SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pivčeva odstopila, DeSUS bo do kongresa vodil Gantar #video

10

termometer

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je na seji izvršnega odbora DeSUS odstopila z mesta predsednice stranke. Potem ko nihče od podpredsednikov stranke ni dobil podpore za začasno vodenje stranke, je svet DeSUS odločil, da bo stranko do predčasnega volilnega kongresa, ki bo predvidoma v prvi polovici novembra, kot začasni zastopnik vodil minister za zdravje Tomaž Gantar. Pivčeva je po svojem odstopu napovedala, da bo na kongresu spet kandidirala za predsednico stranke.

Izvršni odbor DeSUS se je seznanil z odstopom Aleksandre Pivec z mesta predsednice DeSUS. Pivčeva je dejala, da je odstopila, ker na izvršnem odboru niso našli "pravno legitimne poti za razrešitev nastale situacije". "Pravno dvomljivo delovanje želim prekiniti. Na današnji seji izvršnega odbora sem podala svojo odstopno izjavo in predlagala pet sklepov, od katerih so bili vsi izglasovani," je povedala Pivčeva.

Aleksandra Pivec Novice Pivčeva ne bo odstopila: Čutim, da moram vztrajati

Pivčeva odstopila, stranko bo začasno vodil Gantar

Pivčeva je dejala, da se ji je odstop v danem trenutku zdel najlažja pot: "Glede na to, da sama težko pristajam na dvomljivo pravno delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki, želim stranki to prihraniti. Najlažja pot, da to naredimo, je bila, da danes ponudim svoj odstop." Po njenih besedah je izvršni odbor predlagal svetu stranke, da takoj skliče predčasni volilni kongres ter da stranko začasno prevzame eden od podpredsednikov DeSUS. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

Na svetu stranke nato nihče od podpredsednikov DeSUS ni dobil zadostne podpore za začasno vodenje stranke. Svet stranke je na koncu odločil, da bo DeSUS do kongresa kot začasni zastopnik vodil minister za zdravje Tomaž Gantar. Ta je nato odstopil z mesta predsednika sveta stranke DeSUS, je povedal uradni strankin govorec Janez Ujčič

Svet stranke DeSUS je odločil, da bo stranko do predčasnega volilnega kongresa vodil Tomaž Gantar. | Foto: Ana Kovač Svet stranke DeSUS je odločil, da bo stranko do predčasnega volilnega kongresa vodil Tomaž Gantar. Foto: Ana Kovač

Svet DeSUS bo do kongresa vodil Anton Urh, na mestu generalnega sekretarja stranke pa bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo opravljala že v mandatu dolgoletnega predsednika stranke upokojencev Karla Erjavca. Svet DeSUS je danes še izglasoval, da bodo na volilnem kongresu izbirali samo predsednika stranke ne pa tudi podpredsednikov in ostalih organov stranke, ki so jih imenovali na januarskem kongresu, poroča STA.

Aleksandra Pivec Novice DeSUS: Pivčeva bi lahko pravico iskala na sodišču

"Ne more stranka odpoklicati ministra s položaja"

Pivčeva je po svojem odstopu napovedala, da bo na volilnem kongresu spet kandidirala za predsednico DeSUS: "Glede na to, da se je stranka v tem trenutku žal precej razdelila, sklepam, da imam na terenu veliko podpore, in tudi po pogovoru s kar nekaj občinskimi odbori je ta podpora dovolj velika, da lahko napovem, da bom na kongresu stranke kandidirala." Ob tem je dodala, da ne razmišlja, da bi v primeru poraza na kongresu prestopila v drugo politično stranko.

Hkrati je Pivčeva poudarila, da odstop z mesta predsednice stranke nima nobene povezave z opravljanjem funkcije ministrice za kmetijstvo: "Če bo na kongresu izvoljen nov predsednik, bo takrat na mestu tudi razprava, kdo bo opravljal funkcijo podpredsednika vlade." Na vprašanje, kaj bo storila, če bo stranka odločila, da ne bo več ministrica, pa je odgovorila, da stranka ne more sprejeti te odločitve.

Aleksandra Pivec je po svojem odstopu napovedala, da bo na predčasnem volilnem kongresu spet kandidirala za predsednico DeSUS. | Foto: Ana Kovač Aleksandra Pivec je po svojem odstopu napovedala, da bo na predčasnem volilnem kongresu spet kandidirala za predsednico DeSUS. Foto: Ana Kovač

"S funkcije ministrice lahko odstopim, lahko mi je izglasovana interpelacija ali pa me odpokliče predsednik vlade. Ne more stranka odpoklicati ministra s položaja," je dejala Pivčeva, ki je vodenje stranke DeSUS prevzela januarja letos, ko je na volilnem kongresu premagala Karla Erjavca. Ta je stranko vodil kar 15 let, Pivčeva pa se z današnjim odstopom po manj kot osmih mesecih vsaj začasno poslavlja s položaja predsednice stranke, poroča STA.

Gantar je po seji sveta stranke dejal, da je odločitev o tem, ali bo Pivčeva še ostala na položaju ministrice, v rokah premierja Janeza Janše. "Danes ni bilo nič govora na to temo, potreben je pogovor s predsednikom vlade. Če on ocenjuje, da je dobra ministrica, kar se mene tiče, za to obdobje nimam težav s tem," je glede ministrskega položaja Pivčeve povedal Gantar. Ali bo na predčasnem volilnem kongresu kandidiral za predsednika stranke, Gantar še ne ve.

