Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
21. 3. 2019,
11.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

smučarski poleti vikend pomlad Planica Planica vreme

Četrtek, 21. 3. 2019, 11.38

5 let, 1 mesec

Če boste med koncem tedna zunaj, ne pozabite na sončno kremo

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Sonce | "Razlika med vplivom sonca zdaj in septembra je ta, da se čez zimo količina pigmenta v koži morda zmanjša in je zdaj enak odmerek sevanja dovolj, da zdraži kožo, čeprav je septembra, po poletju, ne bi," je pojasnil Brane Gregorčič z Arsa. | Foto Bojan Puhek

"Razlika med vplivom sonca zdaj in septembra je ta, da se čez zimo količina pigmenta v koži morda zmanjša in je zdaj enak odmerek sevanja dovolj, da zdraži kožo, čeprav je septembra, po poletju, ne bi," je pojasnil Brane Gregorčič z Arsa.

Foto: Bojan Puhek

Čaka nas povsem jasno in do ponedeljka tudi toplo vreme, nova ohladitev bo s fronto prišla v noči na torek. Če se boste odpravili ven, morda celo na ogled poletov v Planico, pa nikar ne pozabite na sončno kremo, saj naša koža po zimi še ni vajena takšnega sevanja. Temperature bodo ob koncu tedna podnevi tudi okoli 20 stopinj Celzija, v Planici pa še vedno vladajo zimske razmere, zato se je za tja še vedno treba obleči temu primerno. Temperature bodo tam okoli deset stopinj nižje.

Vremensko se ne bo veliko dogajalo, v prihodnjih dneh bo skoraj povsem jasno. "Jutri bo sicer na velikih višinah nekaj prosojnih oblačnih kopren, v višinah pa bo dotekal tudi še toplejši zrak, a to ne bo pokvarilo vtisa sončnega vremena," je dejal Brane Gregorčič, dežurni vremenoslovec agencije za okolje (Arso), in dodal, da bo zaradi skoraj polne lune tudi ponoči zelo svetlo.

Sobota bo tako jasna, kot je današnji dan, v nedeljo pa bo prav tako sončno. "Temperature bodo iz dneva v dan višje, že jutri bodo večinoma nad 15, v nedeljo pa tudi okoli 20 stopinj Celzija," napoveduje Gregorčič.

Planica
Sportal Narava ponagajala Planici in Letalnici bratov Gorišek, obeta se idila

Ob koncu tedna bo toplo, tako bo tudi še v ponedeljek, v noči na torek pa bo nova hladnejša fronta spet poskrbela za ohladitev. Kot kaže, snega ne gre pričakovati, bodo pa dnevi od torka spet hladnejši in ob jutrih se bo v notranjosti Slovenije ponekod morda spet pojavila slana. Najverjetneje v torek in sredo termometri ne bodo pokazali več od deset stopinj Celzija, je še povedal Gregorčič in dodal, da je to še vedno v okviru pričakovanih vrednosti za marec.

Čez konec tedna se obeta toplo pomladno vreme. | Foto: STA , Čez konec tedna se obeta toplo pomladno vreme. Foto: STA ,

Naša koža še ni vajena sonca, zato je treba poskrbeti za zaščito

Če smo čez zimo kožo razvadili, da ni bila izpostavljena soncu, je morda v začetku pomladi malo bolj občutljiva. Ta trenutek je sonce približno tako močno kot na primer okoli 20. septembra, je pojasnil Gregorčič.

"Razlika med vplivom sonca zdaj in septembra je ta, da se čez zimo količina pigmenta v koži morda zmanjša in je zdaj enak odmerek sevanja morda dovolj, da zdraži kožo, čeprav je septembra, po poletju, ne bi. Ko je tako jasno vreme in prosojna atmosfera, kakršna je zdaj, se sevanje skozi ozračje zelo malo oslabi. Če smo v nekem zasneženem okolju, pa se količina sevanja, tudi ultravijoličnega, še nekoliko poveča zaradi odbitega sevanja. Spomladi nas lahko sonce v gorah hitro ožge, če nismo pazljivi," opozarja Gregorčič.

Planica 2018
Sportal Na današnji dan sta se v Planici zgodila dogodka, o katerih govorimo še danes #video

V dolini pod Poncami bo podnevi od 10 do 12 stopinj Celzija. | Foto: Sportida V dolini pod Poncami bo podnevi od 10 do 12 stopinj Celzija. Foto: Sportida Če se boste odpravili v Planico, ne pozabite na zimska oblačila

V Planici bo v petek zjutraj tudi okoli -4 stopinje Celzija, podnevi se bo ogrelo do okoli 8 stopinj Celzija. Topleje bo v soboto in nedeljo, ko bo zjutraj okoli ničle, čez dan pa od 10 do 12 stopinj Celzija.

Organizatorji poletov obiskovalce opozarjajo, da so razmere v Planici sicer še vedno zimske, zato se je treba za ogled poletov primerno obuti in obleči.

Planica je za skoke oziroma polete idealna

Planica ima idealno mikrolokacijo za skoke oziroma polete, je v podcastu na spletni strani Arsa povedal Jure Jerman, vodja sektorja za meteorološke, hidrološke in oceanografske modele pri Arsu.

"Sicer ne poznam natančno vseh preostalih letalnic na svetu, toda že velikokrat se je zgodilo, da je veter v Ratečah, ki so le nekaj kilometrov stran, podiral panoje, v Planici pa je bilo povsem mirno," je dejal Jerman.

Adam Malysz
Sportal Poljaki na trnih, Planica vse bliže, odločitve še ni

V Planici tekmovalce do rekorda ponesejo balončki zraka

"Nekoč je veljal stereotip, da je lepo, sončno vreme predpogoj za dolge polete. To je sicer delno res, a še bolj pomembna je nestabilnost zraka. Ključno je, da sta hrbtišče skakalnice in dolina obsijana s soncem, v višini pa je hladen zrak, ki se nato čez dan spusti do tal in prek hrbtišča znova dvigne. Temu pravimo balonček zraka. Če ga tekmovalec ujame oziroma balonček zraka preseneti tekmovalno žirijo, se lahko zgodi rekorden polet. Svetovni rekord je torej odvisen od sreče in ne preveč konservativne žirije," je povedal Jerman.

Jerman sicer že več kot dvajset let sodeluje z organizacijskim odborom planiških poletov ter je v stolpu ob skakalnici eden od ključnih ljudi za varno in uspešno izvedbo tekmovanja.

Planica
Sportal V Planici za izdatnejšo nagrado, znano je tudi, kdo se bo prvi spustil po letalnici

"Pomembno je, da tekmo izpeljemo čim bolj varno, s čim manj prekinitvami, da je zanimiva za gledalce, predvsem pa pravična za tekmovalce. Veter je zagotovo ključna spremenljivka, a tudi temperatura je pomemben dejavnik, saj vpliva na stabilnost zraka. Če je ozračje nestabilno, je več turbulenc, če je stabilno, je manj termike," je dejal Jerman.

Ključno je, da sta hrbtišče skakalnice in dolina obsijana s soncem, v višini pa je hladen zrak, ki se nato čez dan spusti do tal in prek hrbtišča znova dvigne. Temu pravimo balonček zraka. Če ga tekmovalec ujame oziroma balonček zraka preseneti tekmovalno žirijo, se lahko zgodi rekorden polet. | Foto: Sportida Ključno je, da sta hrbtišče skakalnice in dolina obsijana s soncem, v višini pa je hladen zrak, ki se nato čez dan spusti do tal in prek hrbtišča znova dvigne. Temu pravimo balonček zraka. Če ga tekmovalec ujame oziroma balonček zraka preseneti tekmovalno žirijo, se lahko zgodi rekorden polet. Foto: Sportida

Planica
Sportal Neprecenljivo doživetje: potegujte se za edinstven ogled smučarskih skokov v Planici

 

Ne spreglejte