SiolNET. Sportal Zimski športi
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Planici za izdatnejšo nagrado, znano je tudi, kdo se bo prvi spustil po letalnici

1,65

termometer

Planica
Letalnica bratov Gorišek bo tudi letos pripravljena na prihod najboljših skakalcev. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Čeprav je do začetka planiškega praznika še dober teden, vročica že narašča. Letalnica bratov Gorišek, ki letos praznuje jubilej, bo pripravljena, prav tako tudi poligon, da morebiti pade nov svetovni rekord. Čast prvega skoka bo pripadla slovenskemu B-reprezentantu Roku Tarmanu, osrednji skakalci pa se bodo potegovali za izdatno finančno nagrado.

Za snovalca Letalnice bratov Gorišek bo letošnja Planica nekaj posebnega. Janez Gorišek je pred 50 leti skupaj z bratom Vladom skonstruiral največjo napravo na svetu. Osemkrat je bila od tedaj posodobljena, nazadnje pa je v povsem novi preobleki zagledala luč sveta leta 2015.

Na svetovni rekord še čaka. Ta trenutno znaša 253,5 metra, ki ga ima v lasti Stefan Kraft na letalnici v Vikersundu. Tudi v Planici se je poletelo toliko, vendar je lani avstrijski zvezdnik Gregor Schlierenzauer padel. "Če bi bil lani kdo drug v zraku, kot sta Johannson ali Kraft, bi pristala. Na to moraš biti tudi pripravljen," pravi Jelko Gros.

Domen Prevc Sportal Domen Prevc sedmi, Peter do točk, zmaga Avstrijcu

Spet Planica 7 in 17.500 evrov

Letos bodo v Planici okronali Rjojuja Kobajašija kot velikega zmagovalca svetovnega pokala. Letos bodo v Planici okronali Rjojuja Kobajašija kot velikega zmagovalca svetovnega pokala. Foto: Sportida Možnost, da bi letos Planica po osmih letih spet prevzela prvo mesto, torej obstaja. A bo veliko odvisno od razmer v zraku, zaletnega mesta, največ pa od tekmovalca. Najdaljša uradna daljava v Planici tako znaša 251,5 metra, pod znamko pa se je podpisal Poljak Kamil Stoch, ki je lani v dolini pod Poncami prejel tudi veliki kristalni globus za najboljšega v svetovnem pokalu. Ta bo v nedeljo, 24. marca, pripadel Japoncu Rjojuju Kobajašiju.

Najboljši bodo letos prav tako tekmovali za dodatno nagrado v vrednosti 20 tisoč švicarskih frankov (17.500 evrov). Planica 7 je namreč naziv posebnega tekmovanja. Sedem skokov (četrtkove kvalifikacije ter po dva skoka petkove, sobotne in nedeljske tekme) bo štelo v skupni seštevek. Lani je nagrado v žep pospravil Stoch.

Ta se je nasmihala Norvežanu Johannu Andreju Forfangu, vendar se mu je zalomilo. Trener Alexander Stöckl ga je namreč spustil z enega zaletnega mesta nižje in ker ni preletel predvidene dolžine, se mu dodatne točke za znižanje zaletišča niso štele in je izgubil osrednjo nagrado. Ker je bil zanj to velik šok, so ga lep čas čakali na razglasitev najboljše ekipe v prejšnji sezoni, ki je postala njegova Norveška.

Nika Križnar Sportal Nika Križnar šesta v Lillehammerju: Drugi skok me je stal višje uvrstitve

Pričakujejo 60 tisoč obiskovalcev, tudi iz tujine

Planica Foto: Urban Urbanc/Sportida Organizatorji tudi letos pričakujejo ogromen obisk, saj je Planica tradicionalno marčevska norost, ki v dolino pod Poncami privabi številne ljubitelje dolgih poletov.

V predprodajo so dali 60 odstotkov vstopnic, vse skupaj pa v štirih dneh pričakujejo približno 60 tisoč obiskovalcev. In prav vstopnice so tisti osrednji prihodek, od katerega je odvisna končna bilanca sklepa svetovnega pokala, katerega proračun znaša približno 2,2 milijona evrov.

Letalnica bratov Gorišek bo pa že prihodnje leto doživela nov vrhunec. Gostila bo namreč svetovno prvenstvo v poletih, ki ga je nazadnje organizirala pred desetimi leti. Tri leta pozneje pa bo Planica pozdravila še najboljše v vsej nordijski družini, saj bo zgodovinsko gostila nordijsko svetovno prvenstvo.

A bo prej v središču Letalnica bratov Gorišek, ki bo tudi letos dobro pripravljena, čeprav so imeli organizatorji zaradi vremena nekoliko drugačne nevšečnosti pri njeni pripravi. "Dela še niso končana. Končala se bodo v torek proti večeru, da bo v sredo na preizkusu vse pripravljeno. Ob 10.30 se bo začel. Kot vsako leto imamo nekaj izzivov. Sneg moramo voziti na hrbtišče. Letos je bilo največ težav zaradi inverzije. Gor se snega ni dalo delati. Vozimo ga na hrbtišče in ga razporejamo na 'puklu'. Prvih 140 metrov moramo sneg navoziti, spodaj pa porivati stran, ker ga je preveč. To je za nas nov izziv," poudarja Gros, ki bo imel kot že vrsto zadnjih let vlogo tehničnega delegata.

Čast prvega poleta Roku Tarmanu

Roku Tarmanu bo pripadla čast prvega poleta. Roku Tarmanu bo pripadla čast prvega poleta. Foto: Urban Urbanc/Sportida Prav poseben izziv pa bo letalnica tudi za prvega, ki se bo v sredo spustil po njej. Čast bo pripadla B-reprezentantu Roku Tarmanu. Zadnja leta je bil poškodovan, zdaj pa se je vrnil. "Želimo, da bi bil prvi polet varen. To je hud zalogaj za vsakega, ki se spusti prvi. To je preizkus v neznano. Preostalim je potem lažje," je o prvi poletih povedal Gros in dodal, da bodo izbrali 16 slovenskih skakalcev izmed 30 prijavljenih. Prav tako se želijo spustiti po letalnici predstavniki iz drugih držav, a so predpogoj vsaj točke v celinskem pokalu.

Za vse skakalce in obiskovalce pa je prav tako spodbudna trenutna vremenska napoved. Padavin po besedah Grosa ni predvidenih, temperature pa naj bi se gibale med 0 in 8 stopinjami Celzija. A organizatorji vseeno opozarjajo obiskovalce, da v Planici še vedno vladajo zimske razmere in naj bodo temu primerno oblečeni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 190
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin