Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2020,
10.07

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

10

Natisni članek

Evropska komisija Sodišče EU ECB Banka Slovenije

Četrtek, 3. 9. 2020, 10.07

3 leta, 7 mesecev

Pravobranilka: Slovenija je kršila evropsko pravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

10

Banka Slovenije | Slovenija je z zasegom dokumentov Evropske centralne banke kršila evropsko pravo, je sporočila pravobranilka na Sodišču EU. | Foto STA

Slovenija je z zasegom dokumentov Evropske centralne banke kršila evropsko pravo, je sporočila pravobranilka na Sodišču EU.

Foto: STA

Slovenija z zasegom dokumentov Evropske centralne banke (ECB) v kriminalistični preiskavi v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank konec leta 2013 ni izpolnila svojih obveznosti po protokolu 7 o privilegijih in imunitetah k pogodbi o delovanju EU, ki ščiti načelo nedotakljivosti arhivov ECB, je presodila generalna pravobranilka Juliane Kokott. ECB-jeve dokumente je med hišno preiskavo na Banki Slovenije leta 2016, v času vlade Mira Cerarja, zasegel Nacionalni preiskovalni urad, ki ga je takrat vodil Darko Majhenič. Tega je leta 2013, pod vlado Alenke Bratušek, na položaj postavil direktor policije Stanislav Veniger.

Sodišče EU je danes v Luksemburgu objavilo mnenje generalne pravobranilke v primeru tožbe Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank konec leta 2013. Mnenje za sodišče ni zavezujoče, poroča STA.

Janša: Zloraba policije v režiji stranke SD za obračun z guvernerjem Jazbecem še ni izšla

Premier Janez Janša je v odzivu na novico o mnenju pravobranilke popoldne na družbenem omrežju Twitter zapisal, da se "zloraba policije v režiji stranke SD za obračun z guvernerjem Jazbecem (Boštjan Jazbec, op. a.) akterjem ni izšla". Dodal je, da žal takšne zlorabe na koncu vržejo slabo luč na celo državo.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič pa je ocenila, da danes objavljenega mnenja pravobranilke na Sodišču EU, da je Slovenija kršila evropsko pravo glede nedotakljivosti arhivov ECB, "ne smemo šteti ne kot zmago ali poraz, saj gre za precedenčen primer, s katerim bo sodišče prvič postavilo enotno prakso za vse evropske države". (STA)

Banka Slovenije
Novice Banke v Sloveniji z dve tretjini manjšim dobičkom

Sloveniji se naloži plačilo stroškov

V sklepnih predlogih na 21 straneh pravobranilka navaja, da Slovenija s tem, ko so slovenski organi kazenskega pregona julija 2016 zasegli komunikacijo in elektronsko dokumentacijo v prostorih Banke Slovenije, ne da bi se pred tem uskladili z ECB ali pridobili odločbo sodišča, ni izpolnila obveznosti iz členov 2 in 22 v povezavi s členom 18 protokola 7 o privilegijih in imunitetah EU.

Poudarja tudi, da s tem, ko Slovenija po zasegu ECB ni niti omogočila opredelitve dokumentov, povezanih z izvajanjem nalog evropskega sistema centralnih bank, niti utemeljila, kateri dokumenti so nujni za nacionalni kazenski in predkazenski postopek, niti vrnila preostalih dokumentov, ki jih je treba opredeliti kot arhive ECB, ni izpolnila obveznosti iz člena 18 protokola 7.

Sloveniji se naloži plačilo stroškov, ECB nosi svoje stroške, še piše v sklepnih predlogih. Slovenija je doslej vse očitke zavračala. Kljub temu je le nekaj dni pred junijsko obravnavo odjeknila novica, da se je premier Janez Janša v pismu predsednici komisije Ursuli von der Leyen pozanimal, pod katerimi pogoji bi se bila komisija pripravljena odpovedati tožbi. Von der Leynova je v odgovoru potrdila pripravljenost na dialog, poroča STA.

Janez Janša
Novice Janša pisal Von der Leynovi za umik tožbe zaradi preiskave v Banki Slovenije

Pogovori z Evropsko komisijo glede umika tožbe še potekajo

Premier Janša je nato julija povedal, da bi poskus dogovora za umik tožbe lahko okvirno pomenil to, da bi predstavniki ECB prišli v Slovenijo in povedali, kaj od zaseženega gradiva je arhiv ECB, slovenski organi pa bi se morali s tem strinjati. Pogovori med komisijo in Slovenijo naj bi po njegovih besedah potekali do jeseni.

Na sodišču pravijo, da informacij o morebitnem umiku tožbe nimajo in da se je treba z vprašanji obrniti na Evropsko komisijo, kjer pa so povedali, da od izmenjave pisem ni svežih informacij in da čakajo na mnenje. V Janševem kabinetu pa so pojasnili, da pogovori z Evropsko komisijo glede prej omenjene tožbe še naprej potekajo, mnenja pravobranilke na Sodišču EU, da je Slovenija kršila evropsko pravo, pa ob tem niso komentirali, poroča STA. Umik tožbe je sicer mogoč vse do izreka sodbe, ki se pričakuje konec leta.

V Evropski komisiji mnenje pravobranilke medtem pozdravljajo. "Mnenje sledi odločitvi komisije, da proti Sloveniji začne postopek pred Sodiščem EU zaradi kršitve nedotakljivosti arhivov Unije in dolžnosti odkritega sodelovanja v zvezi z zasegom dokumentov ECB pri centralni banki Slovenije," so zapisali.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Janša: Narod je bil ob osamosvojitvi enoten, politika pa deljena
Ne spreglejte