SiolNET. Novice Slovenija
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mlajši od 50 let od danes na cepljenje

0,88

termometer

Cepljenje v Nemčiji
Foto: Reuters

Od danes se proti covid-19 lahko cepijo tudi vsi odrasli, mlajši od 50 let. Še vedno bodo sicer imeli prednost starejši in ranljivi, saj se strategija cepljenja ni spremenila. 

Najmlajša starostna skupina, ki je še prišla v poštev za cepljenje, je do zdaj vključevala stare od 50 do 59 let. Mlajši bodo po besedah vodje svetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović na vrsti, če določen dan ne bo kandidatov iz prednostnih skupin. V tem primeru bo lahko cepljen tisti, ki je na vrsti naslednji in je star denimo 40 let.

Dovolj le enkratna prijava

Prijava na cepljenje je mogoča prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba znova naročati prek nove aplikacije. Do nedelje dopoldne je bilo prek omenjenega portala že 47 tisoč prijav na cepljenje.

V zdravstvenih domovih so zagotovili, da se pripravljajo na cepljenje splošne odrasle populacije in hkrati na prehod na nacionalno aplikacijo za prijavo na cepljenje. V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo na nov sistem prešli, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno. V tem tednu se v smislu organizacije cepljenja tako pri njih ne bo še nič spremenilo.

Do precepljenosti v dveh mesecih

Po oceni Beovićeve bi lahko precepljenost prebivalstva dosegli v dveh mesecih. Delež precepljenih zdaj po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 11,7 odstotka, medtem ko je cilj doseči 60-odstotno precepljenost.

Gospodarsko razstavišče, cepljenje Novice Preverili smo, zakaj ljudje zvečer stojijo v vrsti: vas lahko res cepijo, če cepivo ostane? vučić Novice Cepilni turizem, malo mrtvih ... Je Srbija res zmagovalka koronavirusa? Janez Janša Novice Janša napovedal proizvodnjo cepiva tudi v Sloveniji AstraZeneca Novice EU ni naročila novih cepiv AstraZenece

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin