SiolNET. Novice Slovenija
2,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skokovit porast prejemnikov socialne pomoči: tako bi jih vlada motivirala za delo

2,35

termometer

Zavod za zaposlovanje ZRSZ |  | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Vlada v predlogu novele zakona o socialno varstvenih prejemkih predlaga ukinitev dodatka za delovno aktivnost. S tem želijo po besedah ministrice Ksenije Klampfer razmejiti denarno socialno pomoč in minimalno plačo ter doseči hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela. O predlogu bo zdaj - vlada predlaga, da po skrajšanem postopku - odločal Državni zbor (DZ).

Abanka Posel danes Kriminalisti na sedežu Abanke. Razkrivamo, koga in kaj preiskujejo.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, zasledujejo dva cilja. Prvi cilj je razmejiti denarno socialno pomoč in minimalno plačo, je dejala, ob tem pa izpostavila, da denarna socialna pomoč ostaja v enaki višini. Drugi cilj pa je hitrejša aktivacija upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela.

Za razmejitev denarne socialne pomoči in minimalne plače vlada predlaga ukinitev dodatka za delovno aktivnost, saj z vidika gospodarskih razmer in stanja na trgu dela, kjer primanjkuje delovne sile, dodatek za delovno aktivnost po besedah ministrice ni več ustrezno umeščen institut denarne socialne pomoči.

Denarno pomoč po podatkih na spletni strani ministrstva prejema okrog 50 tisoč ljudi mesečno (zadnji podatek je za lanski oktober), poleg tega izplačajo še okrog pet tisoč izrednih denarnih pomoči. Lani oktobra je skupen znesek izplačil znašal 21,3 milijona evrov.

Po besedah ministrice Ksenije Klampfer se je od aprila lani do aprila letos število upravičencev do denarne socialne pomoči povečalo za okoli 14.500. | Foto: STA , Po besedah ministrice Ksenije Klampfer se je od aprila lani do aprila letos število upravičencev do denarne socialne pomoči povečalo za okoli 14.500. Foto: STA ,

Pomoč in dodatek skoraj dosežeta minimalno plačo

Kot je spomnila ministrica, je bil dodatek za delovno aktivnost sprejet kot dodatek k denarni socialni pomoči v času največje gospodarske krize leta 2011, ko je bila tudi denarna socialna pomoč zelo nizka in je znašala 230 evrov.

Denarna socialna pomoč danes znaša 392,75 evra, skupaj z dodatkom za delovno aktivnost pa dosega že skoraj 600 evrov oziroma 89 odstotkov minimalne plače, je izpostavila ministrica.

"Posledice te anomalije sistema so, da denarna socialna pomoč danes ostaja redni dodatek delovno aktivne populacije in to v času, ko nam na trgu primanjkuje delovne sile. To se odraža tudi v skokovitem porastu upravičencev do denarne socialne pomoči," je dodala. Po njenih besedah se je od aprila lani do aprila letos število upravičencev povečalo za okoli 14.500.

Milan Kučan Novice Ovadba zoper Kučana: "O moji odgovornosti bo sodila zgodovina"

Zavračajo ukrepe, s katerimi bi bili bolj konkurenčni na trgu dela

Vlada želi s predlagano spremembo odpraviti še eno anomalijo. "V obstoječi ureditvi se prejemniki denarne socialne pomoči in dodatka za delovno aktivnost ne želijo vključevati v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, katere namen je ravno opolnomočenje posameznika za lažjo vključitev na trg dela," je dejala. Eden od ključnih razlogov je po besedah ministrice tudi ta, da se jim z vključitvijo v ta program denarna socialna pomoč zniža.

"Po novem denarna socialna pomoč zaradi prejemka iz naslova ukrepov aktivne politike zaposlovanja ne bo zmanjševala denarne socialne pomoči, kar je ključno za hitrejšo aktivacijo dolgotrajno brezposelnih," je dejala.

Vlada bo predlog v DZ poslala za obravnavo po skrajšanem postopku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin