SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Centri za socialno delo bodo od zdaj lahko delali hitreje

0,45

termometer

CSD. Center za socialno delo. |  | Foto: STA
Foto: STA

Nov informacijski sistem Krpan, ki so ga do junija uvedli na centrih za socialno delo, omogoča hitrejše, bolj fleksibilno in učinkovito delo z dokumentnim gradivom, so prepričani na ministrstvih za javno upravo in za delo. Po načrtih naj bi ta sistem do leta 2023 dobila celotna državna uprava.

Virusi in otroci Novice Se otroški dodatek ne bo več upošteval pri odločanju o socialnih pravicah?

Obe ministrstvi sta februarja začeli pilotno uvajati nov sistem v Centru za socialno delo Zasavje, nato pa so ga postopoma dobili vsi centri, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Po njenih besedah je ključno, da bo sistem v avgustu in septembru, ko centri dobijo največ vlog za pravice iz javnih sredstev, deloval dobro in da bodo centri čim hitreje reševali vloge.

Minister zavrača očitke, da bo novi sistem podaljšal postopke

Ob vprašanju, ali jeseni potemtakem ne bo zaostankov pri reševanju vlog, pa je povedala, da je poleg novega informacijskega sistema pripravljenih več operativnih in kadrovskih ukrepov. Javnosti jih bodo predstavili na novinarski konferenci prihodnji teden, je napovedala.

Uspešna uvedba sistema na centrih je pozitivno sporočilo, da državna uprava lahko izvede takšen projekt in da lahko sodeluje, je izpostavil minister za javno upravo Rudi Medved. Zavrnil je očitke, da bo sistem le še podaljšal postopke. Po uvedbi novega sistema v prvo polovico centrov v maju je bilo namreč zabeleženih 106.986 prejetih in izdanih dokumentov, ob zaključku uvedbe junija pa 364.915. To je trikrat več, je opozoril.

Z uvajanjem novega sistema bodo nadaljevali v okviru ministrstva za javno upravo, potem pa bodo prešli tudi na upravne enote. "Tako bomo postopno informatizirali celotno državno upravo," je napovedal.

Zaradi novega sistema bodo postopki krajši

Uvedba novega sistema je bila poseben izziv, ker so se centri oktobra lani reorganizirali, njihovi informacijski sistemi pa so bili različni, je pojasnila vodja projekta Kristina Valenčič z Direktorata za informatiko na Ministrstvu za javno upravo RS. Zaradi novega sistema bodo postopki po njenih besedah krajši, zaposleni pa bodo imeli vse informacije zbrane na enem mestu. Poleg tega sistem omogoča, da je v vsakem trenutku možno preveriti potek reševanja posamezne zadeve, je poudarila.

Po njenih besedah je vrednost pogodbe za uvedbo sistema, ki zajema nakup, vzpostavitev, petletno vzdrževanje in nadgradnjo, 3,3 milijona evrov.

Minister Medved je danes odgovoril tudi na novinarsko vprašanje glede morebitnega zviševanja funkcionarskih plač. "Nekatera nesorazmerja med plačami funkcionarjev obstajajo, a o tem, ali in kako se bodo spreminjale, bo odločala koalicija," je dejal. Dosedanje stališče koalicije je bilo, da dvigovanje funkcionarskih plač ni politična prioriteta, je spomnil.

Center za socialno delo Novice Po umoru socialne delavke v Đakovu suspendirali dva policista

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin