Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2020,
10.12

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

33

Natisni članek

Jernej Vrtovec Koronavirus Jelko Kacin

Petek, 13. 11. 2020, 10.12

3 leta, 5 mesecev

Jereb: Razmere v bolnišnicah so kritične #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

33

V četrtek se je v bolnišnicah zdravilo 1.199 bolnikov, med njimi 200 na intenzivni negi, toliko kot dan prej. Razmere v bolnišnicah so skrb vzbujajoče in manevrskega prostora ni več veliko, zato je bilo sprejetje dodatnih ukrepov, tudi glede javnega prometa, nujno. Sprememba v odloku, ki velja od ponedeljka, bo sicer tudi ta, da se bo v enem vozilu lahko skupaj vozilo do šest oseb, če te delajo v istem podjetju. Dodatne omejitve so nujne za razbremenitev zdravstvenega osebja, ki je izpostavljeno izrednim naporom, so poudarili na današnji konferenci.

Kot je dejal uradni govorec Jelko Kacin, je bilo ob približno enakem številu opravljenih testov potrjenih okoli 400 okužb manj. Številke se hitro vračajo v normalna razmerja in se še naprej stabilizirajo. Trenutno deset na novo okuženih ne okuži več desetih ljudi, ampak devet. R je manjši od 1.

Po projekciji nas čakajo bistveno nižje številke v nedeljo in ponedeljek, a to so podatki o testiranjih, nekaj drugega pa je stanje v bolnišnicah, je dejal Kacin. Incidenca je znašala 958 okuženih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Trenutno ima najvišjo incidenco pomurska regija, in sicer 1.493 okuženih na sto tisoč prebivalcev, na Gorenjskem se je z 2.000 znižala pod 1.400, s tem je Gorenjska s prvega mesta zdrsnila na drugo mesto po številu okužb. Najnižja incidenca, 378 okuženih, je v obalno-kraški regiji, je povedal Kacin.

V bolnišnicah je stanje zelo resno, polnile se bodo vsaj še prihodnjih 14 dni, po besedah Kacina ocenjujejo strokovnjaki. Opomnil je, da je postelj dovolj, zdravniškega osebja, ki dela ves čas in je na robu svojih zmogljivosti, pa ni na pretek. Kacin zato opozarja, da moramo vsi s svojim ravnanjem prispevati k izboljševanju položaja.

Razloga za sproščenost in sproščanje ukrepov še ni

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je dejal, da v tem trenutku še nimamo razloga za sproščenost in sproščanje ukrepov, saj so razmere v bolnišnicah še vedno kritične. Povedal je, da je zdravstveno osebje izčrpano in na koncu svojih moči.

Število postelj v tem trenutku zadošča, a se že ves čas gibljemo na meji zmogljivosti. Omejitve so tako prostorske kot pri razpoložljivem kadru. Tudi osebje zboleva, samo v UKC Ljubljana je bilo včeraj 265 zaposlenih zaradi covid-19 doma. Po ocenah se jih je večina okužila s socialnimi stiki doma in drugje, ne na delovnem mestu, je povedal Jereb.

Razmere glede razpoložljivih postelj so skrb vzbujajoče, kritične in nimajo veliko manevrskega prostora, je poudaril Jereb. Dejal je, da je zato izjemno pomembno, da se ukrepov držimo in jih dosledno izvajamo. V slovenski populaciji je verjetno več kot 80 tisoč okuženih.

Jereb je razmere na covidnih oddelkih opisal kot izjemno težke. Zdravstveno osebje je izpostavljeno izrednim naporom, prostega časa za regeneracijo je zelo malo. To, da ljudje še vedno ne verjamejo v covid-19, kot človek in zdravnik težko razume, je dejal ter dodal, da več kot prikazati težkih razmer in pojasniti situacije ne morejo storiti.

Koronavirus Infekcijska
Novice V četrtek več kot 1.500 novih okužb, umrlo je 38 bolnikov

Vrtovec: Brez omejitve javnega prevoza ne bomo zmanjšali pritiska na zdravstveno osebje

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v nadaljevanju pojasnil, kakšne bodo v prihodnjih dneh spremembe v javnem prometu.

Prosil je za razumevanje sprejetega ukrepa in za sprejetje opravičila za vse nevšečnosti, ki jih bo ukrep prinesel. Predhodni ukrepi niso dovolj upočasnili virusa, pritisk na bolnišnice in zdravstvene delavce je nujno treba zmanjšati.

Tega brez težkih, a nujnih dodatnih ukrepov ne bo mogoče doseči, je dejal. Ukrepi so boleči in bodo mnogim med nami povzročili veliko težav, a so nujno potrebni. Korak je bil težek, a so ga vlada in strokovnjaki močno pretehtali in drugače ne gre, je dejal Vrtovec.

Novost: v istem vozilu se lahko skupaj vozi do šest oseb iz istega podjetja

Prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec, ter taksi prevozi ostajajo, je dejal. Omejitev je šest oseb na eno vozilo, kar velja za delavce iz istega podjetja. Ta izjema v odloku je bila ob usklajevanju z ministrstvom za notranje zadeve dodana danes.

Župane je prosil, naj omogočijo brezplačno parkiranje na vseh občinskih površinah.

Od ponedeljka bo prekinjeno tudi usposabljanje za voznike motornih vozil. Pri tem ne bodo dodajali nobenih izjem, je pojasnil Vrtovec. Tehnični pregledi še naprej ostajajo.

Video: nasvet psihologinje, kako lahko otrokom različnih starosti v tem obdobju pomagajo starši

Aleš Hojs
Novice Minister Hojs: Večje neumnosti pa še nisem slišal

V četrtek umrlo 38 bolnikov

V četrtek so po uradnih podatkih vlade ob 5.762 testih potrdili 1.508 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 26,17 odstotka testov, kar je dva odstotka manj kot dan prej. V četrtek je bilo sicer opravljenih okoli tisoč testiranj manj, število pozitivnih primerov je manjše za 417. Umrlo je 38 bolnikov s covid-19.

V bolnišnicah se je v četrtek zdravilo 1.199 bolnikov, med njimi 200 na intenzivni negi, toliko kot dan prej. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo predali 79 oseb.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi 19.862 aktivnih primerov okužbe, kar je 1,4 odstotka manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev je znašala 948 oziroma 1,4 odstotka manj kot v sredo.

Ljubljana_maske
Novice Od danes prepovedana vsakršna zbiranja, izjema družine in člani gospodinjstva #video
Novice Razpad sistema: na WC-ju našli truplo moškega, ki je čakal na testiranje #video
Ne spreglejte