Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2020,
8.17

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

11

Natisni članek

Hrvaška Slovenija LIFE Lynx ris Boris risi

Četrtek, 28. 5. 2020, 8.17

3 leta, 11 mesecev

Tako je na svobodo zakorakal ris Boris #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

11

V Loškem Potoku so v okviru projekta doselitve risov v Slovenijo danes izpustili risa Borisa. S projektom, ki se imenuje LIFE Lynx, želijo pred izumrtjem rešiti risjo populacijo na območju Dinaridov in jugovzhodnih Alp.

Dobro leto star ris Boris je že tretji ris, ki so ga izpustili na območju Slovenije, dva so v okviru projekta izpustili na Hrvaškem. Konec  januarja so ga ujeli v Romuniji, od koder so tudi vsi do zdaj preseljeni risi (te bodo sicer preselili tudi iz Slovaške). Konec aprila so ga nato prepeljali v Slovenijo, danes pa so ga izpustili na območju Loškega Potoka.

V času prilagajanja na novo okolje v prilagoditveni obori so za risa skrbeli lovci lovske družine Loški Potok skupaj z odgovorno veterinarko in člani projektne ekipe LIFE Lynx, piše na njihovi spletni strani. Stanko Anzeljc, starešina lovske družine Loški Potok, je dejal, da so vsak dan preverjali, kakšno je stanje risa Borisa.

"Redno smo mu menjavali vodo, približno enkrat na teden pa smo mu prinesli hrano – povožene srne, ki smo jih za ta namen shranjevali že nekaj mesecev pred prihodom risa v Loški Potok," je še dejal.

Ime so risu nadeli šolarji iz OŠ Sodražica na natečaju. Predlagali so 58 imen, komisija pa je iz izbrala ime Boris, ki ga sestavljata dve besedi, povezani z naravo: bor in ris.

ris Boris | Foto: LIFE Lynx Foto: LIFE Lynx

Trenutno je populacija risov na območju Dinaridov in jugovzhodnih Alp zelo majhna, ti pa so si med sabo zelo sorodni. V Sloveniji naj bi jih bilo pred začetkom doseljevanja lani maja le še od deset do 15, zdaj naj bi jih bilo okoli 20.

Cilj projekta je reševanje te populacije risa pred izumrtjem ter njena dolgoročna ohranitev, so zapisali na spletni strani projekta. V Slovenijo želijo v okviru projekta, ki traja že tri leta in bo še prihodnja štiri, preseliti vsaj deset risov, na Hrvaško pa vsaj štiri.

Kako so lani maja v okviru projekta naselili prvega risa v Slovenijo, risa Goruja, poglejte v spodnjem prispevku Planet TV:

Ris je na vrhu prehranske verige

V naravi ima ris pomembno vlogo, je na vrhu prehranske piramide. "Evolucija srne je v preteklosti potekala skupaj z evolucijo risa. Srna danes ne bi bila srna, če se ne bi razvijala skupaj z risom. Menimo, da je pomembno, da ta naravni proces ostane v naravi še naprej," je za STA dejal koordinator projekta Life Lynx Rok Černe.

Uspešna naselitev, a jih je pokopalo parjenje v sorodstvu

Dinarsko-jugovzhodnoalpska populacija risa, ki je avtohtona vrsta, je izumrla v začetku 20. stoletja. Glavni razlogi za to so bili lov, izguba habitatov in pomanjkanje plena, so zapisali na spletni strani projekta.

Nato so leta 1973 iz Slovaške prepeljali šest živali, ki so se na začetku zelo uspešno razširile proti jugovzhodu na Hrvaško in v Bosno in Hercegovino, proti zahodu v Italijo ter proti severu v Avstrijo.

"Na žalost se je po nekaj desetletjih populacija začela zmanjševati. Glavna razloga za to sta inbriding oziroma parjenje v sorodstvu ter naključni tok frekvence genov ('genski drift')," so še zapisali. Dodali so, da so za rešitev populacije potrebni nujni ukrepi za gensko osvežitev in obogatitev obstoječe populacije ter izboljšanje povezanosti z drugimi populacijami risa, zlasti z alpsko.

ris Boris | Foto: LIFE Lynx Foto: LIFE Lynx

področje risov | Foto: LIFE Lynx Foto: LIFE Lynx

Preberite še:

ris mačka žival
Novice Da risi ne bodo izumrli, bo pomagal tudi romunski Goru #video
ris
Novice V Slovenijo prispel ris iz Romunije
Ris
Novice Ris iz Karpatov na zmenku z domačo risinjo #video
Ris
Novice V naravo izpuščen še ris Katalin
Ris
Novice Zmenek je obrodil sadove: Tejo so kamere ujele z mladičem #video

 

Ne spreglejte