Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2019,
7.46

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

3

Natisni članek

študenti Študentska organizacija Slovenije (ŠOS)

Torek, 28. 5. 2019, 7.46

4 leta, 10 mesecev

Bodo poslanci le začeli urejati divji zahod študentskih organizacij? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

3

Predlogu SDS o spremembi dveh členov zakona o skupnosti študentov, s katero naj bi računskemu sodišču omogočili nadzor nad porabo denarja Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), ki se večinsko financira z javnimi sredstvi, so poslanci naklonjeni. Poslanci ob tem dodajajo, da bo potrebno zakon celovito dopolniti.

evropske volitve
Trendi Kako nas bodo, sodeč po podobi, predstavljali bodoči evropski poslanci? #video

Poslanci so na današnji seji z 79 glasovi za in nobenim proti potrdili, da je predlog novele zakona o skupnosti študentov primeren za nadaljnjo obravnavo. 

S spremembo dveh členov bi poslanci določili, da je ŠOS pravna oseba javnega prava, za nadzor nad zakonitostjo in porabo njenih finančnih sredstev pa bi po predlogu skrbelo računsko sodišče. Predlog predvideva nadzor računskega sodišča vsaki dve leti. Predlogu opozicijske SDS se obeta podpora, ki pa jo vlada pogojuje s tem, da se celostno uredi organizacijska oblika ŠOS.

Škisova tržnica 2018
Novice Kako posluje študentski servis Počivalškovega pooblaščenca v Mercatorju

Financirani s študentskim delom

Predlog prihaja po novem valu medijskih objav o netransparentni porabi denarja v študentskih organizacijah. V različnih medijih, kot so 24 ur na POP TV, portal podcrto.si, RTV Slovenija, so v preteklosti pisali o netransparentni porabi denarja, nenavadnih zaposlitvah, visokih plačah in odpravninah študentskih funkcionarjev, spornem ustanavljanju podjetij in odtekanju denarja. 

V SDS so potrebo po opredelitvi organizacije kot javne osebe pojasnili z navedbo, da se ŠOS, ki jo trenutno vodi Klemen Peran, večinoma financira iz javnega, študentskega denarja:

"ŠOS se v veliki večini financira iz posebnega odstotka od študentskega dela kot koncesijske dajatve, ki je opredeljena z zakonom. Delo študentov in dijakov tako predstavlja glavni vir financiranja ŠOS, saj na letni ravni prihodki od dela plačila študentom in dijakom (t. i. koncesijska dajatev za ŠOS) znašajo okoli 12 milijonov evrov," navaja predlog poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem.

Posledično je po mnenju predlagateljev "povsem nerazumljivo, da je regulacija teh sredstev in delovanje samega ŠOS zakonsko pomanjkljivo urejeno" in "se poraba sredstev ureja na avtonomen način brez kakršnekoli zakonske regulacije". Torej da ŠOS nima (učinkovitega) nadzornika, ki bi preverjal porabo denarja.

Evropski poslanci. Kolaž.
Novice Za kaj se bodo zavzemali novoizvoljeni poslanci

Kaj pravijo v ŠOS

V ŠOS trdijo, da je nadzor že vzpostavljen. Kot pravijo, so lani nadzor računskega sodišča zapisali v svoj najvišji akt, študentsko ustavo, dodatno so omejili še trajanje mandatov, prepovedali delo pravnomočno obsojenih oseb, se zavezali načelom javnega naročanja, sprejeli etični kodeks.

Predlog zakona so komentirali takole:

V ŠOS si želimo jasnega zakonskega zapisa nadzora nad delovanjem študentskih organizacij. Čeprav že sledimo tem načelom transparentnosti, nam politično motivirani (tudi medijski) napadi vedno znova povzročajo škodo in krhajo ugled. Pomanjkljivo urejena ali nejasna zakonodaja se izrablja za neupravičene napade, posledično pa trpi tudi naša funkcija zastopanja pravic in interesov študentov nasproti istim določevalcem, ki nam očitajo pomanjkljivo transparentnost.

Volitve v Evropski parlament, skupinska slika
Novice Teh osem poslancev bo glas Slovenije v Evropskem parlamentu

Šarčevi pogojno za

Celotno mnenje vlade Marjana Šarca, sprejeto na seji v začetku meseca:

Vlada pozdravlja ustrezno zakonsko ureditev javno-pravne subjektivitete Študentske organizacije Slovenije in ustrezno vzpostavitev nadzora računskega sodišča nad njenim poslovanjem, ki ju predvideva predlog novele. Zato mu vlada ne nasprotuje, pod pogojem, da se med zakonodajnim postopkom le-ta ustrezno dopolni z določbami, s katerimi bo celostno urejena organizacijska oblika ŠOS, kot tudi vsa ostala vprašanja, ki se bodo izpostavila kot posledica nove organizacijske oblike. V prehodnih določbah pa morata biti določena rok in celovito urejen način preoblikovanja ŠOS v novo statusno obliko, še v mnenju dodaja vlada.

Ne spreglejte