Gantar: Prvi Janšev sogovornik sem jaz in ne Pivčeva

Stranka DeSUS trenutno nima predsednika stranke, saj ima Gantar le pooblastila za opravljanje nujnih nalog in priprav na kongres. Glede pooblastil si Gantar in Pivčeva sicer nista povsem enotna. Po njenem mnenju še ni jasno, ali se bo Gantar udeleževal koalicijskih usklajevanj. "Potrebno je pogledati, kakšna so pooblastila začasnega zastopnika stranke, ali je on tudi v funkciji podpredsednika vlade ali ni," je dejala Pivčeva.

V skladu z zakonom o vladi sicer funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog premierja imenuje vlada. To ni odvisno od razmerij v DeSUS, pač pa od predsednika vlade, je pa res, da so bili do zdaj vsi trije podpredsedniki Janševe vlade tudi predsedniki koalicijskih strank.

Gantar meni, da glede njegovih pooblastil ne sme biti dileme. O tem, kdo se bo od zdaj naprej pogovarjal z Janšo, se danes niso pogovarjali, a glede na to, da ima on pooblastila predsednika stranke v tem obdobju, Pivčeva po njegovem mnenju ne more biti ta sogovornik. "Dejstvo je, da sem prvi sogovornik jaz, v imenu poslanske skupine pa njen vodja Franc Jurša," je pojasnil Gantar. Pivčeva je napovedala, da bo koalicijske partnerje in Janšo z novimi okoliščinami seznanila v četrtek. (STA)

Aleksandra Pivec Novice Gantar: Pivčevo prosim, da v dobro stranke odstopi

Jurša: Pivčeva je odstopila prepozno

Pivčeva se je na udaru kritik znašla zaradi očitkov glede plačil na obiskih po Sloveniji, na katerih je službene zadeve prepletala z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični poslanci DeSUS, ki so Pivčevo tudi pozvali k odstopu. Pred dvema tednoma so na svetu stranke Pivčevi izglasovali nezaupnico, vendar pa ta takrat ni odstopila z mesta predsednice stranke.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša se je Pivčevi danes zahvalil za njen odstop z mesta predsednice stranke, a opozoril, da je to storila prepozno. Poslanska skupina pa tudi Gantar so v primeru, da Pivčeva ostane na čelu stranke, napovedali odhod iz DeSUS. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s poslansko skupino, če bo Pivčeva na volilnem kongresu spet izvoljena za predsednico stranke, je Jurša odgovoril, da je še prezgodaj govoriti o tem.

Po oceni vodje poslancev DeSUS Franca Jurše je bil odstop Pivčeve s čela DeSUS prepozen. | Foto: Ana Kovač Po oceni vodje poslancev DeSUS Franca Jurše je bil odstop Pivčeve s čela DeSUS prepozen. Foto: Ana Kovač

To, da Pivčeva ne vidi povezave med strankarsko funkcijo in funkcijo ministrice, je vodja poslancev DeSUS pospremil z oceno, da kmetijska ministrica ne razume politike. Njena ministrska funkcija je odvisna predvsem od predsednika vlade pa tudi od nekaterih drugih političnih vplivov, je povedal Jurša, ki se o tem sicer še ni pogovarjal z Janšo. Tudi danes po njegovih navedbah niso govorili o ministrski funkciji Pivčeve in koaliciji.

Po njegovem mnenju strankarsko dogajanje ne vpliva na sodelovanje DeSUS v koaliciji, ki je odvisno od izpolnjevanja programa stranke. Jurša je izrazil pričakovanje, da bodo na kongresu strnili vrste, saj da imajo dober potencial ter strankarsko mrežo in so lahko stranka, ki bo na vsakih volitvah prišla v državni zbor, poroča STA.

Gantar nekaj časa veljal za desno roko Erjavca

Začasni zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar je eden od najbolj prepoznavnih članov stranke upokojencev. Nekaj časa je veljal za desno roko nekdanjega šefa DeSUS Karla Erjavca, a sta se pozneje razšla. Gantar je pred zadnjim kongresom stranke januarja letos javno podprl kandidaturo Aleksandre Pivec.

Gantar je sicer 60-letni zdravnik urolog, ki že tretjič opravlja funkcijo ministra za zdravje. To funkcijo je opravljal že v drugi Janševi vladi in vladi Alenke Bratušek med februarjem 2012 in novembrom 2014, potem pa je odstopil zaradi nezmožnosti sprejetja zdravstvene reforme v takratni koaliciji. Na lokalnih volitvah leta 2018 ni bil izvoljen za župana Pirana, je pa funkcijo župana v Piranu opravljal od leta 2006 do leta 2010.

Od leta 2000 do leta 2004 je bil direktor izolske bolnišnice. Njegovo delo v bolnišnici je zaznamovala tudi obtožba na račun napačnega predpisovanja zdravila eritropoetin od leta 1999 do leta 2001, pri čemer so Gantarju očitali napeljevanje h goljufiji, a ga je senat okrožnega sodišča v Kopru leta 2010 oprostil vseh obtožb. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin