Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
8.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

zdravnik zakon seja Državni zbor

Torek, 10. 7. 2018, 8.41

5 let, 9 mesecev

Poslanci dali zeleno luč zaposlovanju tujih kardiologov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

državni zbor parlament | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Poslanci so na današnji izredni seji podprli dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU. S tem želijo rešiti težavo pomanjkanja domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije. Dopolnitve zakona je podprlo 48 poslancev, proti jih je glasovalo 12.

Po predlogu sprememb bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Proti zakonu glasovali Levica in SNS

Proti zakonu so glasovali poslanci SNS in Levice. V obeh poslanskih skupinah so predlaganim dopolnitvam zakona med drugim očitali razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Poslanci SDS so se pri glasovanju vzdržali.

Poslanci SDS so predlagali dopolnilo k 1. členu predloga zakona, ki pa ni naletelo na večinsko podporo poslancev. So pa podprli dopolnitve, ki so jih predlagali poslanci SMC.

Tuji zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto

Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov. Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja. | Foto: STA , Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja. Foto: STA ,

Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, vsa medicinska dokumentacija bolnikov pa bo dostopna tudi v slovenskem jeziku.

Pred zdravniki so strogi pogoji delovanja 

Dopolnitve zakona bodo začele veljati dan po objavi v uradnem listu. S tem zakonom se rešuje kadrovska težava na področju otroške kardiologije Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je z odhodom več domačih otroških kardiologov v kratkem času ostala praktično brez lastnih tovrstnih strokovnjakov.

Tako so našli tuje zdravnike, med njimi enega iz ZDA, ki bi delovali v UKC oz. novoustanovljenem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni in tudi pomagali ponovno vzpostaviti to dejavnost v Sloveniji. A trenutna zakonodaja za zdravnike, ki ne prihajajo iz EU, predvideva precej stroge pogoje za delovanje v Sloveniji.

Službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike sta se sicer v ponedeljek pridružila dva otroška kardiologa iz tujine. A ker dopolnitve zakona še niso v veljavi, še nista bila neposredno vpeta v delo z bolniki, temveč jima bo to omogočeno po uveljavitvi dopolnitev zakona. Sta pa omenjena zdravnika že na voljo za konzultacije domačim zdravnikom.

Gre za prvi sprejeti zakon v tem sklicu DZ, dopolnitve zakona je pripravila vlada v odhajanju.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je sporočila, da jo potrditev dopolnitev zakona veseli, saj te zagotavljajo kontinuirano, varno in kakovostno oskrbo bolnikov. 

Dodala je še, da so v zadnjih mesecih pri reševanju problema otroške kardiokirurgije delali z roko v roki z vodstvoma UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni ter stroke. Za pomoč so pridobili mednarodno uveljavljenega kirurga Igorja Gregoriča, ki je v ZDA ustanovil takšen center, ki ga še vedno vodi.
Novice Če ne bodo dobili dveh kardiologov, bodo morali otroci na zdravljenje v tujino #video
Novice V ponedeljek v UKC prihajata dva tuja otroška kardiologa #video
UKC Ljubljana
Novice UKC Ljubljana prehitel zakonodajo: delo začel kardiolog iz ZDA #video
Ne spreglejte