Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 9. 2021,
12.00

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

140

Natisni članek

Janez Poklukar okužba cepivo Slovenija COVID-19 Koronavirus

Sreda, 29. 9. 2021, 12.00

2 leti, 6 mesecev

Poklukar: Cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

140

"V UKC Ljubljana je prišlo do primera suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covid-19 pri mlajši ženski. Zaplet se je končal tragično. Ob tem izrekam iskreno sožalje svojcem. Ministrstvo za zdravje je na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ začasno ustavilo cepljenje s cepivom Janssen," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v Sloveniji povedal minister za zdravje Janez Poklukar. 

"Kot minister za zdravje in zdravnik popolnoma zaupam stroki in sledim njihovim priporočilom. Če je strokovna skupina presodila, da to cepivo začasno umaknemo iz cepilnih centrov, to odločitev podpiram," je pojasnil Poklukar.

Do danes smo imeli v Sloveniji le en primer, pri katerem je bila potrjena povezava med cepljenjem in smrtjo. "Poudariti moram, da smo v Sloveniji do zdaj s cepivom Janssen cepili 120 tisoč ljudi in da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja," je dejal minister. 

V skladu s predlogom posvetovalne skupine je ministrstvo za zdravje pozvalo NIJZ, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen ter o tem obvesti cepilne centre in druge izvajalce cepljenja. V jutranjih urah so po besedah ministra v cepilnih centrih še lahko cepili s cepivom Janssen, zdaj pa to naj ne bi bilo mogoče.

Primer bo preiskal NIJZ in podal oceno

Po končanem postopku zbiranja dokumentacije bo NIJZ podal predlog za sklic interdisciplinarne komisije strokovnjakov pri ministrstvu za zdravje, ki obravnava resne neželene dogodke po cepljenju in poda oceno o morebitni vzročni povezanosti med cepljenjem in resnim neželenim dogodkom po cepljenju, so sporočili z NIJZ.

Odločitev vlade sledi smrti mlajše bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s tem cepivom. 20-letna bolnica, ki je bila s cepivom Janssen cepljenja pred približno 14 dnevi, je pomoč na nevrološki kliniki poiskala zaradi glavobola, motenj vida, slabega počutja, prav tako je bruhala, je v današnji izjavi za javnost povedal vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler.

Minister podrobnosti primera ne pozna in ga, kot je dejal na novinarski konferenci, ne more komentirati. "Lahko pa zagotovim, da so stekli vsi potrebni predpisani postopki, da se razjasnijo vse okoliščine dogodka oziroma bolezni," je dejal.

Univerzitetni klinični center Ljubljana
Novice V UKC Ljubljana umrlo dekle, pri katerem sumijo na zaplet po cepljenju. Odzval se je oče. #video

100.000 odmerkov cepiva z Madžarske bo moralo počakati

Vlada je sicer na včerajšnji dopisni seji sprejela predlog za nabavo dodatnih 100.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 Janssen. Slovenija bo sklenila dogovor z Madžarsko, od katere bo odkupila omenjene odmerke, so sporočili. Po tragični smrti 20-letnice je minister sporočil, da bodo glede nakupa počakali na mnenje svetovalne skupina in kako bo primer zaključen.

cepivo Johnson & Johnson
Novice Slovenija bo od Madžarske odkupila 100.000 odmerkov cepiva Janssen

Beovićeva: Ko bodo znane podrobnosti primera, se bomo odločili, kako naprej

"Ko smo na posvetovalni skupini izvedeli, da je možen ta neželeni dogodek v povezavi s cepljenjem, smo se takoj odločili, da cepljenje s tem cepivom začasno ustavimo, dokler ne bodo znane podrobnosti primera. Potem se bomo odločili, kako naprej uporabljati cepivo," je pojasnila vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović.

Po besedah Beovićeve države po svetu z bolj ali manj različno močnimi priporočili v nekaterih primerih cepljenje odsvetujejo pri določenih starostnih skupinah, ni pa to enotna praksa. Prav tako ni enotna moč priporočila, nekje je cepljenje še vedno mogoče. "Pri nas cepljena oseba dobi besedilo, v katerem so neželeni učinki jasno navedeni. Naveden je tudi nasvet, da se je treba obrniti na zdravnika, če se ti neželeni učinki pojavijo," je pojasnila. 

Vodja posvetovalne skupine pri NIJZ Bojana Beović odgovarja na novinarska vprašanja. 

Z enim odmerkom je v Sloveniji cepljenih 53 odstotkov vseh prebivalcev, z dvema pa 47 odstotkov. Delež polno cepljenih prebivalcev, starih nad 18 let, znaša 56 odstotkov, en odmerek je prejelo 63 odstotkov polnoletnih oseb. 

ZDA: osem milijonov cepljenih in 28 takih primerov

Gre za izjemno redek dogodek, je dejala Beovićeva: "Po ameriški statistiki - tam od vektorskih cepiv uporabljajo samo cepivo podjetja Janssen - je prišlo pri dobrih osmih milijonih cepljenih oseb pri 28 do takega primera. V Sloveniji smo do zdaj uporabili 120 tisoč primerkov tega cepiva. Taka medicinska statistika je pomembna za naše odločitve, ko pa se zgodi posamezen primer pri posamezni osebi, je taka statistika nepomembna. Zelo se zavedamo, da je treba reagirati na posamezen primer in se odločiti glede na tako situacijo."

Testiranje koronavirus
Novice V torek potrdili toliko novih okužb
Bojana Beović
Novice Beovićeva: Osebno sem za začasen umik cepiva Janssen

Vlada je sicer na včerajšnji dopisni seji sprejela predlog za nabavo dodatnih 100.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 Janssen. Na podlagi trenutnih epidemioloških razmer ter izraženega interesa prebivalcev po cepljenju proti covidu-19 z navedenim cepivom bo Slovenija sklenila dogovor z Madžarsko, od katere bo odkupila omenjene odmerke. 

UKC Ljubljana
Novice Zaradi covida v bolnišnici vse več otrok, za najmlajše nevarni tudi drugi sezonski virusi #video

 

Ne spreglejte