Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2020,
7.21

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,14

47

Natisni članek

Aleksandra Pivec Tomaž Gantar DeSUS

Ponedeljek, 14. 9. 2020, 7.21

3 leta, 7 mesecev

Tomaž Gantar: Od Janše ne pričakujemo ničesar. Zamenjave za Pivčevo še nimamo.

Pivčeva za zdaj ostaja ministrica, glede mesta podpredsednice vlade bo znano v kratkem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,14

47

Nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec za zdaj ostaja ministrica za kmetijstvo, ali tudi podpredsednica vlade, pa naj bi bilo znano v kratkem. O tem odloča vlada, je po srečanju koalicijskih partnerjev povedal začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar. So pa danes govorili o tem, da so mesta podpredsednikov vlade namenjena predsednikom strank.

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je zadovoljen, da je bil današnji sestanek konstruktiven, da bo koalicija s polno paro delovala naprej. Večji del pogovora so sicer danes namenili soočanju z razmerami v zvezi s pandemijo bolezni covid-19. Tonin je vesel napovedi začasnega zastopnika DeSUS Gantarja, da ta stranka ostaja v koaliciji in si bodo skupaj prizadevali, da še v prihodnje delajo za državo, poroča STA.

Trudili se bodo, da svoje naloge izpolnjujejo v skladu z dogovorom

"V koaliciji se bomo trudili, da svoje naloge izpolnjujemo v skladu z dogovorom," je povedal Gantar, ki bo po odstopu Pivčeve z mesta predsednice DeSUS do novembrskega kongresa zastopal stranko na koalicijskih srečanjih. V kratkem bodo po njegovih besedah "rešili vprašanje podpredsedniškega mesta Pivčeve v vladi", še navaja STA.

Odprto je vprašanje, ali bo podpredsedniško mesto namesto Pivčeve zasedel Gantar. O tem, ali je podpredsednik vlade lahko tudi začasni zastopnik stranke, danes podrobno niso govorili, je povedal Tonin. Je bilo pa po njegovih navedbah jasno sporočeno, da so predsedniki koalicijskih strank zaradi lažjega opravljanja dela in koordinacije vlade obenem tudi podpredsedniki vlade. Gantar je sicer danes poudaril, da ni predsednik stranke, pač pa začasni zastopnik DeSUS.

Pivčeva ostaja ministrica

Še nekaj časa pa bo Pivčeva gotovo opravljala svoje delo na ministrstvu za kmetijstvo. Po Gantarjevih navedbah je vprašanje, ali je do novembrskega kongresa smiselno iskati novo ime za vodenje tega ministrstva, če ne bi bilo posebnega dodatnega razloga, da bi takoj moralo priti do spremembe. Trenutno ne iščejo zamenjave zanjo, je pojasnil Gantar.

DeSUS pričakuje, da Aleksandra Pivec ne bi bila več podpredsednica vlade, prav tako menijo, da ni primerno, da bi ostala ministrica za kmetijstvo. | Foto: STA , DeSUS pričakuje, da Aleksandra Pivec ne bi bila več podpredsednica vlade, prav tako menijo, da ni primerno, da bi ostala ministrica za kmetijstvo. Foto: STA ,

Odgovoril je tudi na možnost, da bi ob vztrajanju, da Pivčeva ne bi bila več ministrica, ta resor lahko začasno vodil sam. "Na svojem resorju imam toliko dela, da si niti približno ne morem privoščiti, da bi začasno vodil še en resor. Zdravstvo ima nakopičenih veliko težav, okužbe so v porastu. Ne bi želel le zato, da nekoga razrešimo, prevzemati dodatnih obveznosti, ki jih ne bi mogel opravljati," je pojasnil Gantar, še poroča STA.

DeSUS s tem ne pogojuje sodelovanja v koaliciji

Na vprašanje, ali Pivčeve premier Janez Janša torej ne bo razrešil, je odgovoril, da danes o tem tudi niso govorili. "Predvsem pa je treba imeti za vsako potezo ustrezne rešitve. V tem trenutku mi vseh odgovorov na to nimamo," je priznal.

Poslanska skupina DeSUS sicer želi, da Pivčeva ne bi bila več ministrica, a po Gantarjevih besedah želja ni dovolj, pač pa morajo imeti kot resna stranka tudi rešitve. "Ko jih bomo imeli, bomo to tudi predlagali predsedniku vlade," je dejal že pred današnjim koalicijskim srečanjem. Ponovil je, da v zvezi s tem v DeSUS ne pogojujejo sodelovanja v koaliciji.

Iščejo pa med člani DeSUS kandidata za vodenje urada za demografijo, ki je po Gantarjevih navedbah vsebinsko za DeSUS bistveno pomembnejši kot kateri drugi resor. Po današnjem srečanju sicer še ni jasno, ali bo urad za demografijo vodil minister ali direktor, poroča STA.

Govorili so tudi o rekonstrukciji vlade

Tudi Tonin je spomnil, da je po koalicijskih dogovorih vodenje ministrstva za kmetijstvo pripadlo DeSUS, ki je tudi tista stranka, ki bo odločila, kdo bo to delo opravljal. Rekonstrukcija vlade je po njegovih navedbah vedno mogoča in tudi danes so govorili o tej možnosti, kot se "v zadnjih nekaj mesecih govori". "To je vedno odprta zgodba, a dokler se govori, ni še nič dogovorjenega," je povedal Tonin.

Koalicijski partnerji se bodo sicer jutri na koalicijskem vrhu pogovarjali o nadaljnjem delu po spremembi v vrhu DeSUS.

Preberite še:

Peter Jančič
Mnenja Triglav v karanteni
Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva odstopila, DeSUS bo do kongresa vodil Gantar #video

Tomaž Gantar
Novice Bo Gantar podpredsednik vlade? Pivčeva se je izognila novinarjem. #video

Aleš Hojs
Novice Del poslancev DeSUS bo odstavljal ministra Hojsa #video
Tomaž Gantar
Novice Gantar: DeSUS interpelacije Hojsa ne bo podprl
Dejan Židan
Novice Dejan Židan pod drobnogledom KPK
Damjan Oražem
Novice Vlada razrešila Oražma z vrha zavoda za gozdove

 

Ne spreglejte