Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 9. 2021,
16.41

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

51

Natisni članek

PCT ukrepi cepljenje Boštjan Koritnik informacije javnega značaja COVID-19

Četrtek, 30. 9. 2021, 16.41

2 leti, 7 mesecev

Koritnik: Današnjo odločitev ustavnega sodišča obžalujem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

51

"Današnjo odločitev ustavnega sodišča obžalujem, a jo bom absolutno spoštoval," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 uvodoma dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. 

"Pogoj PC v državni upravi torej od jutri še ne bo veljal, za zdaj ostajamo pri pogoju PCT," je dejal Boštjan Koritnik in opozoril, da gre pri današnji odločitvi zgolj za začasno zadržanje, ne za razveljavitev.   

"Ta odlok ni uvedel obveznega cepljenja, ni ga mogel in namen ni bil tak. Namen je bil zagotoviti varnejše delovno okolje v prostorih, za katere je vlada neposredno odgovorna," je še dejal Koritnik. 

Vsak se cepi zaradi sebe

Koritnik je še poudaril, da bo treba poiskati trajne rešitve, ker se številke ne umirjajo, in poudaril, da se posameznik cepi zaradi sebe, svojih bližnjih in širše solidarnosti, "ne pa zaradi Boštjana Koritnika ali Janeza Poklukarja", je dejal. 

"Nihče me ne bo prepričal, da protestov, kot je bil včerajšnji, ne bi bilo, če bi bila pogoja PCT ali PC sprejeta na drugačne načine."

Ostro obsodil včerajšnje proteste

Koritnik je z več plati še obsodil včerajšnje proteste, ker gre po njegovem za nedopustno vedenje in nasilništvo, v nasprotju z osnovnimi standardi medsebojnega komuniciranja in spoštovanja. Gre tudi za izjemno nevarno početje, s katerim ogrožamo sebe in druge, je še dejal Koritnik, "sploh če vkorakaš na obvoznico v času največje gneče".

Po njegovem gre za čisti populizem, ki je izjemno nevaren za javno zdravje, in "ogabno poceni nabiranje političnih točk".

Obsodil je tudi napade na novinarje, ki so opravljali svoje delo. "To je zavržno," je dejal Koritnik.

Vlada je na današnji dopisni seji oblikovala tudi odgovor varuhu človekovih pravic glede PC pogoja za zaposlene v državni upravi, so navedli na STA. Kot je zapisano v sporočilu po seji, gre za pogoj, "ki je povezan z aktualno zdravstveno in epidemiološko situacijo v državi in ki ga ni bilo možno vključiti v sistemizacijo delovnih mest, ga pa je možno in treba določiti v zvezi z zagotavljanjem varnosti in zdravja pri delu na delovnem mestu oziroma pri izvajanju nalog in pri stikih z uporabniki storitev uprave".

"V skladu z 11. členom zakona o varnosti in zdravju pri delu ima delavec pravico do dela in delovnega okolja, ki mu zagotavlja varnost in zdravje pri delu. Pogoj precepljenosti oziroma prebolevnosti za zaposlene v državni upravi je ukrep, ki edini omogoča učinkovito zagotavljanje te pravice," so prepričani v vladi.

krsta
Novice Koronavirus skrajšal pričakovano življenjsko dobo za več kot eno leto
Janez Poklukar
Novice Poklukar: Cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno #video
UKC Ljubljana
Novice Zaradi covida v bolnišnici vse več otrok, za najmlajše nevarni tudi drugi sezonski virusi #video
Ne spreglejte