Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2024,
20.30

Osveženo pred

2 dneva, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

Natisni članek

Ljubljana Parada ponosa

Sobota, 15. 6. 2024, 20.30

2 dneva, 18 ur

Današnja parada ponosa v znamenju 40-letnice LGBT gibanja na Slovenskem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

Na festivalu parada ponosa, ki se je zaključil s paradno povorko, so izpostavili dosedanji boj za enakopravnost ter pozvali k vključujoči in strpni družbi. Parada ponosa je letos potekala pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, z njo pa je skupnost obeležila 40. obletnico LGBT gibanja na Slovenskem.

"Ko se uzremo na preteklih 40 let in vrednotimo stanje danes, vidimo, da se boj za človekove pravice LGBTIQ+ oseb v Sloveniji še zdaleč ni končal," je dejala predsednica Društva parada ponosa Simona Muršec. "V Sloveniji še vedno nismo uzrle strategije, ki bi na sistemski ravni postavila temelje zagotavljanja človekovih pravic LGBTIQ+ oseb in obenem preprečevala diskriminacijo. Zato je politična zaveza trenutne vlade ključna, držimo vas za besedo," je dodala v nagovoru.

Direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad je spomnila, da so človekove pravice težko izborjene, in opozorila, da te še vedno niso za vse enake. "Zato je parada ponosa praznovanje doseženega in dogodek, na katerem se opozarja, kaj je še potrebno za enakopravnejše udejstvovanje, spoštovanje raznolikosti ter za večjo varnost in dostojanstvo," je dejala.

parada ponosa 2024 | Foto: STA Foto: STA

"Hoje do enakih pravic za vse in za človekove pravice nikoli ne moremo nehati hoditi," je izpostavila. Če hodimo skupaj je manj verjetno, da bomo odnehali. Po njenem si moramo prizadevati tudi za odpravo ovir nevednosti in sovraštva. Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je dejala, da jo je skupnost LGBT naučila, kako se bori in vztraja, ko vsi obupajo, ter da se stvari lahko spremeni samo skupaj.

Direktor direktorata Sveta Evrope za demokracijo, zadolženega za dejavnosti na področju svobode medijev, civilne družbe, kulture in kulturne dediščine, mladih in izobraževanja, Matjaž Gruden je opozoril na nestrpnost. Pogled nazaj nas po njegovih besedah opominja, kako uničujoče posledice ima lahko politika sovraštva. "Pravice in svoboda mora biti korak naprej, naš skupen korak," je dodal.

Udeležence je pozdravil ljubljanski podžupan Dejan Crnek, nagovoril jih je tudi minister za delo Luka Mesec. "Ko sem pred slabima dvema letoma podpisal zakon, s katerim smo izenačili pravice istospolnih in raznospolnih parov, smo premaknili zgodovinski mejnik," je dejal. A dodal, da prostor za raznolikost še zdaleč ni povsod odprt, saj da nas še vedno obkrožajo stereotipi zaradi spola ali spolne usmerjenosti. A danes množica po njegovem kaže, "da hočemo živeti v odprti družbi, ne pa v družbi sovraštva".

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je tudi v danes objavljeni poslanci pozval k strpnosti in dejal, naj bo ta parada parada ljubezni. Medtem je minister solidarno prihodnost Simon Maljevac v ločeni poslanici pozval k podpori skupnosti. Vsaka manjšina jo potrebuje, je med drugim zapisal.

Muršec je povedala, da je parada ponosa kljub festivalski formi protest, in poudarila, da LGBT gibanje na Slovenskem izvira ravno iz aktivizma. Leta 1984 so prvi vzhodnoevropski LGBT aktivisti, med njimi nedavno preminuli Bogdan Lešnik, v okviru društva Škuc namreč organizirali festival Magnus, kar označuje začetek LGBT gibanja na Slovenskem.

parada ponosa 2024 | Foto: STA Foto: STA

Ob letošnji paradi poziv k strpnosti in podpori

Ministra za delo in za solidarno prihodnost Luka Mesec in Simon Maljevac sta ob letošnjem festivalu parada ponosa, ki se popoldne zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah, pozvala k strpnosti in podpori skupnosti. Vsaka manjšina jo potrebuje, je dejal Maljevac, Mesec pa je pozval, naj bo ta parada parada ljubezni.

"Dokler bodo obstajali ljudje, ki širijo sovraštvo in nestrpnost do tistih, ki ne ustrezajo njihovim predstavam o tem, kako bi morali živeti, bo parada ponosa imela svoj namen," je Mesec zapisal v poslanci in dodal, da se skupnost LGBT še vedno sooča z diskriminacijo in kršenjem osnovnih pravic.

Poslanico je posvetil vsem, ki so bili aktivni v tem boju, saj je zaradi njih družba bolj odprta in sprejemajoča. Čeprav je bil sprejet družinski zakonik, ki pravno izenačuje istospolne in raznospolne pare na področju družinskega življenja, pa boj za enakopravnost LGBT ni končan, je poudaril.

Kot je v poslanici opozoril Maljevac, je pred to skupnostjo in naprednim delom Evrope nov izziv. "Izraziti moram zaskrbljenost nad izidom volitev v Evropski parlament in porastom nazadnjaških, neotradicionalističnih ekstremističnih desnih gibanj, ki so sovražno nastrojena tudi do oseb LGBT+," je zapisal in dodal, da je zaskrbljen predvsem ob ostrem propagandizmu desnih politikov in civilne družbe, ki s sovražnim jezikom in retoriko oplajajo strah in negotovost v javnost.

Mesec ponosa naj bo zato po njegovem opomnik, da je boj za pravice manjšin neločljivo povezan z bojem za človekove pravice na splošno. "Vsaka manjšina, ki se znajde na družbenem robu, potrebuje podporo najširše skupnosti. Le skupaj lahko ustvarimo svet, v katerem bo vsak posameznik lahko živel dostojanstveno in brez strahu udejanjil, kar mu je namenjeno," je sklenil.

Manjši incidenti in provokacije

Paradno dogajanje se je dopoldne začelo v Parku zvezda in na Kongresnem trgu, kjer so se v paradnem mestu predstavile različne nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pravicami LGBT skupnosti. Popoldne se je dogajanje premaknilo na Metelkovo, od koder je nazaj proti centru mesta krenila povorka. Na Kongresnem trgu se je nato odvil kulturnopolitični program z nagovori.

Zaradi nasilnih homofobnih napadov na lanski povorki so letos organizatorji intenzivneje sodelovali s policijo, ki je predlagala vzpostavitev dveh posebnih točk za prijavo ob morebitnih incidentih ali napadih. Na ljubljanski policijski upravi so povedali, da doslej niso zaznali hujših kršitev javnega reda, prejeli pa so prijavo o manjših incidentih in provokacijah.

parada ponosa 2024 | Foto: STA Foto: STA

Eden od incidentov se je po poročanju portala 24ur zgodil v paradnem mestu, kjer naj bi do neke skupine pristopila moški in ženska ter jih najprej verbalno napadla, nato pa poškropila s solzivcem. Na kraju dogodka je ukrepala varnostna služba, policija pa je popisala domnevna napadalca.

V družbi Beiersdorf si prizadevajo za vzpostavitev vključujoče in nediskriminatorne družbe. V mavrične barve so odeli eno do svojih krem in z donacijo v višini 10.000 evrov podprli letošnji festival parada ponosa Ljubljana, so sporočili iz družbe.

Parada ljubljanskih maturantov
Novice Tudi letos maturanti na ulicah zaplesali četvorko #foto #video
Ne spreglejte