SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo ob Prešernovi domačiji odprli domačo gostilno in apartmaje? #video

0,49

termometer

Ribčeva domačija ob Prešernovi rojstni hiši v Vrbi je naprodaj. Občina in država, ki imata predkupno pravico, se dogovarjata, da bi domačijo odkupili in v njej uredili sprejemni center ter preostale spremljevalne prostore za razbremenitev Prešernove hiše. Hkrati bi rešili spore s sedanjim lastnikom glede dostopa do Markove cerkve.

Leta 2012 je Ribčevo domačijo lastnik Janez Arko z ženo Tanjo Pangerc že prodajal, a je zanjo zahteval 2,5 milijona evrov. Zdaj je prodajna cena za domačijo, ki obsega stanovanjsko hišo, gospodarski objekt in skoraj 4.000 kvadratnih metrov zemljišč, 370.000 evrov, prodajo pa vodi nepremičninska agencija.

Žirovniška občina ima predkupno pravico do stanovanjske hiše, država pa do gospodarskega poslopja, ki je bližje Prešernovi hiši. Občina se zato dogovarja z ministrstvom za kulturo, da bi skupaj uveljavljala svojo predkupno pravico in domačijo odkupila, pravi župan Leopold Pogačar.

Video: Planet

Kolizej Trendi Porušena palača, ki jo je Prešeren označil za "hudičevo hišo"

Župan si želi gostilno in apartmaje

Občina in država imata sicer večji interes za nakup gospodarskega poslopja kot pa hiše. "Upamo, da se bo našel interes in bi na tem mestu, kjer je nekoč že bila, nekdo ponovno odprl domačo gostilno in morda uredil tudi kakšen apartma," pravi župan, a dodaja, da je vsekakor treba rešiti kompleks kot celoto, da se ne bi v prihodnje znova pojavili problemi glede dostopa do cerkve sv. Marka.

Že leta namreč prihaja do konfliktov med Arkom in obiskovalci Prešernove rojstne hiše, ki se odpravijo po označeni poti do cerkve, saj Arko ne priznava javne poti, poudarja, da obiskovalci hodijo po zasebni lastnini in jih podi z nje. "S prodajo Ribčevine bo on našel svoj mir, občina pa bo dobila priložnost za ureditev območja," je prepričan župan.

France Prešeren Trendi Praznični Prešernov smenj v Kranju kot vzor kulturnega turizma #video

Kot pravi, ima občina interes, da bi v gospodarskem objektu za Prešernovo rojstno hišo uredili sprejemni center, manjšo trgovino, prostor za skladiščenje in galerijo, ki bi sprejela med 50 in 60 obiskovalcev in v kateri bi se odvijali kulturni večeri, razstave in podobni dogodki, ki zdaj potekajo v izbi Prešernove hiše, ki za to ni primerna in jo po nepotrebnem obremenjujejo.

France Prešeren. Kulturni praznik. 8. februar. Novice Zakaj je Prešeren največji slovenski pesnik

V spodnjem prispevku si poglejte, kaj se je ob letošnjem Prešernovem dnevu dogajalo v Vrbi. Video: Planet

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin