SiolNET. Novice Slovenija
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci dali zeleno luč zaposlovanju tujih kardiologov

0,14

termometer

državni zbor parlament
Foto: Ana Kovač

Poslanci so na današnji izredni seji podprli dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU. S tem želijo rešiti težavo pomanjkanja domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije. Dopolnitve zakona je podprlo 48 poslancev, proti jih je glasovalo 12.

Po predlogu sprememb bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Proti zakonu glasovali Levica in SNS

Proti zakonu so glasovali poslanci SNS in Levice. V obeh poslanskih skupinah so predlaganim dopolnitvam zakona med drugim očitali razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Poslanci SDS so se pri glasovanju vzdržali.

Poslanci SDS so predlagali dopolnilo k 1. členu predloga zakona, ki pa ni naletelo na večinsko podporo poslancev. So pa podprli dopolnitve, ki so jih predlagali poslanci SMC.

Tuji zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto

Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov. Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja. Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja. Foto: STA

Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, vsa medicinska dokumentacija bolnikov pa bo dostopna tudi v slovenskem jeziku.

Pred zdravniki so strogi pogoji delovanja 

Dopolnitve zakona bodo začele veljati dan po objavi v uradnem listu. S tem zakonom se rešuje kadrovska težava na področju otroške kardiologije Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je z odhodom več domačih otroških kardiologov v kratkem času ostala praktično brez lastnih tovrstnih strokovnjakov.

Tako so našli tuje zdravnike, med njimi enega iz ZDA, ki bi delovali v UKC oz. novoustanovljenem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni in tudi pomagali ponovno vzpostaviti to dejavnost v Sloveniji. A trenutna zakonodaja za zdravnike, ki ne prihajajo iz EU, predvideva precej stroge pogoje za delovanje v Sloveniji.

Službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike sta se sicer v ponedeljek pridružila dva otroška kardiologa iz tujine. A ker dopolnitve zakona še niso v veljavi, še nista bila neposredno vpeta v delo z bolniki, temveč jima bo to omogočeno po uveljavitvi dopolnitev zakona. Sta pa omenjena zdravnika že na voljo za konzultacije domačim zdravnikom.

Gre za prvi sprejeti zakon v tem sklicu DZ, dopolnitve zakona je pripravila vlada v odhajanju.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je sporočila, da jo potrditev dopolnitev zakona veseli, saj te zagotavljajo kontinuirano, varno in kakovostno oskrbo bolnikov. 

Dodala je še, da so v zadnjih mesecih pri reševanju problema otroške kardiokirurgije delali z roko v roki z vodstvoma UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni ter stroke. Za pomoč so pridobili mednarodno uveljavljenega kirurga Igorja Gregoriča, ki je v ZDA ustanovil takšen center, ki ga še vedno vodi.
UKC Ljubljana Novice Če ne bodo dobili dveh kardiologov, bodo morali otroci na zdravljenje v tujino #video Pediatrična klinika. Otrok. Novice V ponedeljek v UKC prihajata dva tuja otroška kardiologa #video UKC Ljubljana Novice UKC Ljubljana prehitel zakonodajo: delo začel kardiolog iz ZDA #video

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • marta / 10.07.2018. ob 09:35 +1 0

    Čudne stvari beremo v zvezi z uvoženimi kardiologi. Mislim, da mora biti in ostati na prvem mestu kvalitetna zdravstvena storitev in ne število kardiologov. Če to ni mogoče, je bolje, da odhajajo ljudje na zdravljenja v tujino. Koga zaposliti naj odloča STROKA in NE POSLANCI !!! Ni vseeno koga zaposlimo in koliko njih zaposlimo, ampak njihovi rezultati.

    +1 0
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin