Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
14.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

Natisni članek

Danes Danes evropske volitve Alenka Bratušek Marjan Šarec Miro Cerar

Torek, 5. 3. 2019, 14.24

5 let, 1 mesec

SMC še ne razkriva imen za evropske volitve #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

Svet SMC je danes ugotovil, da je stranka pripravljena iti sama na evropske volitve, kandidate pa bodo predstavili 21. marca, je povedal predsednik stranke Miro Cerar. Svet stranke je obravnaval tudi sporazum o sodelovanju Šarčeve vlade z Levico, o katerem pa ima nekaj zadržkov in ga danes ne bo potrdil. O nastopu na evropskih volitvah odločajo tudi organi SAB.

Svet stranke SMC je danes razpravljal o prihajajočih evropskih volitvah. Kot je po seji povedal predsednik stranke Miro Cerar, je stranka pripravljena iti sama na evropske volitve.

O kandidatni listi Cerar danes ni želel govoriti. Kot je dejal, bodo imena na njej razkrili 21. marca, ko bodo svoje kandidate predstavili tudi evropski liberalci (Alde). Prvak SMC je sicer dejal, da imajo več kandidatov, kot je razpoložljivih mest, ni pa hotel povedati, ali je morda na njej tudi evropska komisarka Violeta Bulc ali sam.

Irena Joveva
Novice Novinarka Irena Joveva nosilka liste LMŠ na evropskih volitvah #video

Cerar: Kordiševe izjave so skrb zbujajoče

O sporazumu o sodelovanju vlade Marjana Šarca z Levico je Cerar povedal, da je eno od ključnih vprašanj, ali je takšen vsebinski načrt projektov, kot ga zajema protokol, javnofinančno v celoti vzdržen. Svet SMC pričakuje, da bo ministrstvo za finance jasno povedalo, ali so ti projekti v mejah javnofinančne vzdržnosti.

Cerarja in vodjo poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča so člani sveta pooblastili, da pripombe in pomisleke prenesejo koalicijskim partnerjem. O potrditvi sporazuma bo po Cerarjevih napovedih sicer dokončno odločal izvršni odbor stranke.

Poslanec Levice Miha Kordiš je na Facebooku zapisal, da sporazum med Levico in Šarčevo vlado pomeni zelo zabeljen račun za podporo proračunu. | Foto: Bojan Puhek Poslanec Levice Miha Kordiš je na Facebooku zapisal, da sporazum med Levico in Šarčevo vlado pomeni zelo zabeljen račun za podporo proračunu. Foto: Bojan Puhek

Kot je še dodal Cerar, skrb vzbujajo tudi nekatere izjave poslanca Levice Mihe Kordiša, ki je na svojem Facebookovem profilu zapisal, da sporazum pomeni zelo zabeljen račun za podporo proračunu. "To nas skrbi. Take izjave so skrb zbujajoče in pričakujemo pojasnila. Verjamem, da bomo to v koaliciji v prihodnjih dneh razčistili," je še sklenil Cerar.

O sporazumu z Levico, o katerem imajo pomisleke tudi nekatere druge koalicijske partnerice in za katerega si v Levici želijo, da bi ga podpisali še pred glasovanjem poslancev o rebalansu proračuna, pravkar razpravlja tudi svet SAB. Ta bo odločil tudi o tem, ali gredo v stranki pod vodstvom Alenke Bratušek na evropske volitve samostojno ali s kom drugim.

Luka Mesec
Novice Koalicijski poslanci kritični o Šarčevem sporazumu z Levico #video

Kako se bodo odločili pri Bratuškovi?

Bratuškova si želi, da bi bil nosilec liste generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. Člani sveta SAB se po njenih besedah nagibajo k samostojnemu nastopu stranke na volitvah. O sklepih sveta SAB bodo javnost obvestili na novinarski konferenci v sredo, postopke v zvezi z evropskimi volitvami pa bodo izvedli do petka.  

Potem ko so se v največji vladni stranki LMŠ odločili, da gredo na evropske volitve samostojno in je s tem ugasnila ideja o skupni listi LMŠ, SMC in SAB, sta predsednik SMC Miro Cerar in predsednica SAB Alenka Bratušek nakazala željo, da bi skupno listo oblikovali njuni stranki.
Miro Cerar Alenka Bratušek
Novice Bi bil ločen nastop SMC in SAB na evropskih volitvah poguben za obe? #video

Več strank je v preteklih dneh že razkrilo svoje kandidatne liste. Nosilka liste NSi bo tako nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, stranka Levica je na prvo mesto postavila poslanko Violeto Tomič, SD evropsko poslanko Tanjo Fajon, LMŠ pa je včeraj presenetila s postavitvijo novinarke Irene Joveve na vrh svoje liste.

Poglejte, kaj je Joveva povedala ob predstavitvi kandidature. Video: Planet

Aktualni evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je bil izvoljen na listi stranke DeSUS, se je odločil, da ne bo več kandidiral. Video: Planet

 

Ne spreglejte