SiolNET. Novice Svet
7,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Velik dan za svet." Trump kot prvi ameriški predsednik v Severni Koreji. #foto

7,63

termometer

Trump in Kim Jong Un, Sevrna Koreja, 30.6.2019
"Prestopiti to črto je velika čast, velik napredek je bil narejen, veliko prijateljstvo je bilo sklenjeno in to je še posebej veliko prijateljstvo," je ob srečanju povedal Donald Trump. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta se danes srečala na demilitariziranem območju, ki ločuje Severno in Južno Korejo. Voditelja sta se rokovala, Trump pa je nato kot prvi ameriški predsednik stopil na severnokorejska tla.

Stephanie Grisham Novice Trumpova tesna sodelavka se je zapletla v prerivanje s Severnimi Korejci

"Danes je velik dan za svet," je ob tem izjavil ameriški predsednik Donald Trump. "Prestopiti to črto je velika čast, velik napredek je bil narejen, veliko prijateljstvo je bilo sklenjeno, in to je še posebej veliko prijateljstvo," je dodal ameriški predsednik.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je poudaril, da jim bo "čudovit" odnos s Trumpom omogočil, da premagajo ovire. Dejal je še, da "rokovanje miru" na kraju, ki je simbol delitev med Severno in Južno Korejo, dokazuje, da so pripravljeni nesrečno preteklost pustiti za seboj.

Donald Trump in Kim Džong Un sta se po prvem vrhu v Singapurju junija lani in drugem srečanju v Hanoju februarja letos danes srečala tretjič. Donald Trump in Kim Džong Un sta se po prvem vrhu v Singapurju junija lani in drugem srečanju v Hanoju februarja letos danes srečala tretjič. Foto: Reuters

Govorila dlje od napovedi

Trump se je Kimu zahvalil, ker se je odzval njegovemu vabilu na Twitterju in se srečal z njim. "Če ne bi prišel, bi mediji zelo slabo poročali o meni," je izjavil ameriški predsednik.

Čeprav so sprva napovedali, da bo srečanje trajalo le nekaj minut, so nato pogovori, na katerih je bil prisoten tudi južnokorejski predsednik Mun Dže In, trajali približno uro. Po koncu pogovorov sta Trump in Mun pospremila Kima nazaj v Severno Korejo.

Tako so srečanje spremljali v enem od južnokorejskih lokalov. Tako so srečanje spremljali v enem od južnokorejskih lokalov. Foto: Reuters

Donald Trump in Kim Džong Un Novice Trump bi se srečal s Kim Jong-unom

Sankcije proti Severni Koreji za zdaj ostajajo

"To je bil zelo zgodovinski dan, legendaren dan," je po zgodovinskem srečanju dejal Trump. Ob tem je napovedal, da bodo predstavniki ZDA in Severne Koreje v prihodnjih dveh ali treh tednih začeli pogovore o severnokorejskem jedrskem programu. Pogajalci bodo po njegovih besedah začeli proces, potem pa bo javnost videla, kaj se bo zgodilo.

Ameriško delegacijo bo vodil državni sekretar Mike Pompeo. Trump se ni spuščal v podrobnosti, o čem bodo pogajalci razpravljali, je pa dal jasno vedeti, da sankcije proti Severni Koreji za zdaj ostajajo. Trump je še povedal, da je Kima povabil v ZDA, in dodal, da se bo "to v nekem trenutku zgodilo". "Kadarkoli bo hotel. Menim, da bo to naslednji korak," je odgovoril na vprašanje novinarjev, ali je severnokorejskega voditelja povabil v ZDA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin