SiolNET. Novice Slovenija
6,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Epidemiologinja pojasnjuje, kaj nas čaka #video

6,80

termometer

"Evropa se spoprijema s počasnim padcem stopnje okužb. Ti trendi se bodo nadaljevali v prihodnjih dveh tednih. Stanje je 'nizko' skrb vzbujajoče za celo Evropo, a izstopata dve državi, ki sta označeni kot zelo skrb vzbujajoči. Med njima je žal tudi Slovenija," je opozorila Irena Grmek Košnik, epidemiologinja z območne enote NIJZ v Kranju. 

Slika na ravni držav članic EU se precej razlikuje. "Stopnje okužb naraščajo v vzhodnih delih Evrope, več držav poroča o povečanju kazalnikov resnosti. Po oceni Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ​​​​​sta bili dve državi razvrščeni kot zelo skrb vzbujajoči. Najbolj kritično je trenutno stanje v Litvi, sledi Slovenija," je pojasnila Grmek Košnikova. 

Po besedah epidemiologinje naj bi trendi hospitalizacij na navadnih in intenzivnih oddelkih ostali stabilni: "Stopnje okužb se stabilizirajo v vseh starostnih skupinah. Okužbe v starostni skupini od 15 do 24 let se zmanjšujejo, prav tako pri otrocih. Spodbudna informacija je, da smo v tem obdobju že uporabili 5,8 milijarde cepiva."

Število hospitaliziranih raste

Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je iz dneva v dan višje. V bolnišnicah zdravijo 426 bolnikov, kar je 19 več kot dan pred tem. Intenzivno oskrbo potrebuje 108 covidnih bolnikov. Zaradi bolezni covid-19 so v bolnišnice sprejeli 81 oseb. Razmere v bolnišnicah so podobne tistim, ki smo jih imeli meseca maja, je na novinarski konferenci pojasnila vladna govorka Maja Bratuša.

Zahodna Evropa dobro precepljena, vzhodna slabše

Cepljenje v Evropi večino dobro napreduje. Slovenija glede cepljenja ne sledi najboljšim državam, temveč zaostaja, je dejala epidemiologinja: "Od 13. septembra je cepljenje zelo naraslo, prejšnji teden se je zanimanje nekoliko umirilo. Lepo napredujemo, a malo prepočasi," je poudarila Grmek Košnikova.

"Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 je po podatkih NIJZ v Sloveniji cepljenih 1.115.416 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 988.860.

Kaj nas čaka?

"Zadnji teden tudi v Sloveniji epidemija upada. Virus se bo v nekem trenutku pridružil peščici človeških koronavirusov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov prenos. Pandemije se vedno končajo. Moramo pa v tej zadnji fazi še naprej temeljito upoštevati ukrepe in se cepiti," je ocenila Grmek Košnikova. 

V nedeljo so ob opravljenih 1.440 PCR-testih potrdili 285 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 19,8 odstotka in je višji kot dan pred tem, ko je ta znašal 19,2 odstotka.

Covid-19. Koronavirus. Vizir. Novice Kaj se dogaja v Sloveniji? To so zadnje številke. #video Mitja Okorn Novice Presunljive zgodbe prebolevnikov covid-19, ki jih je posnel Mitja Okorn #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin