice, ki se nanašajo na raziskave in razvoj ter vsebine mednarodnih povezav in projektov, "odigrala ključno vlogo s svetovanjem in oblikovanjem vsebin, ne samo za koordinatorko, ampak tudi za celovito povezovanje partnerskih mrež in povezovanje vsebin vključenih partnerjev".

Pivčeva - ki je pri projektu sodelovala med avgustom 2017 in septembrom 2018, torej je večji del njenega sodelovanja potekal v času, ko je bila še državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu - po neuradnih informacijah ni med osebami, zoper katere je bil naznanjen sum kaznivega dejanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin