SiolNET. Novice Svet
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvezna sodnica blokirala Trumpovo politiko zapiranja prosilcev za azil

0,37

termometer

Bela hiša washington white house
Foto: Reuters

Ameriška zvezna sodnica Marsha Pechman je v torek v Seattlu blokirala začetek izvajanja nove politike vlade po predlogu predsednika ZDA Donalda Trumpa. Ta prosilcem za azil odvzema pravico do zaslišanja pred sodnikom in izpustitev na prostost po plačilu varščine ali brez te do rešitve njihove prošnje.

donald trump xi jinping Novice Xi pozval Trumpa k omilitvi sankcij proti Pjongjangu

Pravosodni minister William Barr se je odločil, da te pravice več ne bo in da bodo imeli 40 tisoč ali več ljudi zaprtih šest mesecev ali več, dokler ne odločijo o njihovi prošnji za azil. S tem so želeli priseljencem poslati sporočilo, naj raje ne hodijo v ZDA, ker niso dobrodošli.

Ustava prepoveduje zapiranje ljudi

Donald Trump meja Mehika zid ograja Foto: Reuters Tožbo je vložila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) skupaj s Severozahodnim projektom za pravice priseljencev. Sodnica je ugotovila, da imajo prosilci za azil ustavno pravico po 5. amandmaju, da lahko prosijo za izpustitev na prostost do rešitve njihovega primera, če niso nevarni za družbo. Pechmanova je razsodila, da ustava prepoveduje samovoljno zapiranje ljudi, ki jim ni dokazana krivda.

Trumpova politika bi morala začeti veljati 15. avgusta in vlada je napovedala pritožbo. Na prizivnem sodišču v San Franciscu bo najbrž spet izgubila, računa pa na naklonjenost konservativne večine zveznega vrhovnega sodišča.

Zbirni centri za migrante, begunce in azilante so v ZDA že zdaj prepolni. Na to je opozorila kongresna delegacija med nedavnim obiskom objektov v Teksasu, v torek pa je bilo objavljeno še preiskovalno poročilo generalnega inšpektorja ministrstva za domovinsko varnost ZDA, ki ugotavlja nečloveške razmere.

Trumpova vlada krši zakone

Donald Trump Foto: Reuters Notranja inšpekcija je ugotovila, da so ljudje natrpani v prostore, predvidene za veliko manjše število, kot jih je dejansko. V celici, predvideni za 40 žensk, je na primer kar 70 moških, nekateri pa so tako zaprti po 40 dni in več. Med obiskom preiskovalcev so migranti držali v rokah napise s prošnjo, naj jim nekdo pomaga, ker so zaprti že več kot mesec dni in ne vedo, kdaj bodo prišli na vrsto za zaslišanje.

Trumpova vlada redno krši zakone, ki določajo, koliko časa so lahko zaprti otroci in odrasli, notranja inšpekcija pa je prav tako ugotovila, da so otroci v zbirnih centrih umazani, brez dostopa do čistih oblačil, prh in primerne hrane.

Otroke in odrasle hranijo večinoma s suhim kruhom in posebno salamo, vode za prhanje ni in ljudje skušajo zmanjšati smrad s čistilnimi krpami. Inšpektorji opozarjajo, da gre za tempirano bombo, ki lahko kmalu izbruhne v epidemijo bolezni in tudi smrti.

Inšpekcijo so opravili v petih centrih ob meji in dveh pristaniščih. Ob tem je inšpekcija pozvala k takojšnemu ukrepanju za izboljšanje razmer.

Kim Jong-un in Donald Trump Novice Pjongjang srečanje Kima in Trumpa pozdravil kot zgodovinsko

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin