Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 9. 2021,
6.40

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

8

Natisni članek

otroci Koronavirus Jože Golobič COVID-19 UKC Ljubljana

Torek, 28. 9. 2021, 6.40

2 leti, 6 mesecev

Zaradi covida v bolnišnici vse več otrok, za najmlajše nevarni tudi drugi sezonski virusi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

8

Na pediatrični kliniki ljubljanskega UKC raste število otrok, ki zaradi covid-19 in drugih respiratornih obolenj potrebujejo intenzivno nego. Danes zjutraj so na kliniki zdravili 99 otrok, še 45 otrok je bilo naročenih za sprejem. "Za zdaj skušamo z obstoječim kadrom ohranjati ves program," je dejal namestnik predstojnika pediatrične klinike Matjaž Homan. Z razmerami je seznanjen tudi svet  največje bolnišnice v državi, kjer so že napovedali, da bodo zaradi potreb po večjem številu kadra kmalu razmišljali o omejitvi elektivnih programov.

V intenzivni enoti pediatrične klinike zdravijo devet otrok, je povedal Matjaž Homan. V intenzivni enoti je prostora za 14 otrok, skupna kapaciteta na navadnih oddelkih pa je 170 bolnikov. Nekaj rezerv je še, a večja težava kot v številu postelj je v kadru, ki ga primanjkuje, saj ga prerazporejajo na druga delovišča, je povedal Homan.

"Po standardu zdravstvene nege zelo bolnih otrok, ki potrebujejo mehanično ventilacijo v intenzivni enoti, za enega otroka skrbijo tri medicinske sestre," je opomnil Homan.

Med zaprtjem so bili otroci varnejši

Razloge za povečanje števila bolnih otrok Homan išče v zaprtju šol in vrtcev v preteklih valovih covida-19. Virusi, ki se v tem času niso mogli prenašati kot sicer, zdaj krožijo med otroci. V ospredju je po Homanovih besedah respiratorni sincicijski virus (RSV).

Ta ogroža otroke, mlajše od 12 mesecev, še posebej dojenčke, mlajše od treh mesecev, zaradi velikosti njihovih dihalnih poti, je pojasnil Homan. Poleg njih pa tudi dojenčke s pridruženimi boleznimi, med njimi otroke s prirojenimi srčnimi napakami in prezgodaj rojene otroke. "Če smo prej dnevno sprejeli okoli 15 takih otrok, jih zdaj do 30," je še opozoril Homan.

Mlajši od enega leta naj ostanejo doma

Omenjeni otroci po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Mrvič prek zime preventivno prejemajo monoklonska protitelesa. "Običajno začnemo novembra, letos bomo začeli že oktobra, da jih bomo zaščitili," je pojasnila Mrvičeva.

Mrvičeva staršem vrtčevskih otrok, ki imajo v družini tudi otroka, mlajšega od enega leta, zato svetuje, naj vrtčevskega otroka začasno zadržijo doma, saj so dojenčki zelo ogroženi za težji potek bolezni.

Na infekcijski kliniki po besedah Mrvičeve sicer zdravijo tudi otroke, ki so okuženi tako z virusom RSV kot s koronavirusom. "Trenutno zdravimo širi otroke s covidom-19, dva dojenčka, eno predšolsko deklico in najstnika, ki je zdravljen z dodatnimi zdravili, ker ima covidno pljučnico."

Na pediatrični kliniki pa po Homanovih besedah zdravijo dva otroka s potrjenim tako virusom RSV kot koronavirusom. Eden od njiju je dojenček, drugi pa fant z limfoblastno levkemijo, ki preventivno prejema zdravilo regeneron, z namenom skrajšanja poteka bolezni covid-19.

Kadra za preostale programe že zmanjkuje 

Po Golobičevih besedah je za oskrbo teh bolnikov potrebnega več zdravstvenega kadra, ki ga zato začenja zmanjkovati pri izvajanju rednih zdravstvenih programov. "V prihodnjih dneh bomo zato pred dilemo, v kolikšni meri začasno omejiti elektivne programe, da bomo lahko pokrili vsa delovišča," je napovedal Jože Golobič, ki ga je svet na ponedeljkovi seji imenoval za novega direktorja največje slovenske bolnišnice. Pred nastopom mandata potrebuje še soglasje vlade.

UKC Ljubljana
Novice Svet UKC Ljubljana podprl Golobiča in Buturović Ponikvarjevo za nadaljnje vodenje bolnišnice

Elektivni program deluje v manjšem obsegu

Golobič v ponedeljek ni imel podatkov, ali bo za zdravljenje covidnih bolnikov treba odpirati dodatne oddelke. Je pa pojasnil, da je za danes sklican redni sestanek z ministrstvom za zdravje, na katerem se bodo dogovorili o tem, da bolnišnice uskladijo svoje potrebe.

"Po sklepu ministrstva za zdravje UKC Ljubljana v tej fazi epidemije zagotavlja sto akutnih (25 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet) in 45 intenzivnih postelj (38 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet)," so v ponedeljek navedli v UKC Ljubljana. Kljub prerazporeditvam kadra na delo v covidnih oddelkih pa elektivni program deluje, a v manjšem obsegu, kot bi si želeli, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Covid-19. Koronavirus. Urgenca. Bolnišnica.
Novice Epidemiologinja pojasnjuje, kaj nas čaka #video

V novomeški bolnišnici začasno ukinjajo specialistično pediatrično ambulanto

V Splošni bolnišnici Novo mesto zaradi močno povečanega porasta respiratornih okužb pri otrocih začasno ukinjajo specialistično pediatrično ambulanto, saj z obstoječim kadrom ne morejo več opraviti takšnega obsega dela. Ob tem navajajo, da še vedno opravljajo ultrazvočne preglede kolkov dojenčkov in preglede v pediatrični kardiološki ambulanti.

Vse starše zato naprošajo, naj v čim večji meri iščejo pomoč pri osebnih pediatrih na primarni ravni, v bolnišnico pa pridejo po pomoč takrat, ko gre za resna, življenjsko ogrožajoča stanja, oz. takrat, ko bolniki potrebujejo hospitalizacijo.

V novomeški bolnišnici so za STA tudi pojasnili, da na otroškem oddelku zdravijo 27 otrok, oddelek je torej poln.

covid
Novice Koronavirus v Sloveniji: v enem tednu skoraj 50 mrtvih
Ne spreglejte