Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2020,
16.44

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

17

Natisni članek

Koronavirus cepljenje

Petek, 13. 11. 2020, 16.44

3 leta, 5 mesecev

Cepljenje proti koronavirusu bo za Slovence brezplačno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

17

Slovenija bo nacionalno strategijo cepljenja proti bolezni covid-19 pripravila najpozneje do konca decembra, ko naj bi bilo na voljo prvo cepivo. Cepljenje bo za prebivalce prostovoljno in brezplačno, saj bo denar za cepiva zagotovljen iz državnega proračuna. 

cepivo koronavirus
Novice Cepivo proti bolezni covid-19 pred vrati. Kdaj ga bomo dobili v Sloveniji? #video

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o izzivih bolezni covid-19 je o cepljenju spregovorila Doroteja Novak Gosarič, sekretarka z direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje. Vlada se je sicer včeraj seznanila z nacionalnim programom cepljenja.

Vse članice Evropske unije bodo cepivo prejele istočasno

Slovenija si bo cepivo proti koronavirusu zagotovila v skupnem javnem naročilu, ki ga vodi Evropska komisija v tesnem sodelovanju z državami članicami Evropske unije. Kot je pojasnila Novak Gosaričeva, se Evropska komisija pogaja s sedmimi proizvajalci cepiv, s štirimi je Evropska unija že sklenila preddogovor, ki vključuje ceno, pogoje oskrbe in časovne okvire dobav.

Doroteja Novak Gosarič, sekretarka z direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje | Foto: Vlada RS Doroteja Novak Gosarič, sekretarka z direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Foto: Vlada RS

S predčasnim dogovorom je Evropska komisija proizvajalcem omogočila pospešitev razvoja in povečanja zmogljivosti proizvodnje. Bodo pa vse države članice dobile cepiva istočasno, pod enakimi pogoji. Nekatere države članice so se poskušale s proizvajalci pogajati neposredno, a niso bile uspešne.

"Po najboljšem scenariju bo prvo cepivo proti koronavirusni bolezni dostopno predvidoma konec decembra. V pomoč državam članicam pri pripravi nacionalnih strategij cepljenja je Evropska komisija pripravila krovno strategijo, težko pa je napovedati, kdaj bodo pripravljene nacionalne strategije," je ob tem pojasnila Novak Gosaričeva.

Opozorila je, da bo celovita informacija za dokončanje nacionalne strategije na voljo šele ob izdaji prvega dovoljenja za promet s cepivom, kar pa naj bi se zgodilo konec novembra ali v začetku decembra. Takrat bodo države članice EU, vključno s Slovenijo, lahko dokončno pripravile nacionalne strategije, piše STA.

Matjaž Jereb
Novice Jereb: Razmere v bolnišnicah so kritične #video

Gantar se bo sestal s proizvajalcem cepiva

Novak Gosaričeva je nato v nadaljevanju dodala, da bo vsaka država članica pravzaprav pripravila tri strategije, ki bodo vezane na tri platforme cepiv. "Vse države članice bodo prvo cepivo dobile istočasno in v količini, ki članici pripada glede na delež prebivalstva v EU, saj je ključ delitve že vnaprej določen," je poudarila.

"Prednostni seznam cepljenih bo pripravila stroka na podlagi priporočil EU. Upoštevalo se bo najbolj ranljive skupine prebivalstva glede na starost in kronične bolezni ter seveda tudi zdravstvene delavce in delavce v drugih nujnih infrastrukturah," je dejala. Izrazila je upanje, da bo prva pošiljka cepiva zadoščala za vse najbolj ranljive skupine.

Prvi proizvajalec naj bi dovoljenje za proizvodnjo dobil že konec novembra, cepiva bo lahko ponudil konec decembra. Kakšno količino bo proizvajalcu uspelo zagotoviti, še ni povsem jasno. Mora pa se vsaka država s proizvajalci dogovoriti o operativnih stvareh, od logistike dobave, načinov shranjevanje oziroma skladiščenja do števila prevzemnih točk. Zato se bo s farmacevtsko družbo Pfizer v prihodnjem tednu srečal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

V Sloveniji bo cepljenje proti koronavirusni bolezni za državljane brezplačno, strošek bo namreč pokril državni proračun, pri tem pa cepljenje ne bo obvezno. "Potrudili pa se bomo javnost ozavestiti o koristih cepljenja ter odpraviti dvom o varnosti in učinkovitosti cepiva," je zagotovila Novak Gosaričeva. Pripravljena pa bo tudi promocijska kampanja v podporo cepljenju.

Dom Petra Uzarja Tržič
Novice Ideja, ki je padla na plodna tla: če ne morejo na obisk, si lahko pišejo vsaj pisma
Ne spreglejte