Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 5. 2021,
11.01

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

31

Natisni članek

okuženi epidemija COVID-19 Koronavirus Slovenija

Sreda, 12. 5. 2021, 11.01

2 leti, 11 mesecev

Kacin: Cilj, ki smo si ga zadali, bomo tudi dosegli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

31

"Cepljenje je najbolj učinkovit korak vsakega izmed nas na tej skupni poti. Prejšnji teden sem dejal, da gre za našo skupno pot k normalnosti. Rezultati so spodbudni, iz dneva v dan boljši in znova smo dokazali, da skupaj zmoremo. A medtem ko se epidemiološke razmere izboljšujejo, se ne smemo zasanjati ali verjeti, da je kriza in epidemija že za nami," je na današnji novinarski konferenci povedal državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti novemu koronavirusu. 

Cilj je, da do poletja dosežemo 60-odstotno precepljenost prebivalstva. Delež precepljenih po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno znaša 12,2 odstotka. "Nekateri še kar naprej ponavljajo, da potrebne precepljenosti ne moremo doseči pravočasno, a k sreči nimajo prav. Cilj, ki smo si ga zadali, bomo tudi dosegli," je prepričan državni sekretar Jelko Kacin

Kacin: Cepiva AstraZenece je dovolj za vse

Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom s prvim odmerkom je že blizu 30 odstotkom, z drugim odmerkom pa 15 odstotkom, je povedal Kacin: "Med cepilnimi centri smo ta teden razdelili več kot sto tisoč odmerkov štirih različnih cepiv. Ta teden bomo največ cepili s Pfizerjem, skoraj 52 odstotkov, sledi AstraZeneca s 34 odstotki, Janssen z devetimi odstotki in le šest odstotkov Moderne."

Kot primer dobre prakse je Kacin izpostavil razširjeni cepilni center v Celju s kar 12 cepilnimi mesti: "V Celju so lahko vzgled vsem preostalim. Množično želijo cepiti tudi zato, da bi hitreje dosegli zastavljeni cilj in da bi lahko že poleti normalno zaživeli."

Zagotovil je, da je cepiva AstraZenece dovolj za vse. "V zadnjih dveh dneh sem že nekajkrat pojasnjeval, da se Evropska komisija ni kar tako odpovedala cepivu AstraZenece. Izjavo komisarja Bretona so nekateri mediji napačno razumeli," je dejal Kacin. 

Kdaj bomo lahko izbirali med cepivi?

Prebolevniki imajo zaščito šest mesecev po preboleli bolezni. Po šestih mesecih se morajo cepiti. Če je od prebolevnosti preteklo osem mesecev, mora biti posameznik cepljen z dvema odmerkoma, je poudaril Kacin. 

Na vprašanje, kdaj bomo lahko izbirali med cepivi, pa Kacin odgovarja: "Možnost izbire cepiv bo možna, ko bomo lahko na teden dostavljali več kot 150 tisoč odmerkov. Ključni dobavitelji so na štirinajstdnevnem roku in zato ne moremo dobiti pravočasnih in natančnih informacij o tem, koliko cepiva na teden bomo imeli. Tako je nemogoče napovedati, kdaj bo možno izbirati med cepivi."

Janez Janša
Novice Janša napovedal proizvodnjo cepiva tudi v Sloveniji

Do precepljenosti v dveh mesecih

Od ponedeljka se proti novemu koronavirusu lahko cepijo tudi vsi odrasli, mlajši od 50 let. Še vedno imajo sicer prednost starejši in ranljivi, saj se strategija cepljenja ni spremenila. 

Po oceni Bojane Beović, vodje svetovalne skupine za cepljenje, bi lahko precepljenost prebivalstva dosegli v dveh mesecih. Po podatkih NIJZ je bilo v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 489.082 oseb, z dvema odmerkoma pa 255.926 oseb. Delež precepljenih znaša 12,2 odstotka. 

Cepljenje v Nemčiji
Novice Mlajši od 50 let od danes na cepljenje

Podatki so spodbudni

 V torek smo v Sloveniji ob 4.698 PCR-testih potrdili 726 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 15,5 odstotka in je višji kot dan pred tem, ko je znašal 13,5 odstotka. Včeraj sta zaradi koronavirusne bolezni umrli dve osebi. 

Sedemdnevno povprečje se je znižalo s 549 na 520. V bolnišnicah se zdravi 463 covidnih bolnikov. Tako število hospitaliziranih kot tudi sedemdnevno povprečje sta dovolj nizko, da izpolnjujemo pogoje za rumeno fazo.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Toliko novih okužb smo potrdili v torek #video

Vlada danes o podaljšanju epidemije

Na vladi bodo danes, kot je običajno ob sredah, spet obravnavali aktualne epidemiološke razmere. Predvidoma bo padla odločitev o podaljšanju epidemije covid-19, pa tudi o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb skladno z rumeno fazo načrta. 

 V rumeni fazi je predvideno sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Konec epidemije v nedeljo? Pogoji za rumeno fazo izpolnjeni.
Ne spreglejte