Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2023,
8.09

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

11

Natisni članek

vlada Slovenija dizel bencin nafta cene

Torek, 28. 3. 2023, 8.09

1 leto

Znano je, koliko bomo od danes naprej odšteli za gorivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

11

Drag bencin. Drago gorivo. Draga fosilna goriva. Drag Dizel. Drag bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika. Rezervar. Podražitev bencina. Narast cen goriva. | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo od danes do vključno torka, 11. aprila 2023, znašale 1,374 evra za liter bencina, 1,449 evra za liter dizelskega goriva in 1,043 evra za liter kurilnega olja, so sporočili iz vlade. Od polnoči so torej cene dizelskega goriva in kurilnega olja nižje, cene bencina pa nespremenjene.

Za liter bencina (NMB 95) je potrebno na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa tudi v novem 14-dnevnem obdobju plačati 1,374 evra na liter, pri 50 litrih to znese 68,7 evra.

Liter dizla na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa v novem obdobju znaša 1,449 evra na liter, kar pri 50 litrih znese 72,45 evra. Za liter kurilnega olja je v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,043 evra na liter. Pri naročeni količini tisoč litrov kurilnega olja potrošnik tako plača 1,043 evrov (brez prevoza).

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji tudi sprejela spremembo Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s katero spreminja trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL).

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestah in hitrih cestah se oblikujejo prosto. 

Bencin in dizel na Hrvaškem malenkost cenejša

Cene pogonskih goriv na Hrvaškem so se ob polnoči malenkost znižale. Liter bencina bo cenejši za en cent in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,39 evra, liter dizla bo z 1,34 evra cenejši za šest centov.

Podražitev, evri, denar, bankovci
Novice Vlada podaljšala znižane trošarine za elektriko in goriva
Ne spreglejte