Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2020,
11.22

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

65

Natisni članek

Evropska komisija Hrvaška Sodišče EU teran

Sreda, 9. 9. 2020, 11.22

3 leta, 7 mesecev

Boleč poraz v bitki za teran #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

65

Splošno sodišče EU je danes v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran lahko navedeno na etiketi hrvaških vin. Slovenija je tožbo vložila z argumenti, da je izjema nezakonita in zavajajoča za potrošnike ter da povzroča gospodarsko škodo slovenskim pridelovalcem terana.

Slovenija je omenjeno tožbo vložila v času, ko je ministrstvo za kmetijstvo vodil nekdanji predsednik SD Dejan Židan. Ta je danes poudaril, da zaradi odločitve Sodišča EU v zvezi s teranom občuti grenkobo. "A uspelo nam je, da smo ohranili zaščito terana," je dejal Židan. Po njegovi oceni z odločitvijo sodišča največ izgubijo potrošniki. Ne bodo namreč vsi ločili vina teran od vina, ki se imenuje Hrvatska Istra, z manjšo pisavo pa je ob tem napisano ime vinske trte oziroma grozdja teran, je menil Židan.

Testiranje za covid-19
Novice V torek potrdili rekordnih 79 novih okužb #video

Bogovič: Gre za politično zaušnico Židanu

Nekdanji kmetijski minister in aktualni evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) pa današnjo sodbo v zadevi teran razume kot politično zaušnico Židanu in njegovi ekipi. Ta je namreč "nediplomatsko zavračala pogovore s hrvaško stranjo in predstavniki Evropske komisije na temo terana", opozarja Bogovič. "Seveda je treba takoj poudariti, da vino teran, ki ga na Krasu pridelujejo generacije slovenskih vinarjev iz sorte trte refošk, ohranjajo izključne pravice v okviru zaščitene označbe porekla," je poudaril Bogovič, ob tem pa je dodal, da vseeno ostaja grenak priokus.

Nekdanji kmetijski minister in aktualni evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) današnjo sodbo v zadevi teran razume kot politično zaušnico Židanu in njegovi ekipi. | Foto: Ana Kovač Nekdanji kmetijski minister in aktualni evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) današnjo sodbo v zadevi teran razume kot politično zaušnico Židanu in njegovi ekipi. Foto: Ana Kovač

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je zavrnitev slovenske tožbe komentirala z besedami, da takšna odločitev pomeni škodo za slovenske pridelovalce terana, saj se pojavljajo skrbi, da bi hrvaški teran preplavil slovenski trg. Vendar pa je odločitev sodišča treba spoštovati. Ko bo državno odvetništvo preučilo sodbo, bodo sprejeli tudi odločitev, "ali vztrajati v boju", je dodala Pivčeva.

Zunanji minister Anže Logar pa je bil kritičen, da je slovenska diplomacija "očitno zaspala", ko se je zadeva začela pripravljati na Evropski komisiji. Napovedal je, da namerava odločitev sodišča podrobno preučiti, prav tako bodo na zunanjem ministrstvu preučili vse aktivnosti v povezavi s tem primerom, poroča STA.

Banka Slovenije
Novice Pravobranilka: Slovenija je kršila evropsko pravo

Sloveniji in Hrvaški se ni uspelo dogovoriti glede terana

Slovenija je teran v EU zavarovala februarja 2006 kot vino z zaščiteno označbo porekla, ki se tradicionalno prideluje iz grozdja vinske trte refošk v vinorodnem okolišu Kras. Spor zaradi terana je izbruhnil spomladi 2013, ko je naša država s polic trgovcev umaknila hrvaško vino z oznako teran. Hrvaška je takrat protestirala in pozvala k skupni čezmejni zaščiti terana, ki pa po navedbah slovenske strani ni mogoča zaradi različnih agroklimatskih pogojev pridelave.

Slovenija je teran v EU zavarovala februarja 2006 kot vino z zaščiteno označbo porekla, ki se tradicionalno prideluje iz grozdja vinske trte refošk v vinorodnem okolišu Kras. | Foto: STA , Slovenija je teran v EU zavarovala februarja 2006 kot vino z zaščiteno označbo porekla, ki se tradicionalno prideluje iz grozdja vinske trte refošk v vinorodnem okolišu Kras. Foto: STA ,

Potem ko se državama ni uspelo dogovoriti, je Evropska komisija leta 2017 sprejela delegirano uredbo, s katero je Hrvaški dodelila izjemo. Ime sorte grozdja teran lahko uporablja za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogojem, da sta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da je napis teran manjši.

Slovenija je v tožbi proti Evropski komisiji, ki jo je vložila septembra 2017, izpodbijala prej omenjeni delegirani akt. Poleg že omenjenih argumentov je navajala tudi pomisleke zaradi nepreglednega in pristranskega postopka sprejemanja tega akta. Sodišče je danes v celoti pritrdilo argumentom Evropske komisije, ki je ves čas vztrajala, da je teran tudi vrsta grozdja na Hrvaškem, zato je v skladu s pravili EU mogoča omejena izjema za uporabo tega imena, ki pa nikakor ne vpliva na slovenske proizvajalce vina teran, saj ti ohranjajo izključne pravice v okviru zaščitene označbe porekla.

V parlamentarnih strankah obžalujejo odločitev Sodišča EU glede terana

V parlamentarnih strankah obžalujejo odločitev Sodišča EU v zadevi teran. Poslanec SAB Marko Bandelli je zaradi omenjene odločitve sodišča v zvezi s teranom "žalosten". Kritičen je bil do dela slovenske politike, ki po njegovi oceni pri tem vprašanju ni bila enotna. Pri tem je izpostavil zlasti evropske poslance iz vrst SDS in Franca Bogoviča iz vrst SLS.

Po oceni Ive Dimic iz NSi pa gre v prvi vrsti za "veliko zaušnico" za takratno slovensko vlado in za kadrovanje Slovenije v Bruslju. "Zelo pomembno je, kakšne ljudi Slovenija pošilja v Bruselj. Biti morajo kompetentni, imeti morajo čut za domovino, zastopati naše interese in slediti, kaj se dogaja na evropskem parketu, tudi glede zaščite geografskih imen, arbitražnih postopkov in podobno," je dejala Dimičeva.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je medtem dejal, da so novico sprejeli z žalostjo in da so v poslanski skupini že leta 2017 opozarjali, kaj se lahko zgodi zaradi neodgovornega Židanovega dela. "Hrvaška je pod posebnimi pogoji dobila možnost uporabe in izrabe imena teran, kar gre na veliko škodo slovenskih pridelovalcev terana," je poudaril Lisec in dodal, da se v SDS sprašujejo, kdo bo plačal škodo slovenskim vinarjem ter kdo bo prevzel politično odgovornost za novo izgubljeno sodbo. (STA)

koronavirus Hrvaška
Novice Na Hrvaškem znova črne številke

Zgodbe še ni konec

V Sloveniji so odzivi deležnikov na razsodbo večinoma izražali razočaranje. Po besedah predsednika Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina Marjana Colje "očitno tudi Sodišče EU ni imuno na moč politike". Kot je dodal Colja, ne glede na sodbo v Sloveniji terana iz hrvaške Istre ne bo smelo biti, če pa bo, je Colja napovedal odškodninske tožbe.

Čeprav je današnja sodba pomemben mejnik v dolgoletnem sporu, pa ne pomeni nujno konca zgodbe. Na sodbe Splošnega sodišča EU je namreč mogoča pritožba na Sodišče EU. Z ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da Slovenija ni zadovoljna z odločitvijo sodišča in da jo obžaluje. Sodbo, ki je sicer še nepravnomočna, bodo podrobno preučili in se nato odločili o nadaljnjih korakih. Za pritožbo na odločitev sodišča ima Slovenija dva meseca časa, so poudarili.

Porsche Digital Croatia
Avtomoto To je nova velika naložba Porscheja na Hrvaškem

Zagreb: Sodišče EU potrdilo pravico hrvaških vinarjev do uporabe imena teran

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so za STA sporočili, da je Sodišče EU z današnjo sodbo potrdilo pravico hrvaških vinarjev do uporabe imena teran in popravilo krivico, storjeno po vstopu hrvaške v EU, ko je Slovenija zavračala pravico do uporabe imena teran pri označbi za vino.

Sodišče EU je z zavrnitvijo tožbe Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran pod določenimi pogoji lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi hrvaških vin, potrdilo veljavnost uredbe in njeno usklajenost s pravnim redom EU, so ocenili na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Hrvaška se je v postopek vključila na strani Evropske komisije, ki je od Splošnega sodišča EU zahtevala zavrnitev slovenske tožbe ob predstavitvi pravnih, ekonomskih in zgodovinskih razlogov, zaradi katerih imajo hrvaški vinarji pravico do uporabe imena teran kot zvrsti vina, so dodali na sedežu hrvaške diplomacije v Zagrebu.

Ne spreglejte