SiolNET. Novice Slovenija
2,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi bil ločen nastop SMC in SAB na evropskih volitvah poguben za obe? #video

2,21

termometer

Po aferi maketa, odstopu okoljskega ministra Lebna ter obljubi Bratuškove, da bo po navodilu premiera Šarca odletel tudi direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, so odnosi v koaliciji vroči. Kaj to pomeni za prihajajoče evropske volitve?

Alenka Bratušek je po sestanku s Šarcem, kjer sta sklenila, da mora direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko oditi, po eni strani povrnila premierjevo zaupanje po sagi z njenim ministrom Markom Bandelijem, na drugi pa so se do konca skrhali odnosi med SAB in prvakom SMC Mirom Cerarjem, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Šefinja najmanjše koalicijske stranke je sicer odločno dejala, da rešuje zadeve, ki jih je zakuhala neka druga stranka, toda SAB in SMC sta zaradi vseh teh zapletov postali verjetni poraženki evropskih volitev, njuna partnerica LMŠ pa je še bolj gotova zmagovalka.

"Poskušala si je ohraniti nekaj več ugleda v javnosti in seveda s tem nekoliko zmanjšala ugled Cerarjeve vlade," je za Planet dejal Igor Pribac, politični analitik.

Pozabila na naklonjenost pred dvema tednoma

Zaradi afere maketa je odstopil minister za okolje Jure Leben, direktorsko mesto Direkcije za infrakstruktuor pa bo moral zapustiti Damir Topolko. Zaradi afere maketa je odstopil minister za okolje Jure Leben, direktorsko mesto Direkcije za infrakstruktuor pa bo moral zapustiti Damir Topolko. Foto: STA Miro Cerar in Bratuškova sta tako očitno povsem pozabila na naklonjenost izpred dveh tednov, ko sta po Šarčevi odločitvi, da se z njima ne bo udeležil evropskih volitev, razmišljala celo o skupnem nastopu. A je ta zdaj očitno padel v vodo.

"Če bosta pa odšli ločeno, glede na sedanje stanje njune popularnosti, lahko pričakujemo da bosta razmeroma neuspešni, da verjetno ne bosta izvolili nobenega kandidata," je menil Pribac.

Jure Leben Novice Od sendviča do Jureta Lebna: nevarna Šarčeva igra visokih standardov #analiza

Ločen nastop na volitvah bi poslabšal odnose v koaliciji

Podpora strankama SAB in SMC je precej porazna, medtem ko je ta pri Šarčevi stranki skoraj rekordna. A Pribac pravi, da bi ločen nastop treh strank na volitvah lahko poslabšal odnose tudi v koaliciji.

"Odnose v koaliciji zlasti med strankami ALDE v koaliciji, te bodo torej vsaka zase in ne bodo kazale nobenega skupnega duha," o ločenem nastopu pravi Pribac.

Skupni duh bo še kako pomemben v tem letu, ko vlado Marjana Šarca čakajo težke reforme, kot je na primer zdravstvena. Tako je zdaj čas, da se strasti v koaliciji pomirijo, saj jih najtežje naloge še čakajo, so še poročali v oddaji Danes na Planetu.

Alenka Bratušek Novice Bratuškova bo odstavila Topolka #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin