Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2023,
6.23

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

nevihta neurje vreme Črna na Koroškem poplave

Nedelja, 6. 8. 2023, 6.23

8 mesecev

Kritične razmere na Savinjskem, na Koroškem primanjkuje pitne vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Po treh dneh se je pristojnim služba uspelo prebiti do Črne na Koroškem, utrdili so zasilno makadamsko pot iz smeri Šoštanja. V Zgornji Savinjski dolini so nadaljevali odpravljanje posledic poplav. Stanje na tem območju je še vedno kritično, objekte dodatno ogrožajo številni plazovi. Poplave so zahtevale novo življenje, v Mostah pri Komendi se je pri odpravljanju posledic poplav smrtno ponesrečil moški. Predsednik vlade Robert Golob si je medtem z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom ogledal prizadeta območja zaradi poplav v treh gorenjskih občinah, so sporočili iz njegovega kabineta. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Kamnik. Razmere v Sloveniji si bo predvidoma prihodnji teden ogledala tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. 

Ključni poudarki:

21.36 Med odpravljanjem posledic poplav umrl moški

21.03 Polajnar: Pomurski nasipi morajo zdržati vsaj še 24 ur
19.35 V Velenju plaz ogroža dve stanovanjski hiši

19.13 Brez elektrike skoraj tri tisoč ljudi, največ na območju Elektra Celje
19.01 Na terenu več sto pripadnikov SV, še 500 v pripravljenosti 
18.51 Če vam poplavi vozilo, ne počnite tega
18.34 Vodostaji rek po Sloveniji se počasi znižujejo, nekatere reke še vedno poplavljajo

18.24 Močnejša nevihta zajela zahod države
18.15 Na terenu vse razpoložljive reševalne enote
17.32 Slovenski vojski že pomaga hrvaški helikopter
17.25 EU za Slovenijo aktivirala mehanizem za civilno zaščito
17.16 Slovenija zaprosila za 40 strojev, 40 montažnih mostov, pet helikopterjev in 200 vojakov
16.59 Ukrajinski predsednik izrazil sožalje Sloveniji 
15.51 Črna na Koroškem ni več odrezana od sveta 
15.38 Številni kraji še vedno odrezani od sveta, razmere so kritične

15.08 Nad Slovenijo nova močnejša nevihtna celica​​​​​​​
14.50 Premier Golob na terenu: Slovenija sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito
14.26 Močnejša nevihta s Polhograjskega hribovja proti jugovzhodu
14.12 Narasla voda ogroža tudi prebivalce v ljutomerski in lendavski občini
13.59 Arso: Nastala je močnejša nevihtna celica
13.50 Vse nenujne investicije v državi bodo ustavljene
13.40 Na Koroški Beli bodo znova izvedli evakuacijo
12.26 Golob se je von der Leynovi zahvalil za ponujeno pomoč po poplavah
12.23 V Laškem Savinja upada, glavna cesta za zdaj še zaprta z obeh strani
11.54 Na območju Polhograjskega hribovja ponoči več plazov
11.39 V Slovenijo prihaja pomoč iz tujine
10.40 Arso: Prihaja nevihtna linija z možnimi nalivi in močnimi sunki vetra
10.20 Na Koroškem še vedno dežuje, župan Dravograda z javnim pismom
10.01 Na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini brez elektrike štiri tisoč odjemalcev 
9.30 Na Ljubnem ostajajo brez elektrike in vode, plazovi ogrožajo še več hiš

9.10 Mura zaradi prebitega nasipa pri Dolnji Bistrici še vedno ogroža naselja
9.00 Na Koroški Beli preklicali evakuacijo, pristojni proučujejo stanje plazu
8.26 Številne ceste še vedno zaprte
8.23 Na Brežiškem vodotoki upadajo, največ težav povzroča podtalnica
8.14 Geološki zavod opozarja pred povečano verjetnostjo zemeljskih plazov
7.55 Mura še narašča
7.09 V občini Brda pogrešana Italijanka
6.55 Popoldan možne močnejše nevihte

6.46 Številni deli Slovenije odrezani od sveta
6.25 Zgodovinski pretok Mure
6.23 Na Gorenjskem so evakuirali skoraj 900 prebivalcev naselja Koroška Bela

21.36 Med odpravljanjem posledic poplav umrl moški

V Mostah pri Komendi se je pri odpravljanju posledic poplav smrtno ponesrečil moški. Padel je v jamo z odprtim jaškom in na kraju nesreče umrl, poroča Kamnik.info. Več si lahko preberete spodaj. 

policija, policijski trak
Novice Med odpravljanjem posledic poplav padel v jamo z odprtim jaškom in na kraju umrl

21.03 Polajnar: Pomurski nasipi morajo zdržati vsaj še 24 ur

Potem ko so danes v Pomurju tudi ob pomoči hrvaškega helikopterja sanirali vodni nasip na območju Dolnje Bistrice, so se razmere ob reki umirile. Občina Črenšovci je preklicala evakuacijo nekaj sto vaščanov, vseeno pa pripadniki civilne zaščite ponekod preventivno črpajo vodo ter polagajo vreče za ojačanje nasipov. "Pomurski nasipi morajo zdržati vsaj še 24 ur. Pretok vode se zelo počasi zmanjšuje," je v Odmevih pojasnil hidrolog Janez Polajnar

Vodni nasip na območju Dolnje Bistrice je Mura prebila v soboto popoldne, zaradi česar so morali evakuirati nekaj sto ljudi. Takoj je stekla sanacija nasipa, danes zjutraj je začel pomagati tudi helikopter Slovenske vojske, nato je na pomoč prišel še helikopter iz Hrvaške. 

Županja občine Črenšovci Vera Markoja je nato zvečer preklicala evakuacijo in vaščanom Dolnje Bistrice prek družbenih omrežij sporočila, da se lahko vrnejo v svoje domove.

Medtem na terenu ostajajo pripadniki civilne zaščite. "Za višanje in ojačanje nasipov preventivno polagamo vreče vzdolž Mure," je za STA povedal poveljnik civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš. Vreče polagajo na relaciji od Gornje Radgone prek Vučje vasi ter Zgornjega in Spodnjega Krapja do Mote, na drugem bregu reke pa v Ižakovcih, Melincih, Donji Bistrici, Hotizi, Kotu in Benici.

19.35 V Velenju plaz ogroža dve stanovanjski hiši

V občini Velenje se je ponoči in čez dan sprožilo nekaj novih zemeljskih plazov. Najhujši, ki ogroža dva stanovanjska objekta, je pod Velenjskim gradom. Dokler ne pridobijo mnenja geologa, so objekta izpraznili, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Zaradi posledic poplav in zemeljskih plazov je nekaj cest na območju Velenja še neprevoznih, in sicer na Janškovo selo ter cesta Sopota−Plešivec. Do objektov in prebivalcev Velenjskega grabna tako še vedno ni mogoč dostop. Civilna zaščita Mestne občine Velenje je na terenu in pomaga najbolj ogroženim, so zapisali.

Obilno deževje je v preteklih dneh v velenjski občini sprožilo veliko novih zemeljskih plazov, predvsem na območju Vinske Gore, zaradi nadaljevanja širjenja enega od njih so danes zaprli lokalno cesto na odcepu Trbul pri Ožirju. Stanovalce Zgornjega Šaleka na občini pozivajo, naj svoja vozila preventivno umaknejo nižje od plazu.

V občini je otežena dobava vode. Kot so danes sporočili iz Komunalnega podjetja Velenje, za uporabnike na območju Florjana, Lepe Njive in Vrha Visočki še ne morejo zagotavljati pitne vode iz pip. Na vseh treh območjih vzpostavljajo nadomestno oskrbo iz cistern.

Medtem so vsi pomoči potrebni zapustili začasni namestitveni center v Rdeči dvorani v Velenju. Tam je v noči na soboto prenočilo tisoč ljudi, tudi obiskovalci kampa Menina. Zbrane stvari, ki so ostale, so razvozili po občinah, kjer nujno potrebujejo oblačila in opremo. V ponedeljek bo v Velenju stekla nova akcija zbiranja pomoči za prizadete v poplavah.

19.13 Brez elektrike skoraj tri tisoč ljudi, največ na območju Elektra Celje

Zaradi posledic ujme, ki je Slovenijo prizadela v petek in soboto, brez elektrike ostaja 2.899 uporabnikov. Največ jih je na območju Elektra Celje, kjer je brez elektrike 2.221 uporabnikov. Na območju Elektra Ljubljana je brez elektrike 540 uporabnikov, na območju Elektra Gorenjska pa 138 uporabnikov.

19.01 Na terenu več sto pripadnikov SV, še 500 v pripravljenosti 

Danes je na številnih lokacijah po Sloveniji na terenu več sto pripadnikov Slovenske vojske, 500 pa jih je v pripravljenosti za dodatno aktivacijo, so sporočili z ministrstva za obrambo in generalštaba SV.

SV na poplavljenih območjih zagotavlja helikoptersko podporo pri reševanju in evakuaciji ljudi ter oskrbi z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, hrano in zdravili, prevozu delavcev vzdrževalnih služb in tovora ter goriva na nedostopna območja. Na terenu je z gradbeno mehanizacijo odstranjevala posledice poplav, s sanitetnimi ekipami je skrbela za prvo pomoč prebivalcem, z moštvom pa pomagala pri vseh potrebnih delih pri sanaciji okolja poplav, so strnili v sporočilu.

Ob tem so zagotovili, da bo vojska na terenu toliko časa, kot bo treba. Vseskozi, so dodali, skrbijo tudi za rotacije ekip, da ne prihaja do preutrujenosti.

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes obiskal območje, kjer je v soboto narasla Mura pri Črenšovcih poškodovala protipoplavni nasip, in se zahvalil ekipam, "ki so z nadčloveškim naporom delale celo noč". Načelnik generalštaba SV Robert Glavaš pa je obiskal Ljubno ob Savinji, kjer se je srečal s pripadniki in pripadnicami SV ter se jim zahvalil za njihovo predanost, da pomagajo državljanom, so še navedli.

18.51 Če vam poplavi vozilo, ne počnite tega

Vozniki naj avtomobilov, ki jih je poplavilo, ne skušajo zagnati, ampak naj pokličejo vleko in vozilo odpeljejo v preverjeno servisno delavnico. Tako naj ravnajo tudi v primeru, da je vozilo na videz posušeno, svetujejo pri AMZS.

Poplave
Avtomoto AMZS svari: Pri poplavljenem vozilu ne zaganjajte motorja

18.34 Vodostaji rek po Sloveniji se počasi znižujejo, nekatere reke še vedno poplavljajo

Vodostaji rek po Sloveniji počasi upadajo, nekatere reke pa še poplavljajo. Sava poplavlja v srednjem in spodnjem toku, poplavlja tudi Krka in Ljubljanica. Na običajnih mestih se razlivata Ledava v spodnjem toku in Dravinja, poroča agencija za okolje (Arso) in napoveduje, da se bodo v ponedeljek pretoki rek zmanjševali.

Pretok Mure se je v Gornji Radgoni začel počasi zmanjševati, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok in se do ponedeljka zjutraj ne bo zmanjševal. Trenutno ima Mura v Gornji Radgoni pretok 1.419 kubičnih metrov na sekundo, navaja Arso.

Drava upada v spodnjem toku. Poplavljene površine ob Dravi se bodo danes in v ponedeljek še ohranjale. Sava upada po celotnem toku in se razliva v srednjem in spodnjem toku. Krka poplavlja in v zgornjem toku upada, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok 300 kubičnih metrov na sekundo.

Poplavne površine ob posameznih rekah v porečju Ljubljanice in ob Pesnici se počasi zmanjšujejo. Na običajnih mestih se razlivata Ledava v spodnjem toku in Dravinja.

V naslednjih urah lahko ob močnejših krajevnih nalivih hitro narastejo posamezne manjše reke in hudourniki. Tako je narasla Gradaščica, ki se je v zgornjem toku ponovno razlila, še opozarja Arso in dodaja, da se bodo v ponedeljek pretoki rek zmanjševali.

18.24 Močnejša nevihta zajela zahod države

Na širšem območju Goriške, Vipavske doline in Krasa nastajajo močnejši nalivi s sunki vetra, možna je tudi toča, poroča Arso. Nevihta se bliža slovenski Istri. 

18.15 Na terenu vse razpoložljive reševalne enote

Zaradi uničene infrastrukture so nekateri deli države še vedno brez električne energije, zato je za zdaj ena glavnih prioritet pristojnih služb dostava agregatov, poročajo z uprave za zaščito in reševanje. 

V zadnjih 12 urah je uprava za zaščito in reševanje zabeležila 478 dogodkov, od tega po regijskih centrih za obveščanje: Brežice (13), Celje (103), Koper (1), Kranj (35), Ljubljana (64), Maribor (79), Murska Sobota (81), Nova Gorica (5), Novo mesto (2), Postojna (1), Ptuj (15), Slovenj Gradec (69) in Trbovlje (10). Posredovali pa so gasilci iz 332 gasilskih enot.

Za območje osrednje Slovenije je bilo aktiviranih večje število gasilskih enot iz drugih regij, ki so pomagale pri odpravljanju posledic poplav. Več enot z avtocisternami je bilo aktiviranih za koroško regijo, kjer izvajajo prevoze pitne vode. Na Štajerskem sta policijska helikopterja sodelovala pri evakuaciji in prevozu nujno potrebnih sredstev.

Helikopterji Slovenske vojske pa pomagajo na območju Črne na Koroškem, kamor so prepeljali dodatno pomoč in sredstva za vzpostavitev zvez. Helikopter SV je pomagal pri popravilu nasipa na reki Muri.

Na terenu so vse razpoložljive regijske tehnične reševalne enote civilne zaščite za prečrpavanje večjih količin vode (HCP) in preostali pripadniki iz sistema zaščite in reševanja.

17.32 Slovenski vojski že pomaga hrvaški helikopter

Pripadnikom slovenske vojske že pomagajo hrvaški kolegi. V zraku pri Donji Bistrici sta slovenski in hrvaški helikopter, kjer se ekipe trudijo urediti protipoplavni nasip iz betonskih kock. 

Hrvaška vlada je na seji sprejela sklep o zagotavljanju humanitarne pomoči Sloveniji za odpravo posledic neurja. Poleg helikopterja bodo na pomoč priskočili tudi hrvaški vojaki. Pomoč preostalih držav Slovenija še pričakuje.

17.25 EU za Slovenijo aktivirala mehanizem za civilno zaščito

Na prošnjo Slovenije so v Bruslju aktivirali mehanizem za civilno zaščito, je danes na omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Seznam s potrebami, ki sicer vključuje predvsem prošnje za težko mehanizacijo, so že posredovali državam članicam.

17.16 Slovenija zaprosila za 40 strojev, 40 montažnih mostov, pet helikopterjev in 200 vojakov

Reševalna pomoč na večini območij, ki so jih prizadele poplave, prehaja v fazo zagotavljanja osnovnih pogojev za življenje in zagotavljanje komunikacij. Zaradi obsežnosti škode na prizadetih območjih se je Slovenija odločila, da prek dveh mehanizmov med drugim zaprosi za 40 strojev z ekipami, 40 montažnih mostov, pet helikopterjev in 200 vojakov.

Prek mehanizma EU na področju civilne zaščite za pomoč v mehanizaciji za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest je Slovenija zaprosila za:

- deset delovnih strojev (bager, goseničar) do 7,5 tone z inženirsko ekipo,

- deset delovnih strojev (bager, goseničar) do 17,5 tone z inženirsko ekipo,

- deset delovnih strojev (bager, goseničar) nad 17,5 tone z inženirsko ekipo,

- deset delovnih strojev (bager in buldožer) z inženirsko ekipo,

- 30 specialnih vozil za urejanje vodotokov z inženirsko ekipo,

- 20 montažnih mostov, dolgih do 40 metrov.

Prek mehanizma Nata za odzivanje na naravne in druge nesreče je Slovenija zaprosila za pomoč v obliki:

- pet težkih vojaških helikopterjev z nosilnostjo vsaj pet ton za prevoze,

- 200 vojakov za izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči,

- 20 montažnih mostov, dolgih do 40 metrov.

16.59 Ukrajinski predsednik izrazil sožalje Sloveniji 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil sožalje zaradi poplav, ki so prizadele Slovenijo, in vsem zaželel čimprejšnje okrevanje ter čim hitrejšo odpravo posledic ujme. 

15.59 Pirc Musarjeva v Kamniku: Slike opustošenja so grozljive

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob obisku Kamnika zagotovila, da za odpravo katastrofalnih posledic ujme država daje na voljo vse resurse. Sama dobiva veliko klicev predsednikov drugih, ne le sosednjih držav, vse so pripravljene pomagati. Slovenija pričakuje tudi pomoč EU. Kot je dodala, prva pomoč v Slovenijo že prihaja.

Ker so razmere hude, "zagotovo ne bo šlo čez noč, a na koncu bo Slovenija zmogla − zmogla s pomočjo nas, ki živimo tukaj, zmogla s pomočjo vseh, ki nam bodo pomagali iz tujine, tudi s finančnimi sredstvi znotraj Evropske unije", je poudarila predsednica.

Robert Golob
Novice Golob pretresen nad videnim obljublja: Ljudje ne bodo ostali sami #video

15.51 Črna na Koroškem ni več odrezana od sveta, največjo težavo predstavlja pomanjkanje pitne vode

Črna na Koroškem ni več odrezana od sveta. Pristojnim službam je uspelo vzpostaviti zasilno makadamsko pot iz smeri Šoštanja, po kateri lahko do kraja dostopajo terenska in intervencijska vozila. Po tej poti bodo potekale evakuacije in nujno potrebna oskrba.

Po informacijah domačinov je z dela Črne na Koroškem možen dostop tudi do Mežice, čeprav je cesta v slabem stanju. Nato pa je pot naprej za zdaj mogoča preko Avstrije.

"Glavna novica današnjega dne je, da so se redne službe VOC Celje in ostali pogodbeniki iz smeri Šoštanja preko Slemena prebili v Črno. Gradbeni stroji v Črni že delujejo, odstranjujejo plazove in preusmerjajo ter poglabljajo reko Mežo v strugo. Pomaga tudi Slovenska vojska, ki deluje iz druge smeri Črne," je za STA povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Dopoldne so v Črni preklicali tudi načrtovano evakuacijo 110 stanovalcev Centra za usposabljanje, delo in varnost Črna, ker je objektu grozil zemeljski plaz.

Okoli 17. ure pa se je lahko na domove vrnilo tudi 200 ljudi, ki so jih zaradi grožnje velikega plazu evakuirali iz naselij Perzonali, Stare sledi in Nicina na Prevaljah.

"Po ogledu z geologom je padla odločitev, da se ljudje lahko vrnejo na svoje domove, ker je plaz le površinski in ne ogroža več ljudi na Prevaljah," je povedal Matijevič. Cesta med Prevaljami in Mežico je sicer zelo poškodovana, zato lahko reševalne službe dostopajo le po stranskih cestah, je izpostavil.

Na svoje domove so se lahko danes vrnile tudi 104 osebe, ki so jih v soboto evakuirali v Mežici. Tudi stanje v tej občini sicer ostaja resno, vse enote so na terenu in pomagajo pri črpanju vode ter deljenju hrane in vode, so za STA povedali v Prostovoljnem gasilskem društvu Mežica. Cestno povezavo imajo vzpostavljeno le do Črne, pa še to le za vojsko in za najnujnejše zadeve.

Po Matijevičevih besedah se "vodotoki v celotni regiji na splošno umirjajo", je pa za ekipe na terenu veliko dela. Največ dela danes so imeli v Mežiški dolini ter v Dravogradu, predvsem v Črni na Koroškem.

V dopoldanskih urah so imeli na voljo tudi štiri helikopterje, ki so jih po preklicu evakuacije uporabili tudi za prevoz hrane in drugih dobrin, tudi telefona s satelitsko povezavo za Črno na Koroškem.

Največjo težavo za celotno Koroško po besedah prevaljskega župana Matije Tasiča predstavlja pomanjkanje pitne vode. Vodovod je pretrgan na dveh mestih, kjer prečka reko Mežo, je povedal. Vodovodno omrežje je sicer povsem onesnaženo.

Matijevič je izpostavil, da na območju celotne regije, to je v občinah Črna na Koroškem, Mežica, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Prevalje in Dravograd, trenutno deluje 68 vojakov in skupaj skoraj 750 gasilcev. Poleg 450 domačih gasilcev tudi več kot 300 iz Ljubljane in Bele krajine, je izpostavil.

Deli Črne na Koroškem so sicer drug od drugega še vedno odrezani. Zjutraj je skozi središče kraja še vedno tekla reka Meža. Ponoči so bile tudi težave z dobavo elektrike. Pitne vode še ni, mobilni signal naj bi imeli le uporabniki Telekoma Slovenije, fiksne internetne povezave pa naj še vedno ne bi delovale. 

15.38 Številni kraji še vedno odrezani od sveta, razmere so kritične

Številni kraji so še vedno odrezani od sveta, napori so usmerjeni v ponovno vzpostavitev prevoznosti poškodovanih cest. Ena najbolj prizadetih regij je Koroška, kjer se je po več neuspelih poskusih pristojnim službam le uspelo prebiti do Črne na Koroškem. Utrdili so zasilno makadamsko pot iz smeri Šoštanja. Črna na Koroškem je bila tri dni dobesedno odrezana od sveta, vzpostavljen je bil le dostop po zraku, šest helikopterjev še vedno zagotavlja prevoze nujne opreme. 

Na območju je sicer spet začela delovati mobilna telefonija, kar pomeni veliko pridobitev za prizadete ljudi. Civilna zaščita je ojačala štab na Koroškem, tja so premestili nekaj vojakov, a se zavedajo, da glede na razmere na območju takšna pomoč ni dovolj.

Po besedah Šestana upajo, da bodo znova uspeli omogočiti prevoznost ceste v Luče in zagotoviti povezave tudi z zgornjim delom Savinjske doline. Razmere v Zgornji Savinjski dolini namreč ostajajo kritične. Več kot 100 ljudi noči ni preživelo doma, plaz, ki je že v soboto odnesel več hiš, pa se je dodatno utrgal v zgornjem toku in ogroža, da bo odnesel še dve hiši, pravi župan Franjo Naraločnik, ki prosi za izdatnejšo pomoč vojske.

Obilne padavine ter narasli Mura in Ščavnica povzročajo številne nevšečnosti tudi v ljutomerski in lendavski občini. Županja Olga Karba je krajane Spodnjega in Zgornjega Krapja, Mote in Pristave iz previdnosti pozvala, da pripravijo nujne osebne potrebščine za primer evakuacije. V Lendavi je bila odrejena še evakuacija vasi Kot.

Zelo prizadeto je tudi širše škofjeloško območje. Na območju občine Gorenja vas-Poljane po petkovih poplavah od 10 do 12 hiš še vedno ogrožajo plazovi. Nekateri prebivalci so zato še vedno evakuirani - nekateri so pri sorodnikih, drugim so uredili začasno nastanitev. Nekateri pa domov niso želeli zapustiti, je povedal poveljnik gasilskega poveljstva Občine Gorenja vas-Poljane Roman Kokalj. 13 krajev je na tistem območju po njegovih besedah odrezanih od sveta. Medtem so s polovičnimi zaporami znova uspeli vzpostaviti cestno povezavo od Žirov, kjer plaz še vedno ogroža dva objekta, do Škofje Loke.

V občini Škofja Loka je petkova ujma prizadela več kot polovico ozemlja občine, od sveta ostajajo odrezane dolina Hrastnice, Bodovska dolina in Sopotnica. Zaradi različnih razlogov, med drugim zaradi nevarnosti plazov in nedostopnosti, je veliko prebivalcev še vedno evakuiranih, je povedal župan Občine Škofja Loka Tine Radinja.

Na območju občine Medvode se je ponoči sprožilo kar nekaj novih plazov, največ na območju Polhograjskega hribovja. Naselje Osolnik je še vedno nedostopno, a je na vseh ogroženih območjih vzpostavljen kontakt s prebivalci. Na območju medvoške občine medtem odpravljajo posledice ujme.

15.30 Na območju Koroške Bele bodo ponoči znova evakuirali prebivalce

Plaz na Koroški Beli je še vedno aktiven, zato so pristojni tudi za prihajajočo noč odredili evakuacijo prebivalcev s tistega območja. Evakuacija je obvezna do 20. ure, ko nastopi noč, so sporočili z Občine Jesenice. Namestitev bo organizirana v telovadnici OŠ Prežihovega Voranca in v Domu Franceta Bergelja na Jesenicah.

15.08 Nad Slovenijo nova močnejša nevihtna celica

Pestremu nevihtnemu dogajanju ni videti konca. Nova močnejša nevihta, ki je nastala nad Zgornjim Posočjem je dosegla Poljansko dolino, Žiri in Pohograjsko hribovje.

Nevihta se pomika proti jugovzhodu in bo zajela podobno območje kot prva nevihtna celica. Ob nevihti se pojavljajo močnejši nalivi, možni so močnejši sunki vetra in toča. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarja Arso. 

14.50 Premier Golob na terenu: Slovenija sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito

Predsednik vlade Robert Golob si je z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom danes ogledal prizadeta območja zaradi poplav v treh gorenjskih občinah, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Danes smo na terenu za to, da se prepričamo, ali lahko v času intervencije še kako pomagamo. In da, lahko. Sprožili smo tudi evropski mehanizem za pomoč ravno s tem namenom, da ojačamo naše sile. Za pomoč smo zaprosili tudi sosednje države. Še bolj pomembno pa je, da smo danes tukaj z namenom, da vzpostavimo učinkovito sanacijo. Intervencija je lepo urejena. Običajno pa potem ob prehodu v sanacijo na nek način sistem razpade," je v izjavi povedal Golob. Slovenija bo za pomoč zaprosila vojsko sosednjih držav, predvsem njihovo helikoptersko pomoč. 

Kot je še doda Golob, gre za kompleksen problem: "Ne bomo ga rešili v enem dnevu, smo pa na tem začeli delati. Verjamem, da bodo tudi zakonske spremembe, ki prihajajo v prihodnjih tednih, ena pomembna točka, na kateri bomo lahko rešitve tudi zasnovali."

V Škofji Loki sta se Golob in Brežan srečala z županom Škofje Loke in regijskim poveljnikom civilne zaščite. V nadaljevanju bosta obiskala Radovljico in Begunje, kjer si bosta ogledala škodo, ki so jo poplave povzročile v psihiatrični bolnišnici Begunje ter Medvode. 

Predsednik vlade si bo najbolj prizadeta območja na Koroškem ogledal takoj, ko bodo razmere to dopuščale, so še sporočili z vlade. 

14.26 Močnejša nevihta s Polhograjskega hribovja proti jugovzhodu

Na območju Polhograjskega hribovja je okoli 14. ure nastala močnejša nevihtna celica, ki se pomika proti jugovzhodu, trenutno je nad Ljubljanskim barjem. Ob nevihti se pojavljajo močnejši nalivi, možni so močnejši sunki vetra in toča, je tvitnila Agencija RS za okolje (Arso).

Glede na radarske slike nevihti sledi nova, ki se premika z Bovškega proti jugovzhodu.

Ponekod po državi že klesti toča. Tako je pobelila Cerkno. 

14.12 Narasla voda ogroža tudi prebivalce v ljutomerski in lendavski občini

Obilne padavine ter narasli Mura in Ščavnica povzročajo številne nevšečnosti tudi v ljutomerski in lendavski občini. Županja Olga Karba je pred kakšno uro krajane Spodnjega in Zgornjega Krapja, Mote in Pristave iz previdnosti pozvala, da pripravijo nujne osebne potrebščine za primer evakuacije. V Lendavi je bila odrejena še evakuacija vasi Kot.

Kot je dodala, naj ljudje v svojih domovih premaknejo najnujnejše stvari čim višje, medtem pa pripadniki civilne zaščite pred poplavo rešujejo naselje Pristava, saj jez za vodnim zajetjem na koncu Mote popušča. Na terenu so tudi preostale gasilske ekipe, ki branijo vasi Mota, Zgornje in Spodnje Krapje ter Cven, je dodala.

13.59 Arso: Nastala je močnejša nevihtna celica

"Vozniki sporočajo, da trenutno odsvetujejo promet med Brezovico in Vrhniko zaradi močnega neurja in toče," je zapisano na spletnem portalu promet.si.

13.50 Vse nenujne investicije v državi bodo ustavljene

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je danes dopoldne sestala s predstavniki družb Dars, SŽ – infrastruktura, DRI – družba za razvoj infrastrukture ter Direkcije za infrastrukturo. Na sestanku so se dogovorili:

- Prioritete na področju državne infrastrukture se z največjo naravno nesrečo v Sloveniji bistveno spreminjajo.
- Prva prioriteta je prevoznost do vseh krajev v Sloveniji.
- Ustavili bomo vse nenujne investicije, zato da bo gradbena operativa na voljo za sanacijo škode. V roku sedmih dni DRSI, DARS in SŽ pripravijo seznam nenujnih investicij.
- Vsa gradbena mehanizacija in vse razpoložljive gradbene in inženirske ekipe bodo usmerjene oziroma prerazporejene na območja, ki jih je prizadela naravna nesreča.
- DRSI v naslednjih 14. dneh ne podpiše nobene nove odločitve o izbiri izvajalca in nobene nove pogodbe, s katero bi prevzel nove obveznosti. Enako se priporoča Darsu in SŽ.
-  Preveriti je treba vse poplavljene in poškodovane mostove ter cestno omrežje.
-  Jutri, v ponedeljek, 7. 8., bo sklican sestanek z vsemi koncesionarji in preostalimi večjimi gradbenimi podjetji o prioritetni obravnavi sanacije škode po neurju.  

13.40 Na Koroški Beli bodo znova izvedli evakuacijo

Devetsto prebivalcev Koroške Bele bo moralo zaradi grozečega plazu in slabih razmer znova zapustiti domove. Tudi v občini Gorenja vas - Poljane več hiš ogrožajo plazovi, poroča RTV Slovenija.

12.26. Golob se je von der Leynovi zahvalil za ponujeno pomoč po poplavah

Predsednik vlade Robert Golob se je danes v telefonskem pogovoru zahvalil predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za vso ponujeno pomoč Sloveniji, ki se trenutno spopada z uničujočimi poplavami. Pomoč komisije je označil za močan izraz evropske solidarnosti in povezanosti.

"Iskrena hvala Ursuli von der Leyen za tople besede podpore in ponujeno pomoč Evropske komisije. Gre za močan izraz evropske solidarnosti in povezanosti, ki ga izrazito cenimo," je besede Goloba na omrežju X, nekdanjem Twitterju, objavila vlada.

Predsednica Evropske komisije je sicer v soboto na omrežju X zapisala, da je EU na strani slovenskega ljudstva, in dodala, da bo zagotovila mobilizacijo pomoči, ko bo to potrebno.

Oglasila se je tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki je dejala, da bo po napovedih v Bruslju von der Leyenova Slovenijo predvidoma obiskala prihodnji teden.

Fajonova je sicer danes opravila pogovore z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom in španskim zunanjim ministrom Josejem Manuelom Albaresom, čigar država trenutno predseduje Svetu EU.

"Razmere v Evropskem svetu in Evropski službi za zunanje delovanje spremljajo z veliko zaskrbljenostjo in izrekajo vso solidarnost. Zagotavljajo polno pomoč Sloveniji," je Fajonova zapisala na omrežju X. 

Iz več držav tudi danes prihajajo izrazi podpore Sloveniji ob ujmi, ki je v teh dneh prizadela državo. Solidarnost s prizadetimi v poplavah so tako na družbenem omrežju X, prej znanem kot Twitter, izrazili predsednica Evropskega parlamenta, premierja Poljske in Kosova, albanski in islandski predsednik ter zunanji ministrstvi Francije in Ukrajine.

12.23 V Laškem Savinja upada, glavna cesta za zdaj še zaprta z obeh strani

Savinja je v Laškem začela upadati, še vedno pa glavna cesta tako iz Celja kot iz Rimskih Toplic ni prevozna. Kot je za STA povedal župan Marko Šantej, bodo pristojni okoli poldneva opravili statični pregled vseh mostov, trenutno pa se nadaljuje črpanje meteornih vod iz podvozov in čiščenje ceste, tako da bi cesto popolne ali zvečer spet odprli.

11.54 Na območju Polhograjskega hribovja ponoči več plazov

V Občini Medvode so se zjutraj na koordinaciji zopet sestala vodstva interventnih ekip. Ponoči se je sprožilo kar nekaj novih plazov, največ na območju Polhograjskega hribovja. Naselje Osolnik je še vedno nedostopno, a je na vseh ogroženih območjih vzpostavljen stik s prebivalci. Na območju medvoške občine medtem odpravljajo posledice ujme.

Na območjih Smlednik, Vikrče, Preska, Sora, Polhograjsko hribovje in v centru Medvod potekata intenzivno odpravljanje posledic in vzpostavitev normalne oskrbe z vodo, elektriko in plinom, so pri Občini Medvode zapisali na spletni strani.

Vodooskrba je težavnejša na območju Polhograjskega hribovja. "Uporabnike prosimo, da z vodo, kjer je ta na voljo, ravnate kar najbolj varčno," so pozvali na občini. Energetika Ljubljana nadaljuje pregled omrežja in si prizadeva, da oskrbo čim prej povrne vsem odjemalcem, so dodali.

11.39 V Slovenijo prihaja pomoč iz tujine

Iz Poljske so davi odpotovali prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo za Slovenijo, je danes sporočilo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Na Slovensko karitas se je medtem že obrnila Caritas Avstrija, ki je ponudila finančno pomoč ob poplavah. Pomagali pa so tudi številni Slovenci, ki živijo v tujini, so za STA še pojasnili pri Slovenski karitas

"Prostovoljci iz Poljske že pomagajo na terenu," je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, še zapisalo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji.

Slovenska karitas poleg pomoči Caritas Avstrije v prihodnjem tednu pričakuje tudi pomoč drugih članic mreže Caritas Evropa. Finančno pomoč so doslej prispevali nekateri Slovenci, ki živijo v tujini. Slovenske skupnosti v tujini, med drugim tudi v Kanadi in na Finskem, pa so že začele zbiranje materialnih sredstev.

V odzivu na katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del države, so pomoč doslej ponudile tudi Hrvaška, Madžarska in Črna gora.

10.40 Arso: Prihaja nevihtna linija z možnimi nalivi in močnimi sunki vetra

Popoldne nas bo od severozahoda hitro prešla nevihtna linija z možnimi kratkotrajnimi nalivi in močnejšimi sunki vetra, opozarja agencija za okolje, ki je za vso državo izdala oranžno opozorilo. Na prizadetih območjih je možno hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Poplavlja lahko tudi padavinska in zaledna voda.

Predvsem na Primorskem Arso pričakuje tudi nevihte z manjšo točo. Ob morju bodo močnejši sunki severnega vetra.

"V popoldanskih urah se bodo po državi pojavljale nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše narave – predvsem na Primorskem. Ob nevihtah bodo znova prisotni močnejši nalivi, ki bodo največ težav povzročili na območjih, kjer so aktivni številni zemeljski plazovi. Zaradi močne premočenosti tal se lahko prožijo tudi drugod. Tokratne nevihte ne bodo vplivale na znaten porast vodotokov, saj ne bo govora o dolgotrajnih nalivih. Predvsem na Obali se lahko ob nevihtah krajevno pojavi tudi toča," poroča portal neurje.si.

10.20 Na Koroškem še vedno dežuje, župan Dravograda z javnim pismom

Razmere na Koroškem po katastrofalnih padavinah se še ne umirjajo. Še vedno ni nehalo deževati, ponoči so evakuirali več družin, katerih domove je ogrožal plaz. Župan Dravograda Anton Preskavec je objavil odprto pismo s pozivom delodajalcem, naj svojim zaposlenim omogočijo odpraviti posledice ujme na svojem premoženju.

"Na Koroškem še vedno dežuje in še vedno smo odrezani od sveta," je za STA povedal župan Dravograda Anton Preskavec. Komunikacijo jim omogoča satelitska antena, ki so jo prejeli od republiškega štaba civilne zaščite, prav zdaj čakajo na helikopter s še eno, da jo bodo poslali v Črno na Koroškem.

Po cestah v Črno na Koroškem še vedno ni mogoče priti. "Delavci se trudijo odpreti cesto prek Slemena do Črne, a napredujejo počasi, saj se na cestišču vedno znova pojavljajo nove ovire," je za STA povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič.

Vedno novi plazovi se sprožajo tudi na cesti od Dravograda proti Mariboru, kjer si Matijevič želi, da bi jim uspelo danes vzpostaviti vsaj polovično zaporo. Cestna infrastruktura je sicer poškodovana po celotni Koroški, o dodatnih poškodbah med drugim poročajo s ceste Prevalje−Mežica.

10.01 Na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini brez elektrike štiri tisoč odjemalcev 

Zaradi poškodb na omrežju, ki so jih povzročile poplave, je danes v Zgornji Savinjski dolini brez elektrike nekaj več kot 2.300 odjemalcev, na Koroškem pa nekaj manj kot 1.700 odjemalcev, kažejo podatki Elektra Celje. V soboto je bila oskrba z elektriko prekinjena tudi še v vaseh v Poljanski dolini in ponekod na območju Kamnika.

9.30 Na Ljubnem ostajajo brez elektrike in vode, plazovi ogrožajo še več hiš

Razmere v Zgornji Savinjski dolini ostajajo kritične. V občini Ljubno danes voda odteka, za seboj pa pušča opustošenje. Več kot 100 ljudi noči ni preživelo doma, plaz, ki je že v soboto odnesel več hiš, pa se je dodatno utrgal v zgornjem toku in ogroža, da bo odnesel še dve hiši, pravi župan Franjo Naraločnik, ki prosi za izdatnejšo pomoč vojske.

9.10 Mura zaradi prebitega nasipa pri Dolnji Bistrici še vedno ogroža naselja

Razmere na območju Dolnje Bistrice, kjer je reka Mura v soboto popoldne prebila vodni nasip, so še naprej resne. Kot je povedal vodja intervencije Miroslav Vuk, so zaradi pretrganja okoli 15 metrov dolgega nasipa zvečer evakuirali nekaj sto ljudi z območja, kjer trenutno zaliva vas. Delno so vodo preusmerili stran od naselja.

Po Vukovih besedah so tok vode preusmerili od vasi na kmetijske površine in travnike, vendar pa zdaj voda že tako narašča, da se odbija nazaj proti naselju in tudi proti sosednjim vasem, zato se bodo danes skušali dogovoriti, kam še spustiti vodo, da bo čim manj ogrožala naselja.

Evakuirali so okoli 400 ljudi, okoli 50 starejših se za to ni odločilo, ker so s svojih izkušenj prepričani, da do najhujšega ne bo prišlo. Kot je povedala županja Črenšovcev Vera Markoja, so jim začasne namestitve zagotovili v različnih prostorih znotraj občine, predvsem v telovadnici osnovne šoli, a se je za to odločilo zelo malo ljudi, saj se je večina začasno naselila pri sorodnikih in prijateljih.

9.00 Na Koroški Beli preklicali evakuacijo, pristojni preučujejo stanje plazu

Na Koroški Beli, kjer so v soboto zvečer prebivalce zaradi plazu pozvali k evakuaciji, so ob 7. uri s sireno evakuacijo preklicali. Krajani se lahko vrnejo v svoje domove, na Občini Jesenice pa tudi čez dan pozivajo k pozornosti. Na plaz so se znova odpravile pristojne službe, ki bodo poskušale čim bolje pregledati in preučiti stanje plazu.

Okrog poldneva, ko se bodo z ogleda plazu vrnila ekipa z geologi, gasilci in civilno zaščito, je nato predvidena seja občinskega štaba Civilne zaščite Jesenice, je Občina Jesenice objavila na svoji spletni strani. Plaz je namreč še vedno aktiven.

V soboto se je ob 20. uri na Koroški Beli zaradi napovedane evakuacije oglasila sirena. Od 900 ogroženih ljudi jih je na lastno odgovornost 28 vztrajalo v domovih, petim so zagotovili institucionalno varstvo v Domu Franceta Bergelja na Jesenicah, v evakuacijskem centru v Osnovni šoli Prežihovega Voranca je noč preživelo 30 ljudi, preostali so zatočišče poiskali pri svojcih in prijateljih.

8.26 Številne ceste še vedno zaprte

Popolne zapore so na naslednjih cestah:
- Maribor−Dravograd, Dravograd−Slovenj Gradec in Dravograd−Libeliče,
- od Mežice in od Šoštanja proti Črni na Koroškem,
- cesta Celje−Laško je zaprta samo še v Laškem pri policijski postaji,
- Laško−Zidani Most−Radeče,
- Ljubljana−Litija−Zagorje−Hrastnik−Zidani Most,
- Trebija−Žiri−Rovte,
- Dobrova−Polhov Gradec−Ljubljanica,
- Preddvor−Jezerski vrh,
- Begunje−Tržič,
- Ljubno−Solčava,
- od Kamnika proti Kamniški Bistrici in proti Gornjemu Gradu.

8.23 Na Brežiškem vodotoki upadajo, največ težav povzroča podtalnica

Zaradi prekomerno naraslih rek Save in Krke se stanje na Brežiškem ponoči ni poslabšalo. Obe reki upadata. Loče ob Savi so še vedno v glavnini poplavljene, v Krški vasi, na Čatežu ob Savi oz. v Termah Čatež pa imajo težave s podtalnico. To sicer prečrpavajo, potrebujejo pa več močnejših črpalk, je za STA povedal brežiški župan Ivan Molan.

Precej podtalnice se je nabralo v Termah Čatež, v Krški vasi pa je ta zalila več hišnih kleti in kmetijsko-gospodarskih objektov.

Primanjkuje jim sicer črpalk. Če jih od uprave za zaščito in reševanje ne bodo dobili, lahko samo čakajo, da se bosta gladini Save in Krke toliko znižali, da bo podtalna voda odtekla sama.

V Termah Čatež se podtalnica v plitvih jezercih nabira na območju kampa in hotelskih dvoriščih. V Krški vasi pa se je Krkin tok umiril, tako da tamkajšnji rečni nasipi niso več na udaru, je dodal župan.

8.14 Geološki zavod opozarja pred povečano verjetnostjo zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije zaradi velike namočenosti tal opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, so sporočili.

Posebej naj bodo pozorni tudi na vlažne madeže, prepustnost cevi in stranišč v hiši ter na območja povečane vlažnosti in zastajanja vode na zemljišču. V primeru pojava razpok, posedanja ali zdrsov zemljine naj se posvetujejo s strokovnjakom in obvestijo občino.

Redno pa naj lastniki pregledujejo tudi strma pobočja in naj bodo pozorni na pojave odlomov kamninskih blokov. Skrbno naj pregledajo tudi bazene in ribnike ter jih popravijo, če puščajo, so še navedli na geološkem zavodu.

Na geološkem zavodu lastnikom objektov na nestabilnih tleh odsvetujejo zasuvanje ali spreminjanje poti jarkov in odtočnih poti. Lastniki naj preprečijo zbiranje in zastajanje večjih količin vode na enem mestu in ne dovolijo, da bi njihove težave z vodo ali tlemi moral reševati sosed, so navedli.

Pobočij lastniki ne smejo preoblikovati brez obvestila oz. dovoljenja lokalnih oblasti, prav tako naj ne odstranjujejo vegetacije s pobočij, ne da bi jo nadomestili s ponovno zasaditvijo.

Ob tem pozivajo k rednemu pregledovanju strešnih odtokov in žlebov ter skrbi, da so očiščeni in pretočni. Redno naj lastniki pregledujejo in čistijo tudi odtočne jaške. V času obilnih in dolgotrajnih padavin pa naj bodo pozorni na kazalce nastanka zdrsov zemeljske mase, so dodali.

V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu naj lastniki pokličejo na številko 112.

7.55 Mura še narašča

Pretok Mure še narašča, opozarja agencija za okolje. Poplavlja tudi Sava v spodnjem toku, predvsem ob sotočju s Krko. Pretok Krke se bo v naslednjih urah ustalil tudi v spodnjem toku, Sava pa na tem odseku že upada. Pretok Drave v spodnjem toku se še nekoliko povečuje, poplavljene površine se bodo danes še ohranjale. Poplavljajo še Dravinja, Pesnica, Savinja in pritoki Krke in kraške Ljubljanice ter reke na Koroškem. Poplavljene površine se bodo danes zmanjševale.

7.09 V občini Brda pogrešana Italijanka

Včeraj zvečer se je na območju naselja Kožbana v občini Brda začela iskalna akcija pogrešane italijanske državljanke ob vodotoku Kožbanjšček. Zaradi zahtevnega razmočenega terena in teme so okoli 23. ure prekinili z iskalno akcijo in jo bodo nadaljevali danes zjutraj.

6.55 Popoldne možne močnejše nevihte

"Trenutno marsikje še zmerno dežuje, dosegla nas je nova motnja, ki bo bolj kratkotrajna. Dopoldne se bodo padavine za kratek čas umaknile, a nas bo popoldne od severovzhoda dosegel pas ploh in neviht, padavine bodo bolj intenzivne, tudi manjši nalivi, manjša toča, možni so sunki vetra," je poročanju rtvslo.si za Val 202 dejal vremenoslovec Blaž Šter, ki pravi, da so popoldne možne močnejše nevihte, ki pa bodo kratkotrajne. Nevihtni pas bo po njegovih besedah dosegel večji del Slovenije. Zvečer se bo ozračje umirilo.

6.46 Številni deli Slovenije odrezani od sveta

Področje Črne na Koroškem je močno ogroženo zaradi plazov, zato so mnoge prebivalce evakuirali. Cestne povezave do Črne so prekinjene, Mežiška dolina je na splošno med najhuje prizadetimi. Zaradi morebitnega plazu so ob porečju reke Meže evakuirali prebivalce.

Škoda je zelo velika na področju Prevalj in Slovenj Gradca.

Kritično je v Zgornji Savinjski dolini. V Ljubnem je odneslo kar štiri hiše, močno prizadeti so Braslovče, Mozirje in Velenje. Celje je zaradi protipoplavnih ukrepov poplave dobro prestalo, občina Laško pa je odrezana od povezav. Od Markovcev do Ormoža je zalilo vsaj 150 hiš.

Težke razmere so še vedno na Gorenjskem, predvsem na Škofjeloškem. Posamezne hiše in zaselki so odrezani od sveta, v Poljanski dolini je uničenih 40 kilometrov cest.

6.25 Zgodovinski pretok Mure

Mura je sinoči pri Dolnji Bistrici v občini Črenšovci prebila varovalni nasip, zato so pristojni izvedli evakuacijo 500 okoliških prebivalcev. Kot je pojasnil hidrolog Janez Polajnar (Arso), ima reka Mura trenutno drugi največji pretok v zgodovini, in sicer 1.350 kubičnih metrov na sekundo, ki bo trajal še vsaj 24 ur, saj gladina reke v avstrijskem Gradcu dodatno narašča, poroča RTV Slovenija.

6.23 Na Gorenjskem so evakuirali skoraj 900 prebivalcev naselja Koroška Bela

Nestanovitnega vremena še ne bo konec. Zaradi nestabilnega ozračja bo v večjem delu države danes mogoč nastanek neviht, ponekod tudi močnejših s točo. Gladina nekaterih izjemno naraslih rek, ki so povzročile stoletne poplave, je v soboto začela upadati, med izjemami pa sta Mura, ki je prebila vodni nasip in ogrožala naselja, in pa, po oceni agencije za okolje, v njenem spodnjem toku tudi Sava, ki je predvsem ob sotočju s Krko največji pretok dosegla šele v noči na nedeljo. Še danes bodo verjetno stekli poskusi vzpostavitve cestnega mostu s Črno na Koroškem, ki je bila zaradi poplav tako rekoč odrezana od sveta. Na Gorenjskem so evakuirali skoraj 900 prebivalcev naselja Koroška Bela, ki jih ogroža zemeljski plaz.

Pri agenciji za okolje napovedujejo, da bo današnji dan vremensko bolj pester od sobote. "V višinah se našim krajem približuje dolina s hladnim zrakom, ozračje nad nami bo precej nestabilno. Jutri se bodo sredi dneva in popoldne pojavljale nevihte, nekatere so lahko predvsem na Primorskem tudi močnejše. Ob močnejših nevihtah niso izključeni močni sunki vetra in toča," so zapisali v sobotni napovedi. 

V ponedeljek bo še možno pojavljanje kratkotrajnih ploh, od torka dalje pa meteorologi pričakujejo bolj stabilno, suho in postopno tudi toplejše vreme.

poplave, Domžale
Novice Na Koroški Beli zaradi plazu evakuirajo prebivalce, odločitev o nadaljnjih ukrepih v nedeljo​​​​​​​

Večje reke se nekoliko umirjajo, v soboto zvečer se je razlila Mura

Pretok Savinje na območju Celja, kjer je bila evakuacija več tisoč prebivalcev že preklicana, je začel upadati, reka Sava pa naj bi največji pretok v spodnjem toku, predvsem ob sotočju s Krko, dosegla v noči na nedeljo, so v soboto zvečer sporočili z agencije za okolje. Naknadnega poslabšanja, kljub temu da je v večjem delu države v soboto še vedno deževalo, meteorologi ne pričakujejo več.

Po zagotovilih civilne zaščite so bile razmere in posledice ujme pod nadzorom tudi v Podravju. Reka Drava je namreč večji del ostala v strugi, nekaj prebivalcev se je na varno moralo umakniti v območju Krčevine pri Vurberku. Z mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so v soboto popoldne sporočili, da se je vodotok Drave v Mariboru začel umirjati.

V soboto zvečer je preglavice povzročala Mura, ki se je začela razlivati in je prebila vodni nasip, voda pa je začela teči v vas Dolnja Bistrica, kjer so morali evakuirati nekaj prebivalcev.

Pri agenciji za okolje so v soboto zvečer opozorili, da predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji še vedno poplavljajo številne reke.

Robert Golob
Novice Škoda bo presegla pol milijarde evrov, vlada že pripravila 10 milijonov

Na Gorenjskem še vedno razglašena splošna nevarnost: skrbi povzroča hrib nad Koroško Belo

V soboto so v zgodnjih jutranjih urah evakuirali skoraj 900 prebivalcev naselja Koroška Bela v bližini Jesenic zaradi nevarnosti sproženja zemeljskega plazu. Kot so kasneje sporočili z občine, je bilo ugotovljeno, da je bila pretrgana tako imenovana zanka na plazu Urbas.

Po ugotovitvah pristojnih strokovnih služb se je izkazalo, da je plaz Urbas aktiven, zaradi velike zaraščenosti terena in napovedanih novih padavin pa je bilo tako rekoč nemogoče ugotoviti resnično stanje plazu. Zaradi tega v veljavi ostaja splošna nevarnost.

Ob osmi uri zvečer se je na Koroški Beli zaradi napovedane evakuacije, ki bo trajala do sedme ure zjutraj, oglasila sirena. Od 900 ogroženih ljudi jih na lastno odgovornost 28 vztraja v domovih, v evakuacijskem centru v Osnovni šoli Prežihovega Voranca je 30 ljudi, preostali so zatočišče poiskali pri svojcih in prijateljih. Na fotografiji plaz na Koroški Beli. | Foto: Matic Prevc/STA Ob osmi uri zvečer se je na Koroški Beli zaradi napovedane evakuacije, ki bo trajala do sedme ure zjutraj, oglasila sirena. Od 900 ogroženih ljudi jih na lastno odgovornost 28 vztraja v domovih, v evakuacijskem centru v Osnovni šoli Prežihovega Voranca je 30 ljudi, preostali so zatočišče poiskali pri svojcih in prijateljih. Na fotografiji plaz na Koroški Beli. Foto: Matic Prevc/STA

Pristojne službe bodo danes zjutraj opravile še en pregled terena, pri tem si pomagajo tudi z dronom, po sestanku civilne zaščite, ki bo predvidoma ob 12. uri, pa bo podana nova ocena potencialne nevarnosti. Evakuirani prebivalci, Koroška Bela jih šteje okrog 900, a se jih je 28 odločilo tvegati in ostati doma, bodo takrat tudi dobili nova navodila.

Zemeljski plazovi so v zadnjih dveh dneh prebivalcem na območjih, ki so jih poplave prizadele najbolj, sicer povzročile ogromno preglavic. Ponekod je zasulo hiše, drugje so bile zaradi plazov poškodovane ali celo povsem uničene hiše.

Camping Menina - Varpolje. Poplave. Evakuacija.
Novice Znana je usoda izginulih nizozemskih turistov
​​​​​​​

Bodo kraji na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini danes vendarle manj odrezani od sveta?

Pripadnikom Slovenske vojske se je v soboto s helikopterjem in posebnimi terenskimi vozili naposled uspelo prebiti do Črne na Koroškem, ki je bila zaradi poplav več kot 24 ur tako rekoč odrezana od sveta. 

V Črni na Koroškem sicer ni bilo poročil o tem, da bi kateri od prebivalcev med vremensko ujmo utrpel poškodbe, a jih bodo nekaj preventivno evakuirali s helikopterjem, saj so nekatere hiše poškodovane preveč, da bi bilo v njih še varno bivati.

Zaradi prekinjenih komunikacijskih kanalov podatki o pravih razsežnostih posledic poplav v Črni na Koroškem še niso znani, so pa najverjetneje katastrofalne. | Foto: Gasilci Črna na Koroškem Zaradi prekinjenih komunikacijskih kanalov podatki o pravih razsežnostih posledic poplav v Črni na Koroškem še niso znani, so pa najverjetneje katastrofalne. Foto: Gasilci Črna na Koroškem

Do Črne na Koroškem so sicer prekinjene vse cestne povezave, vključno z avstrijsko. Tja se je mimo številnih preprek ob pomoči Slovenske vojske uspelo prebiti prvim enotam zaščite in reševanja, nato pa so takoj stekle aktivnosti za lažjo dostopnost za intervencijske enote in oskrbo prebivalstva. Težave z dostopnostjo so tudi v drugih koroških občinah, denimo na Prevaljah.

Od civilizacije je, kar zadeva cestne poti, za zdaj povsem odrezan tudi severni del Savinjske doline. Civilni zaščiti je v soboto sicer uspelo vzpostaviti komunikacijski kanal s Solčavo. To jim je omogočil satelitski internet Elona Muska Starlink.

Danes bo izjemoma odprtih več trgovin, predvsem tiste na območjih, ki so jih prizadele poplave

Vlada je na sobotni izredni seji izdala odredbo, ki bo trgovinam zaradi neobičajnih razmer izjemoma omogočila delovanje ob nedeljah in praznikih. Nekateri trgovci so tako že sporočili, da bodo nekatere poslovalnice za krajši delovni čas odprli tudi danes.

Trgovina, trgovine, nakupovanje
Novice Preverite, katere trgovine so odprte danes
​​​​​​​

 

 

Ne spreglejte