SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Direktorica Akosa: Razrešiti me hočejo nezakonito #video

0,58

termometer

Direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) Tanja Muha je v odzivu na sklep sveta Akosa, ki vladi predlaga njeno razrešitev zaradi zavajanja o dodelitvi testnih frekvenc 5G podjetju BTC, opozorila, da z razlogi za razrešitev ni bila seznanjena, ni pa mogla niti odgovoriti na obtožbe. To po njenem pomeni kršitev zakona.

Direktorica Akosa Tanja Muha je pojasnila, da svet Akosa v sklepu ponedeljkove izredne seje razrešitev predlaga iz razloga, ker naj bi na izredni seji sveta minuli teden dala zavajajoče izjave o tem, da naj bi podjetje BTC pridobilo evropska sredstva za raziskovalni projekt, ki zahteva uporabo frekvenc za mobilno tehnologijo 5G.

Direktorica agencije je opozorila, da ji svet obtožbe ni predstavil, z njo pa niti ni bila uradno seznanjena. Zagotovila je tudi, da še vedno ni seznanjena, po katerem od naštetih relevantnih razlogov iz zakona o elektronskih komunikacijah je svet predlagal njeno razrešitev.

Boris Koprivnikar Novice Boris Koprivnikar dal odpoved, BTC pa vrača frekvence #video

Na ponedeljkovo izredno sejo sveta ni bila povabljena, ni pa dobila niti druge možnosti, da na obtožbe odgovori, je dodala. To po njenem prepričanju pomeni kršitev določb zakona, ki urejajo postopek razrešitve direktorja oziroma direktorice agencije.

Preverili so obstoj projekta, ne pa tudi sodelovanja BTC v projektu

Akos je zato v postopku izdaje odločb družbi BTC preveril obstoj evropskega projekta Inno HPC Interreg, ki je del čezmejnega programa za Podonavje, ni pa preveril načina sodelovanja te družbe v okviru omenjenega projekta.

Partnerji tega projekta iz Slovenije so sicer glede na informacije s spletne strani omenjenega čezmejnega programa novomeška fakulteta za informacijske študije, GZS - zbornica elektronske in elektroindustrije in Univerza v Ljubljani.

Pred časom novelirani zakon o elektronskih komunikacijah sicer določa, da lahko Akos v primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov izda odločbo o dodelitvi frekvenc za namen preizkusa novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let.

Tanja Muha in Tamara Vonta Posel danes Svet Akosa vladi predlaga razrešitev direktorice Tanje Muha

BTC: Bili smo aktivni v projektu, nismo pa bili člani konzorcija

V BTC so pojasnili, da iz vloge za pridobitev testnih frekvenc 5G, ki so jo oddali 11. maja, izhaja, da je bila družba v projektu InnoHPC Interreg takrat aktivna, niso pa navedli, da bi bili član konzorcija. Projekt so v vlogi navedli z razlogom, ker je bil ob prijavi za frekvence to projekt, ki se je že začel, in to kljub temu, da je bila možnost za prijavo kot člana oziroma partnerja konzorcija v tem projektu že zaprta.

V projektu so bili aktivni z namenom, ker so želeli spoznati nove domače in tuje partnerje iz industrije in akademskega sveta, predvsem pa zaradi izmenjave izkušenj in znanj z različnih strokovnih področij, povezanih z avtonomnimi vozili. V BTC so navedli še, da so s tem namenom napotili strokovnjake na dve delavnici, kjer so nastopali kot predavatelji, predvsem pa kot promotorji območja BTC City kot poligona za testiranje povezanih avtonomnih vozil in s tem povezanimi industrijami.

Večina preostalih projektov, ki so jih navedli v vlogi Akosu, ima poznejši rok prijave, začenši z novembrom letos. Trenutno se tako BTC pripravlja na razpis ICT-19-2019, na katerega se bo prijavil do 14. novembra.

Boris Koprivnikar Novice Koprivnikar: Na silo se išče zgodbo, kjer je ni #video

Tema projekta je testiranje 5G za različne industrije, pričakujejo pa nekaj deset članov konzorcija iz več kot desetih različnih držav, med drugim tudi več javnih ustanov in zasebnih družb iz Slovenije. V povezavi s tem projektom pripravljajo študije primera za uporabo v projektu, kot na primer na področjih komunikacij za zaščito in pomoč pri nesrečah, pametne logistike ...

Pred časom novelirani zakon o elektronskih komunikacijah sicer določa, da lahko Akos v primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov izda odločbo o dodelitvi frekvenc za namen preizkusa novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let. V BTC so k temu dodali, da je tako v njihovi vlogi za testne frekvence kot v odločbi Akosa navedeno, da se frekvence podeljujejo za planirane evropske projekte, ki se bodo izvajali večinoma po izteku letošnjega leta.

Koprivnikar službo v BTC zapustil, družba pa je licence vrnila

Akos, ki spada pod ministrstvo za javno upravo, je BTC junija dodelil frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, nekaj mesecev pozneje pa je zdaj že nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar v tem podjetju dobil službo. Na to je pred dnevi opozoril Požareport in to je v javnosti in delu politike sprožilo pomisleke ter kritike. O tem je razpravljala tudi komisija za nadzor javnih financ.

Čeprav vsi vpleteni nepravilnosti zanikajo, je Koprivnikar službo v BTC medtem že zapustil, družba pa je licence vrnila, in to zaradi "negativnega političnega in medijskega odziva". Obenem so zatrdili, da jih do zdaj sploh še niso uporabili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin