Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2020,
14.06

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

Natisni članek

NSi dolgotrajna oskrba ministrstvo za delo Janez Cigler Kralj

Petek, 28. 8. 2020, 14.06

3 leta, 7 mesecev

Cigler Kralj: NSi zadržana do predloga financiranja dolgotrajne oskrbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

V NSi so zadržani do predlaganega načina financiranja dolgotrajne oskrbe, kot ga predvideva osnutek zakona, saj prinaša novo obremenitev prihodkov iz dela, je danes dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz vrst NSi Janez Cigler Kralj. Napovedal je, da bo tudi NSi predlagala svoj model financiranja dolgotrajne oskrbe.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci spomnil, da je že prejšnji teden ob predstavitvi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je trenutno v javni obravnavi, dejal, da besedilo zakona ni povsem usklajeno z ministrstvom, ki ga vodi: "Naše predpostavke so bile, da skrb za starejše ostane v pristojnosti ministrstva za delo, finančno breme za starejše pa se ne poveča."

upokojenci
Novice Prihaja zakon o dolgotrajni oskrbi: to so ključne novosti, ki jih prinaša

NSi proti predlagani prispevni stopnji za dolgotrajno oskrbo

Tudi v NSi niso naklonjeni predlagani novi prispevni stopnji za dolgotrajno oskrbo v višini 1,47 odstotka. Cigler Kralj se zaveda, da ne bo najlažje najti rešitve glede financiranja, verjame pa, da bo med javno razpravo širša javnost konstruktivna in da bo veliko alternativnih predlogov. Svojega bo prispevala tudi NSi, kjer so že v preteklosti razmišljali, da bi preoblikovali dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki bi krilo tudi manjkajoča sredstva za dolgotrajno oskrbo. Pred konkretizacijo njihovega predloga bo sicer treba počakati še na nekatere izračune strokovnih delavcev v NSi, je dejal minister.

Cigler Kralj se je dotaknil tudi ustanovitve urada za demografijo, ki je "dvignil nekaj prahu, a je bil potem v končni verziji sprejet tako, da smo se dogovorili za pristojnosti, ki ne posegajo v noben resor, predvsem ne v resor ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti". Tako ministrstvo, ki ga vodi, ostaja nosilec ključnih politik na področju starejših, družinske politike, medgeneracijskega sodelovanja in trga dela, urad pa bo dobrodošel koordinator usklajevanja teh politik med različnimi resorji.

Aleksandra Pivec
Novice KPK preiskuje primer Pivčeve, ker sumijo, da je kršila zakon #video

Ministrstvo podpira dva zakona, ki ju ni predlagala vlada

Ministrstvo za delo bo po njegovih besedah podprlo dva zakona, ki ju ni predlagala vlada. Predlog dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predlaga SDS in po besedah Cigler Kralja popravlja krivice za tiste zavarovance, ki so pokojninsko dobo kupili po takratni zakonodaji in so v neenakem položaju s tistimi, ki se jim je doba prostovoljnega zavarovanja priznala kot pokojninska doba brez dokupa. Druga sprememba se nanaša na nekdanje kmečke zavarovance.

Prav tako bo ministrstvo podprlo predlog državnega sveta, da bi država tistim zaposlenim, ki uveljavljajo  pravico do krajšega delovnega časa zaradi nege in varstva otroka do tretjega leta starosti, zagotovila plačilo prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela mesečne bruto plače zaposlenega, in ne od minimalne plače.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice Vlada znova podaljšala ukrep čakanja na delo

Slovenija se bo priglasila na evropsko sodišče v primeru tožbe proti Avstriji

Cigler Kralj je tudi povedal, da je vlada na njegov predlog v četrtek tudi sprejela odločitev, da se Slovenija kot stranski udeleženec priglasi na Sodišče EU v primeru tožbe češke državljanke, ki dela v Avstriji, zoper Avstrijo zaradi zakona, ki določa indeksacijo otroških dodatkov za otroke delavcev, zaposlenih v Avstriji, katerih otroci pa ne živijo na ozemlju Avstrije.

Za te otroke se otroški dodatki znižajo ali zvišajo na raven življenjskih stroškov države, v kateri prebivajo. Kot je dejal minister, s tem dokazujejo, da ščitijo slovenske državljane, ki delajo v Avstriji, poroča STA.

Ne spreglejte