Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2019,
12.47

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

19

Natisni članek

Donald Trump Kim Darroch ZDA Velika Britanija

Nedelja, 7. 7. 2019, 12.47

4 leta, 9 mesecev

Britanski veleposlanik v ZDA: Trump in njegovi so nesposobni, nerodni in popolnoma disfunkcionalni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

19

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in njegova administracija sta nesposobna, nerodna in popolnoma disfunkcionalna, ocenjuje britanski veleposlanik v Washingtonu Kim Darroch v diplomatskih depešah, ki jih je od leta 2017 pošiljal v London. Njihovo vsebimo v današnji izdaji razkriva britanski časnik Mail on Sunday.

Joe Biden
Novice Biden: Če bo Trump spet zmagal, to pomeni konec Nata

Britanski veleposlanik v Washingtonu Kim Darroch sodi med najbolj izkušene britanske diplomate, mandat v Washingtonu pa je začel leta 2016, preden je bil Trump izvoljen za ameriškega predsednika.

Sporočila veleposlanika, do katerih se je dokopal časnik, bi lahko sprožila veliko zadrego Londona, ki si prizadeva pridobiti Trumpa in po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije z ZDA skleniti nov trgovinski sporazum, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Plačujemo jih, da so iskreni"

Britansko zunanje ministrstvo verodostojnosti diplomatskih beležk ni zanikalo. Poudarja, da britanska javnost pričakuje, da bodo veleposlaniki ministrom zagotovili pošteno in jasno oceno politik v državah, kjer službujejo.

"Njihova stališča niso nujno stališča ministrov ali celo vlade. Vendar jim plačujemo za to, da so iskreni, tako kot bo ameriški veleposlanik tukaj poslal svoja opažanja politike in osebnosti v Westminstru," so sporočili z ministrstva.

Bela hiša washington white house
Novice Zvezna sodnica blokirala Trumpovo politiko zapiranja prosilcev za azil

Na najvišjem položaju, a izžareva negotovost

Britanski veleposlanik je v svojih depešah med drugim ocenil, da je Bela hiša razdeljena, politika Donalda Trumpa do Irana pa kaotična. | Foto: Reuters Britanski veleposlanik je v svojih depešah med drugim ocenil, da je Bela hiša razdeljena, politika Donalda Trumpa do Irana pa kaotična. Foto: Reuters V eni od depeš iz leta 2017 je Darroch zapisal: "Kot vidimo od tu, resnično ne verjamemo, da bo ta administracija postala bistveno bolj normalna; manj disfunkcionalna, manj nepredvidljiva, manj razdeljena, manj diplomatsko okorna in nesposobna."

Prav tako je britanskim uradnikom svetoval, naj laskajo Trumpu: "Za človeka, ki se je povzpel na najvišji položaj na planetu, predsednik Trump izžareva negotovost."

Trump in Kim Jong Un, Sevrna Koreja, 30.6.2019
Novice "Velik dan za svet." Trump kot prvi ameriški predsednik v Severni Koreji. #foto

Nikoli v celoti na krovu

V najnovejših sporočilih je britanski veleposlanik v Washingtonu zapisal, da je ameriška politika do Irana "neskladna, kaotična" in je postavila pod vprašaj Trumpovo trditev, da se je proti raketnemu napadu na Iran prejšnji mesec odločil zaradi žrtev, ki bi jih napad lahko povzročil.

Bolj verjetno po njegovem je, da ameriški predsednik ni bil "nikoli v celoti na krovu" in da je zaskrbljen, kako bi to lahko vplivalo na njegove možnosti za ponovno izvolitev leta 2020.

Ne spreglejte