Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
11. 9. 2020,
14.29

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

30

Natisni članek

KPK Dejan Židan Aleksandra Pivec

Petek, 11. 9. 2020, 14.29

3 leta, 7 mesecev

Dejan Židan pod drobnogledom KPK

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

30

Dejan Židan | Foto STA

Foto: STA

Na KPK so zaznali morebitni sum kršitev sprejemanja in poročanja o prejetih darilih v zvezi s promocijskim dogodkom odprtja prve vinske banke na Krasu, na katerem je bil med udeleženci tudi Dejan Židan, zato so na lastno pobudo uvedli postopek.

Ob izbruhu afere kmetijske ministrice in predsednice stranke DeSUS Aleksandre Pivec se je v začetku julija oglasil Marjan Colja, direktor podjetja Vinakras, ki je gostilo ministrico. Pivčevo zato KPK sumi kršitev etike in integritete javnega sektorja ter kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril.

Teran
Novice Boleč poraz v bitki za teran #video

Direktor Vinakras: Gostili smo tudi Židana in Türka

Colja je poudaril, da so v njegovem podjetju poleg Pivčeve v preteklosti gostili tudi kmetijskega ministra in predsednika stranke SD Dejana Židana ter predsednika republike Danila Türka, zato smo KPK povprašali, ali so postopek uvedli tudi zoper Židana in Türka.

"Na komisiji smo na podlagi poročanja medijev zaznali morebitni sum kršitev sprejemanja in poročanja o prejetih darilih skladno z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, in sicer v zvezi s sprejemanjem daril na promocijskem dogodku odprtja prve vinske banke na Krasu, ki je bil januarja 2018 (in kjer je bil med udeleženci tudi Dejan Židan), zato smo uvedli postopek na lastno pobudo," so nam sporočili iz KPK in dodali še:

"Postopek je v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave. V zvezi z Danilom Türkom na komisiji nismo zaznali sumov kršitev iz pristojnosti komisije in postopka ne vodimo." 

Židan: KPK me ni obvestila o postopku, o katerem pišete

Poslanca SD Dejana Židana smo prosili za komentar postopka, ki ga je sprožila KPK. "Sam osebno in tudi ne v poslanski skupini SD nismo bili s strani KPK obveščeni o postopku, o katerem pišete. Sem pa vesel, da se bodo lahko vprašanja v zvezi s tem pojasnila, kot jih lahko na tem mestu pojasnim tudi sam. In sicer, da sem se kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano leta 2018 udeležil odprtja prve vinske banke na Krasu, kjer sem kot predstavnik ministrstva za simbolno darilo prejel ključ za vinski sef, ki se hrani (kot vsa takšna darila) na ministrstvu. Gre za darilo majhne vrednosti, v skladu s protokolom hranjenja in beleženja daril pa predvidevam, da je tudi to darilo zabeleženo v knjigi daril ministrstva," je pojasnil Židan.
Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva odstopila, DeSUS bo do kongresa vodil Gantar #video
Ne spreglejte