Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
19.01

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

32

Natisni članek

razrešitev Tomaž Gantar DeSUS Aleksandra Pivec

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 19.01

3 leta, 7 mesecev

DeSUS: Pivčeva bi lahko pravico iskala na sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

32

Aleksandra Pivec | V primeru razrešitve mimo kongresa bi lahko Aleksandra Pivec pravico iskala tudi na sodišču, so sporočili iz stranke DeSUS. | Foto STA

V primeru razrešitve mimo kongresa bi lahko Aleksandra Pivec pravico iskala tudi na sodišču, so sporočili iz stranke DeSUS.

Foto: STA

Iz stranke DeSUS so poslali sporočilo za javnost, v katerem svet stranke, ki ga vodi minister za zdravje Tomaž Gantar, pozivajo, naj čim prej skliče izredni kongres, kjer se bo na zakonit način izbral predsednik stranke. Če bo predsednica stranke Aleksandra Pivec na sredini seji sveta stranke razrešena mimo kongresa, bo pravico iskala na sodišču, so sporočili iz stranke upokojencev.

"Na podlagi zakona o političnih strankah in statuta stranke DeSUS je povsem jasno in brez vsakega dvoma, da svet stranke nima pristojnosti razreševati predsednika stranke. V pristojnosti sveta je imenovanje predsednika stranke, če predsedniku stranke iz kakršnegakoli vzroka, kot sta na primer smrt ali odstop s funkcije, preneha mandat v času manj kot enega leta do rednega kongresa," so sporočili iz stranke DeSUS.

Po njihovih besedah ima svet stranke, ki ga vodi zdravstveni minister Tomaž Gantar, zgolj pristojnost, da glasuje o nezaupnici predsednika stranke. Odločanje o izvolitvi, imenovanju ali razrešitvi predsednika stranke pa je v pristojnostih kongresa kot najvišjega organa stranke, so sporočili iz DeSUS. Kot so poudarili, je na dnevnem redu predčasnega kongresa odločanje o položaju Pivčeve, kar je skladno s statutom in pravnim redom in kar je predsednica stranke predlagala izvršnemu odboru stranke.

Aleksandra Pivec
Novice Gantar: Pivčevo prosim, da v dobro stranke odstopi

Če bo treba, bo Pivčeva pravico iskala na sodišču

Ta je svetu stranke nato predlagal sklic izrednega kongresa. "Zakaj svet stranke še ni sklical izrednega kongresa, kljub temu da je bil k temu pozvan s strani izvršnega odbora, je vprašanje za predsednika sveta. A skladno z zakonom o političnih strankah in statutom je jasno in nedvoumno, da organ, ki imenuje, tudi razrešuje predsednika. Svet nima pristojnosti razrešiti predsednice, zato ni naključje, da se v zadnjem obdobju dogajajo politični in medijski pritiski na predsednico, da bi odstopila," so poudarili v DeSUS.

Pivčeva je danes pojasnila, da bo izvršni odbor stranke zasedal v sredo pred sejo sveta stranke. | Foto: STA , Pivčeva je danes pojasnila, da bo izvršni odbor stranke zasedal v sredo pred sejo sveta stranke. Foto: STA ,

Kot so poudarili, do tega prihaja v trenutkih, ko se zaključujejo preiskave v družbi Slovenski državni gozdovi glede morebitnih hudih kaznivih dejanj, s katerimi se je za več milijonov evrov oškodovalo državno premoženje. "Le prek konstruktivnega dialoga, brez izsiljevanj in uveljavljanja lastne volje ter po zakoniti legalni poti je mogoče rešiti nastalo situacijo za dobro stranke DeSUS. Zato se bo, če bo to potrebno, skladno z osnovnimi temelji pravne in demokratične države Slovenije, za zaščito demokracije in vladavine prava, pravica poiskala na pristojnih sodnih instancah," so sporočili iz DeSUS.

Aleksandra Pivec
Novice Bo o usodi Pivčeve odločalo sodišče? Razkrivamo zapisnik z burnega sestanka.

Pivčeva: Izvršni odbor bo zasedal pred sejo sveta stranke

Pivčeva je po poročanju STA danes pojasnila, da bo izvršni odbor stranke zasedal v sredo pred sejo sveta stranke. Pivčeva je v današnji izjavi ob obisku v Sevnici, kjer si je ogledala posledice nedavnega neurja, ponovno izrazila pričakovanje, da se bo zaradi različnih pravnih mnenj glede postopka njene razrešitve s položaja predsednice stranke rešitev iskalo "po poteh, ki so legitimne in demokratične".

Kot je ponovila, bi v primeru, da si svet stranke vzame pristojnost razreševanja s položaja, v celoti negirali to pristojnost kongresa kot najvišjega inštituta. "To pomeni, da lahko na ta način vsakih nekaj tednov ali pa mesecev stranka menja svojega predsednika", je dodala Pivčeva in izpostavila, da bi lahko v primeru pravočasnega dogovora kongres izvedli v roku prihodnjega meseca in se s tem izognili vsem "nepotrebnim zapletom in slabi luči, ki jo v tem trenutku mečemo na stranko".

Svet DeSUS bo v sredo nadaljeval sejo, ki so jo 25. avgusta prekinili po izglasovani nezaupnici Pivčevi, da bi pred glasovanjem o njeni razrešitvi razčistili dilemo o pristojnostih. Statutarna komisija je po poročanju STA sprejela stališče, da svet lahko razreši predsednika. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je ob odločitvi statutarne komisije izrazil pričakovanje, da bo svet na nadaljevanju seje vendarle "šel do konca" in predsednico razrešil.

Ne spreglejte