SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DeSUS: septembra tudi o odnosu s poslanci in kadrovski politiki stranke #video

0,30

termometer

Izvršni odbor in svet DeSUS sta danes razpravljala zlasti o klavzuri stranke, ki bo desetega septembra. Na klavzuri bodo razpravljali o stališčih stranke do odmevnih zakonov, ki so v postopku v DZ, o odnosu poslancev s stranko in tudi o kadrovski politiki stranke, je v izjavi novinarjem ob robu seje sveta povedal predsednik DeSUS Ljubo Jasnič.

Jasnič je v izjavi novinarjem med sejo sveta stranke izpostavil zakon o demografskem skladu, do katerega ima stranka odklonilno stališče, ter novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Tudi o tej je Jasnič svoje osebno odklonilno stališče že poslal ministru za zdravje Janezu Poklukarju.

Po Jasničevih trditvah sta izvršni odbor in svet stranke danes potrdila njegovo stališče do obeh predlogov zakonov, o njih pa bodo razpravljali tudi na klavzuri. Kakšno je stališče štirih članov poslanske skupine DeSUS, za zdaj ni znano. Zasedanja organov stranke se je od poslancev danes udeležil le Branko Simonovič.

Ljubo Jasnič Novice Novo v DeSUS: s kom se bodo povezali, kaj bo s poslanci ... Ljubo Jasnič Novice Jasnič po srečanju s poslansko skupino: DeSUS bo konstruktivna opozicija #video Ljubo Jasnič Novice Vodenje DeSUS prevzema Ljubo Jasnič

Obravnavali bodo tudi kadrovske zadeve

Jasnič je danes povedal, da bodo na klavzuri obravnavali tudi kadrovsko politiko v DeSUS, ne le do poslanske skupine, ampak do vseh kadrovskih vprašanj. Opozoril je, da ima DeSUS v svojem imenu zasedbo v 21 nadzornih svetih državnih podjetij, od tega pa je le deset članov DeSUS. "Nekatere stvari je treba postaviti na svoje mesto. Treba je reči bobu bob in si pogledati v oči, če želimo s transparentnostjo na volitve in doseči rezultat, ki nas bo pripeljal v parlament," je bil odločen. Izpostavil je kadrovsko politiko ne le na državnem nivoju, ampak tudi v občinah in pokrajinah.

Predsednik DeSUS je danes tudi povedal, da je poslanski skupini kmalu po prevzemu vodenja DeSUS predlagal dogovor o sodelovanju v petih točkah. "Odgovora in podpisov nisem prejel. Ta dokument bo šel tudi na klavzuro," je pojasnil. Med drugim naj bi predlagal, da se o zakonskih predlogih najprej izreče stranka.

Poslanska skupina sicer iz opozicije večkrat podpre predloge aktualne vlade Janeza Janše in se zato znajde na udaru ter v napetih odnosih z vodstvom stranke.

Na septembrski klavzuri bodo razpravljali tudi o volitvah 2022

Gre za izhodišča za volitve, vprašanje, kako in s kakšnimi kadri pristopiti. Kot je povedal Jasnič, bo na klavzuri poskušal povedati politično stališče do "trenutka, do časa, do strank, naše poti, kako naprej". "Mislim, da bodo ta izhodišča - vsaj tako kot danes na seji izvršnega odbora in sveta stranke - padla na plodna tla," je dejal in napovedal vročo jesen.

Dan po klavzuri bo DeSUS obeležila 30. obletnico stranke. Na njej želijo vsem tistim, ki so DeSUS že odpisali, po Jasničevih besedah pokazati, da ta stranka ni odpisana, ampak na terenu dokaj močna.

Danes napovedane interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec pa Jasnič še ni komentiral, saj vsebine ne pozna.

Svet stranke je danes sprejel odstopno izjavo dosedanje generalne sekretarke Lidije Štruc, ki se vrača v poslansko skupino. Na Jasničev predlog so za novo generalno sekretarko izvolili Marijo Pukl.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin