SiolNET. Novice Slovenija
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se otroški dodatek ne bo več upošteval pri odločanju o socialnih pravicah?

0,90

termometer

Virusi in otroci
Foto: Getty Images

Vlada opozarja, da so se koalicijske stranke v koalicijskem sporazumu zavezale k ločitvi družinske in socialne politike. Premislek o možnosti in načinih, da bi se otroški dodatek pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev upošteval v manjši meri ali da bi ga v celoti izvzeli, je v teku, je zagotovila.

eDavki Novice Delodajalci se redkeje izogibajo neplačevanju socialnih prispevkov

Izvzem bi pomenil, da se spreminja tudi sam namen otroškega dodatka. Torej bi izgubil namen preživljanja otroka in bi ostal le kot dopolnilni prejemek za izobraževanje in vzgojo otroka, je vlada zapisala v odgovoru na pisno poslansko pobudo Primoža Siterja iz Levice.

Poslanec je namreč predlagal, da vlada v predlog spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev vključi predlog za spremembo vrstnega reda pri uveljavljanju pravice do socialnih prejemkov na način, da se otroški dodatek ne bi štel kot dohodek pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči. Takšna ureditev je že veljala, dokler se z letom 2012 ni začela uporabljati nova socialnovarstvena zakonodaja, je spomnil.

Siter se je zavzel tudi, da bi vlada umaknila predlog za ukinitev dodatka za delovno aktivnost, o katerem smo pisali v članku na spodnji povezavi:

Zavod za zaposlovanje ZRSZ Novice Skokovit porast prejemnikov socialne pomoči: tako bi jih vlada motivirala za delo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin