Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2019,
11.28

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

Hrvaška socialni delavec umor policija

Četrtek, 11. 7. 2019, 11.28

4 leta, 9 mesecev

Po umoru socialne delavke v Đakovu suspendirali dva policista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Hrvaška policija | Po umoru socialne delavke so v Đakovu odstavili vodjo policije in pristojnega policista. | Foto STA

Po umoru socialne delavke so v Đakovu odstavili vodjo policije in pristojnega policista.

Foto: STA

Na Hrvaškem so po torkovem umoru socialne delavke začasno odstavili vodjo policije v Đakovu in pristojnega policista. Za takšno potezo so se odločili zaradi napak in suma hude kršitve službene dolžnosti. Umorjena naj bi namreč že pred dvema mesecema uradno opozorila policijo, da se osumljeni za umor obnaša vse bolj nasilno in da namerava kupiti pištolo.

Načelnik osiješko-baranjske policijske uprave Ladislav Bece je po opravljenem notranjem nadzoru dela policije v sredo zvečer potrdil, da so zaradi številnih napak suspendirali vodjo policije v Đakovu Rudolfa Kolarića in policista, ki je bil zadolžen za primer. Disciplinski postopek so sprožili proti še dvema policistoma.

Hrvaška policija
Novice Na Hrvaškem umorjena socialna delavka, pravnik huje ranjen

Policisti in njihovi nadrejeni niso zadostno in pravočasno posredovali

Notranji nadzor je ugotovil, da policisti niso zadostno in pravočasno posredovali, njihovi nadrejeni pa niso usmerjali dela policistov in niso zagotovili izvajanja potrebnih ukrepov, je Bece pojasnil odločitev o disciplinskih postopkih proti kolegom iz policijske postaje v Đakovu. Poudaril je, da so sankcije, ki bi lahko doletele policiste, različne, in sicer od denarnih kazni do odpovedi delovnega razmerja.

Hrvaški premier Andrej Plenković je po dogodku napovedal, da bodo v hrvaških centrih za socialno delo omogočili učinkovitejšo varnostno službo. | Foto: Reuters Hrvaški premier Andrej Plenković je po dogodku napovedal, da bodo v hrvaških centrih za socialno delo omogočili učinkovitejšo varnostno službo. Foto: Reuters

Umor 50-letne socialne delavke v centru za socialno delo v Đakovu je šokiral hrvaško javnost. V torkovem incidentu je bil ranjen tudi njen 35-letni sodelavec, ki je še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici v Osijeku. Policija je osem ur po umoru prijela osumljenca za zločin, 61-letnega Andrijo Drežnjaka, ki je bil dolgoletni uporabnik storitev centra in prejemnik denarne pomoči.

hrvaška policija
Novice Hrvaška policija prijela osumljenca za umor socialne delavke

61-letni osumljenec je bil pred časom na zdravljenju v psihiatrični ustanovi

61-letnika so kazensko ovadili zaradi suma umora in poskusa umora, danes pa ga bodo zaslišali na tožilstvu v Osijeku. Med prijetjem so pri njem poleg pištole zasegli potni list in približno deset tisoč kun oziroma 1.350 evrov. O motivih za zločin uradnih informacij za zdaj ni. Drežnjak naj bi bil po neuradnih informacijah nezadovoljen zaradi nerešenih družinskih nepremičninskih sporov, pri katerih je zahteval pomoč centra za socialno delo.

Hrvaški mediji so poročali, da so Drežnjaka pred časom zdravili v psihiatrični ustanovi in da gre za nasilnega človeka, ki je pogosto pod vplivom alkohola. Hrvaški premier Andrej Plenković je po sredinem pogovoru s predstavniki socialnih delavcev napovedal, da bodo v spremembe kazenske zakonodaje uvedli tudi status službenih oseb za strokovne socialne delavce in da bodo z zakonom omogočili učinkovitejšo varnostno službo v centrih za socialno delo.

Ne spreglejte